Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky. Chci se zeptat jestli se vám to taky stalo nebo se to děje jen u nás, protože mě se to nějak nezdá. Myslela jsem si, že když je žena těhotná a onemocní, tak je lepší to řešit dokud je čas než nemoc nechat rozjet dál, že raději napsat nějaké léky, co jsou pro plod menší zlo než nemoc v pokročilejším stadiu. Stalo se mi toto. V pondělí večer mě začalo bolet v boku a do toho jsem pořád měla nutkání na malou. V úterý jsem tedy šla k obvodní. Tam mi našli lehký zánět( prý nic vážného), ale že ta moje bolest v boku se jí nějak nezdá a poslala mě na gynekologickou ambulanci. Protože jsem měla nutkání a bolelo mě v boku, tak se mi už nechtělo jít přes celé město do nemocnice a šla jsem tam ve středu. Na gyndě mi udělali to samé co u obovodní. Odebrali krev a moč a poslali mě domů s tím, že mi žádné léky nenapíšou, že až po výsledcích z UZ, na který mě objednali až v pátek. Tak jsem šla do lékárny pro něco po čem se mi alespoň trochu uleví. Lékárnice mi poradila brusinky a brusinkový čaj a taky se divila, že mi nic nenapsali, že mi to nechají rozjet. Po brusinkách se mi ulevilo a nutkání už jsem neměla, ale bolest v boku ano a ve čtvrtek mi vyskočila teplota skoro na 39 stupňů. Jela jsem tedy znova k obvodní ať mi něco napíše, že v nemocnici mi nic nechtěli dát. Ať mi napíše třeba ten Zinnat, který mi napsala už v raném těhotenství. A ona mi ho nechtěla napsat a že se nediví, že mi nic nedali, že to může ohrozit plod. Ale já jsem si myslela, že např. zánět ledvin ten plod ohrozí mnohem víc jak nějaké léky. Za žádnou cenu mi nechtěla nic napsat a místo toho mi napsala žádanku k hospitalizaci na gynekologii. Tak jsem teda šla zase tam a tam mě poslali na urologii a že si mě tam nechají. Jenže já jsem byla tak naštvaná, že jsem hospitalizaci odmítla a podepsala jsem negativní revers. Urologovi jsem řekla, že se chci přeléčit doma a kdyby to nezabralo, tak že přijedu. A hádejte co mi napsal. Zinnat. No tak včera večer jsem si vzala 3. tabletku a teplotu už nemám, snažím se hodně pít a je mi líp díky bohu. Ale, kdyby mi ho obvodní napsala hned v úterý mohla jsem si ušetřit spoustu trápení. Bolestí jsem nemohla ani spát a přítel se kvůli mě nevyspal. V pátek jsem ještě byla na UZ těch ledvin a doktorka říkala, že tam nic zásadního nevidí. Tak snad to bude v pořádku. Pak mi teta říkala, že když byla těhotná se sestřenicí a měla zánět močáku, že jí to taky nechali rozjet v zánět ledvin a nechali si ji v nemocnici. Tak se chci zeptat jestli je to běžné tento přístup ![]()
Přímo podobnou zkušenost nemám, ale myslím, že ano, že každý doktor, kterého jeho licence živí, raději nechá rozjet těhotné ženě zánět močáku, než aby jí předepsal léky bez toho, aby měl v ruce prokazatelné výsledky testů.
No… je to asi všude podobné. Měla jsem jako těhotná několik zánětů ledvin (teda já je mám i normálně tak jednou do roka), bolest teda už poznám, naklusala jsem k doktorovi, že se mi to zase rozjíždí a že fakt něco potřebuju, protože jsem myslela, že snad rodím
… napsal mi brusinky, že nic víc mi dát nemůže, že těhotný vůbec ATB nesmí
(já horečky, bolesti). Tak jsem mu pěkně poděkovala a jela do nemocnice, tam si mě nechali a ťukali si na čelo, že proč jsem nešla k doktorovi pro ATB, když už to znám, tak jsem jim řekla, že mi napsal brusinky
, koukali na mě jak zjara a že prý to neni normální, ptali se na jméno lékaře a tak. Ležela jsem tam pak týden, ATB do kapačky, obrovský CRP, léky proti bolesti od primáře…takže asi tak.
@Bersaba A není ten zánět ledvin pro to dítě horší?
Četla jsem, že to může ohrozit i jeho život
A co ze to mas vlastně za diagnózu? Nějak jsem to z toho Nepochopila.. ![]()
@Anonymní píše:
No… je to asi všude podobné. Měla jsem jako těhotná několik zánětů ledvin (teda já je mám i normálně tak jednou do roka), bolest teda už poznám, naklusala jsem k doktorovi, že se mi to zase rozjíždí a že fakt něco potřebuju, protože jsem myslela, že snad rodím… napsal mi brusinky, že nic víc mi dát nemůže, že těhotný vůbec ATB nesmí
(já horečky, bolesti). Tak jsem mu pěkně poděkovala a jela do nemocnice, tam si mě nechali a ťukali si na čelo, že proč jsem nešla k doktorovi pro ATB, když už to znám, tak jsem jim řekla, že mi napsal brusinky
, koukali na mě jak zjara a že prý to neni normální, ptali se na jméno lékaře a tak. Ležela jsem tam pak týden, ATB do kapačky, obrovský CRP, léky proti bolesti od primáře…takže asi tak.
Já s tím úplně nejdřív byla u mého obvodního gynekologa a ten mi napsal Nitrofurantoin a ten jsem brát nechtěla.
@Bersaba píše:
Přímo podobnou zkušenost nemám, ale myslím, že ano, že každý doktor, kterého jeho licence živí, raději nechá rozjet těhotné ženě zánět močáku, než aby jí předepsal léky bez toho, aby měl v ruce prokazatelné výsledky testů.
tak udělat CRP trvá chviličku
, a nechat těhotné rozjet zánět močáku mi normální nepřijde
@marikita u mě to byla akutní pyelonefritida, měla jsi zůstat v tý nemocnici, mě primář říkal, že tohle chtějí mít pod dohledem, že je to právě potenciálně nebezepečný pro mimino
Aha, takže jak můžeme polemizovat o léčbě, když nikdo neví, co ti je… ![]()
Horečku 39 st. muzes mít i při virové infekci…navíc diagnostikovat bakteriální zánět ledvin nebo močových cest je banalita. A těhotná muže poměrně dost antibiotik, takže by nevidím důvod, proč by ti je lékaři odpirali, pokud by to bylo potřeba.
@Anonymní píše:
@marikita u mě to byla akutní pyelonefritida, měla jsi zůstat v tý nemocnici, mě primář říkal, že tohle chtějí mít pod dohledem, že je to právě potenciálně nebezepečný pro mimino
No to snad ne. Mě už je právě mnohem lépe i od bolesti se mi ulevilo a za týden mám jít na kontrolu.
Neni to normální. mela jsem zánět močového měchýře v obou těhotenstvích v 1.tm.
Doktora mam doma. jako manžel a budoucí otec bez zaváhání napsal antb proto., ze neleceny zanet je horší nez nejaky unasyn..
Dobře ze si se nedala, mela jsi pravdu.
@marikita píše:
Já s tím úplně nejdřív byla u mého obvodního gynekologa a ten mi napsal Nitrofurantoin a ten jsem brát nechtěla.
Takže ne, že ti nic nenapsali. Jen ti nenapsali to, co jsi chtěla ty, chápu to dobře?
No já nevím, ale mě to přijde logické. Když nemá všechny testy tak nemůže napsat léky. ![]()
@marikita a bylo mi řečeno, že pokud se to stalo jednou, tak se to určitě vrátí. Nakonec jsem si v tý nemocnici poležela dost často, pokaždý ATB. Miminko potom povyrostlo a ledvinu utlačovalo, takže se mi v ní vytvořily „díry“ - ono se to nějak jmenuje, ale už jsem to úspěšně zapomněla, tam se zachytávaly bakterie a pořád dokola spouštěly zánět (takhle mi to teda vysvětlil nefrolog). Nakonec mi kvůli tomu vyvolávali porod - ale tak to je asi individuální