Je postup zaměstnavatele správný?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
18.4.15 01:08

Je postup zaměstnavatele správný?

Omlouvám se za anonym, ale chodí sem pár lidí z práce, nerada bych, aby mé případné další kroky v zaměstnání byly spojované s mojí osobou.

Pracuji pro větší nadnárodní obchodní řetězec - rovnou řeknu ahold.

Mám smlouvu na 6ti hodinový úvazek - čili 30 hodin týdně, s fixem (minimální mzda)

Praxe je taková, že směny mám od 5-14 nebo od 14 -22. Což není těch 6 hodin, daných smlouvou. Většinou pět dnů (volno dva dny v týdnu), víkendy veškeré jsem v práci. Za bývalého zaměstnavatele (spar)to bylo tak, že víkendy jsem vybírala formou náhradního volna v týdnu. Za aholdu náhradní volna nejsou, ani za ty víkendy. Veškeré hodiny jdou do banky (1,2 a 3 - co se nevybere se proplatí).

Poslední měsíc jedu stylem jeden den v týdnu volno a 6 dnů dělám. Hodinově jsem na osmihodinovém úvazku. Je někde v zákoníku práce, že musím mít v tom týdnu dva dny volno??

S mužem se doma dohadujeme ohledně hodin navíc. On tvrdí, že všechno nad rámec uvazku (30 hodin týdně) je přesčas, čisli s příplatkem, když proplácí.

Mně v práci řekli, že veškeré hodiny nad rámec mého úvazku (30 hodin)nejsou brány jako přesčas, až v přpadě, že by překročily osmihodinový uvazek.

Jak to teda je??

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2964
18.4.15 01:26

Pokud máš ve smlouvě dáno 30hod., tak cokoliv navíc v součtu týdne přesčas je. Maximálně to lze tak, že spočítáš dopředu, kolik hodin máš odpracovat za celý měsíc a pak uplatňovat přesčasy najednou. Pracuji také ve zkráceném úvazku. Loni ve státním sektoru a tam jsem svých 22hod. týdně musela bránit až takovým způsobem, že pokud chtěli přesčas (nešlo o výjimku), tak jsem už řekla, že chci vždy pokyn k přesčasu písemně. Pak už mi dali pokoj, ale bylo dusno a stejně jsem odešla. Teď jsem na 20hod. týdně v soukromé firmě a tam si v žádném případě nedovolí po mně přesčasy chtít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.4.15 01:33
@sloninka píše:
Pokud máš ve smlouvě dáno 30hod., tak cokoliv navíc v součtu týdne přesčas je. Maximálně to lze tak, že spočítáš dopředu, kolik hodin máš odpracovat za celý měsíc a pak uplatňovat přesčasy najednou. Pracuji také ve zkráceném úvazku. Loni ve státním sektoru a tam jsem svých 22hod. týdně musela bránit až takovým způsobem, že pokud chtěli přesčas (nešlo o výjimku), tak jsem už řekla, že chci vždy pokyn k přesčasu písemně. Pak už mi dali pokoj, ale bylo dusno a stejně jsem odešla. Teď jsem na 20hod. týdně v soukromé firmě a tam si v žádném případě nedovolí po mně přesčasy chtít.

Tak pokud počítám správně, tak třeba za duben je 21 pracovních dnů. Což je dle mého úvazku 126 hodin.

A do 26,4 budu mít 138,5 hodin. A od 27. dovolenou - ta mi vyskakuje na pásce do odpracovaných hodin.

A pak řeším ještě to volno. Jeden den v týdnu asi normální není.
Vedoucí šachuje se směnama v systému - počítač na plánování ji nepustí na víc než těch 30 hodin. Píše si to někam na papírek a pak to někam doplnuje…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.4.15 01:35

A to muž někde vyčetl, že k přesčasům mám mít něco podepsáno??? souhlas?? Můj? Nebo něco písemně?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.4.15 01:36

Už jsem naštvaná…
Brala jsem ten úvazek kvůli dětem. Takhle jsem pořád v „prd..“, za houbelec peněz. Kdybych dělala fakt těch šest hodin za ten plat, neřeknu ani popel. Ale v součtu hodin za 7800 nic moc

• Citovat
  • Upravit
55976
18.4.15 01:53
@Anonymní píše:
Omlouvám se za anonym, ale chodí sem pár lidí z práce, nerada bych, aby mé případné další kroky v zaměstnání byly spojované s mojí osobou.

Pracuji pro větší nadnárodní obchodní řetězec - rovnou řeknu ahold.

Mám smlouvu na 6ti hodinový úvazek - čili 30 hodin týdně, s fixem (minimální mzda)

Praxe je taková, že směny mám od 5-14 nebo od 14 -22. Což není těch 6 hodin, daných smlouvou. Většinou pět dnů (volno dva dny v týdnu), víkendy veškeré jsem v práci. Za bývalého zaměstnavatele (spar)to bylo tak, že víkendy jsem vybírala formou náhradního volna v týdnu. Za aholdu náhradní volna nejsou, ani za ty víkendy. Veškeré hodiny jdou do banky (1,2 a 3 - co se nevybere se proplatí).

Poslední měsíc jedu stylem jeden den v týdnu volno a 6 dnů dělám. Hodinově jsem na osmihodinovém úvazku. Je někde v zákoníku práce, že musím mít v tom týdnu dva dny volno??

S mužem se doma dohadujeme ohledně hodin navíc. On tvrdí, že všechno nad rámec uvazku (30 hodin týdně) je přesčas, čisli s příplatkem, když proplácí.

Mně v práci řekli, že veškeré hodiny nad rámec mého úvazku (30 hodin)nejsou brány jako přesčas, až v přpadě, že by překročily osmihodinový uvazek.

Jak to teda je??

Jo to je dobre. s priplatkem az nad 8 hodin

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.4.15 01:56
@jkra píše:
Jo to je dobre. s priplatkem az nad 8 hodin

Já mu to říkám pořád, že přesčas je až nad osmihodinový pracovní fond.
Néé, on někde - nevím kde- četl zákoník práce a mele si svou.

O to nic.
Ještě jak vyřešit ty volna v týdnu - jeden den mi fakt přijde málo.

O přestávkách na oběd ani nemluvím. Směnu začínám v pět ráno a na pauzu chodím běžně ve 12 a později.

• Citovat
  • Upravit
18.4.15 06:38

Zakladatelko, nerozumíme tomu, ale řeknu ti, ze jsou to hrozni vychcankove. Neuvěřitelne, co v dnešní době dělají s lidma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
18.4.15 07:05
@Anonymní píše:
Já mu to říkám pořád, že přesčas je až nad osmihodinový pracovní fond.
Néé, on někde - nevím kde- četl zákoník práce a mele si svou.

zákoník práce, paragraf 78, písmeno i: U zaměstnanců s kratší pracovní dobou je prací přesčas práce přesahující stanovenou týdenní pracovní dobu; těmto zaměstnancům není možné práci přesčas nařídit.

stanovená týdenní pracovní doba se týká plného úvazku, ty máš kratší pracovní dobu podle paragrafu 80. čili přesčas (s příplatkem) je až nad osm hodin denně, pokud stanovená týdenní doba je v Aholdu 40 hodin. ty bys měla svoje hodiny navíc dostat normálně zaplacené, ale bez příplatku za přesčas. jako 7.800 Kč za odpracování plného úvazku rozhodně mít nemůžeš, to je pod úrovní minimální mzdy.

ovšem pokud zaměstnavatel uplatňuje konto pracovní doby, tak tam se počítá s tím, že jeden měsíc se pracuje míň, další třeba zase víc a celkově je vyrovnávací období na to, aby hodiny sedly až 52 týdnů, pokud u zaměstnavatele působí odbory a je to v kolektivní smlouvě (jinak je to maximálně 26 týdnů). takže pokud to u vás funguje tak, tak v podstatě ty hodiny nemusíš mít bezprostředně proplacené, můžou být právě v rámci toho vyrovnávacího období převedené.

@Anonymní píše:
Ještě jak vyřešit ty volna v týdnu - jeden den mi fakt přijde málo.

jeden den volna může být ze zákona v pořádku - nepřetržitý odpočinek v týdnu musí být alespoň 35 hodin, což je den a kousek. takže pokud směnu skončíš ve dvě, pak máš den volna a další den jdeš do práce na pátou, tak těch pětatřicet hodin s přehledem dáš. volno mezi koncem jedné směny a začátkem druhé musí být alespoň 11 hodin.

@Anonymní píše:
O přestávkách na oběd ani nemluvím. Směnu začínám v pět ráno a na pauzu chodím běžně ve 12 a později.

přestávka je stanovená zákoníkem práce nejpozději po šesti hodinách práce, pokud ti ji zaměstnavatel umožňuje až po sedmi, je to porušování zákona.

upřímně - mně by taková práce nevyhovovala. upozornila bych nadřízeného, že krátkodobě jsem sice schopná práci navíc dát, ale mám děti a kdybych chtěla pracovat dlouhodobě osm hodin, neměla bych zkrácený úvazek. pokud by to nerespektoval, stěžovala bych si u jeho nadřízeného, případně u vedení na centrále a pokud je neumožňování zkrácené práce politika zaměstnavatele (a ne jenom ulehčování si práce tvého konkrétního nadřízeného), tak bych šla jinam. ale samozřejmě nevím, v jakém městě pracuješ, jestli je tam u vás tolik pracovních příležitostí, aby sis to mohla dovolit. já jsem z Prahy, takže v tomhle mám představu poněkud zkreslenou zkušenostmi, že tady když se fakt hledá, tak se vyhovující práce najde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
18.4.15 07:06

K přesčasovým hodinám: co je odpracováno nad počet hodin, dohodnutý ve smlouvě, je práce přesčas. To je základní logika. Zákoník práce připouští, že přesčasy je možné (ale ne nutné) proplácet až po třech kalendářních měsících, pokud místo nich zaměstnavatel neposkytne náhradní volno. Zákoník práce také počítá s tím, že zaměstnanec má odpracovat minimálně 150 hodin ročně bez podepsaného souhlasu, k dalším 256 hodinám je nutný podepsaný souhlas zaměstnance. To všechno se obvykle řeší při podpisu smlouvy (dá se to v Zákoníku práce dohledat). Přesčasy nad 416 hodin ročně nejsou povoleny (v rámci plného pracovního úvazku, u zkráceného úvazku přiměřeně méně - kdyžtak mě někdo opravte…)
Zakladatelko - zkoušela sis někde dohledat, kolik hodin maximálně ročně můžeš s tímhle úvazkem na přesčasech odpracovat? (Podotknu, že v případě jejich překročení by měl při kontrole problémy zaměstnavatel, ne ty).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
18.4.15 08:02

@sagina a @jkra to napsaly dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.4.15 08:13

Já jsem si to myslela.

Juro víš, ono se to má tak, že mám ve smlově měsíční platový výměr a to minimální mzdu. Že odpracuju místo těch 30ti hodin týdně 40 a víc, to je nezajímá. Výplata běžně chodí kolem 7800 v čistém.

• Citovat
  • Upravit
101536
18.4.15 08:22

@Jura007 Na zákony nemůžeš uplatňovat logiku, práce přes čas je až nad plný úvazek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1045
18.4.15 08:24
@Jura007 píše:
K přesčasovým hodinám: co je odpracováno nad počet hodin, dohodnutý ve smlouvě, je práce přesčas. To je základní logika. Zákoník práce připouští, že přesčasy je možné (ale ne nutné) proplácet až po třech kalendářních měsících, pokud místo nich zaměstnavatel neposkytne náhradní volno. Zákoník práce také počítá s tím, že zaměstnanec má odpracovat minimálně 150 hodin ročně bez podepsaného souhlasu, k dalším 256 hodinám je nutný podepsaný souhlas zaměstnance. To všechno se obvykle řeší při podpisu smlouvy (dá se to v Zákoníku práce dohledat). Přesčasy nad 416 hodin ročně nejsou povoleny (v rámci plného pracovního úvazku, u zkráceného úvazku přiměřeně méně - kdyžtak mě někdo opravte…)
Zakladatelko - zkoušela sis někde dohledat, kolik hodin maximálně ročně můžeš s tímhle úvazkem na přesčasech odpracovat? (Podotknu, že v případě jejich překročení by měl při kontrole problémy zaměstnavatel, ne ty).

To není pravda, přesčas je až nad rámec normálního plného úvazku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2926
18.4.15 09:03
@Anonymní píše:
Já jsem si to myslela.Juro víš, ono se to má tak, že mám ve smlově měsíční platový výměr a to minimální mzdu. Že odpracuju místo těch 30ti hodin týdně 40 a víc, to je nezajímá. Výplata běžně chodí kolem 7800 v čistém.

To je příšerný, že v roce 2015 ještě někdo může brát necelých 8 tis. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat