Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
mam takovy problem vcera kdyz manzel nesl autosedacku (vajicko)tak v nim ruplo a uz nejde polohovat ta cast za kterou se to chyta.Proste se porad hybe tak ted resime jestli je to stale bezpacne nebo jestli mame kopit novou. nevite nekdo jestli je to tam jen kvuli noseni nebo to ovlivnuje i bezbacnost? moc dekuju za odpovedi
Já mám za to, že to slouží i jako bezpečnostní prvek, protože se to sklápí tak, aby to v případě nárazu ze zadu neletěla sedačka přímo do opěradla. Ale je to pouze můj laický názor. Podle metříku je na větší sedačku asi brzy.
Magrátka
Ahoj, já myslím, že je to pouze k nošení nebo pro upevnění sluneční stříšky. v autě musí být vždy sklopeno!!! směrem k přední sedačce…
V tom pripade jsme celou dobe jezdili nebezpecne, protoze jsem madlo na noseni dopredu pred sedacku nesklapela. Kuba jezdil na sedacce za manzelem, ten ji ma narazenou uplne dozadu, aby se mu vesly nohy, takze sem tam madlo nenarvala.
![]()
Ve vajíčku se má jezdit proti směru jízdy a to madlo se má sklápět jakoby před dítě, to znamená mezi dítě a opěradlo toho sedadla, na kterém je ta autosedačka. Ne mezi záda autosedačky a zadní stranu opěradla řidiče. Když tam to madlo není, tak se podle mne při nárazu autosedačka překlopí na to „své“ opěradlo.
Magrátka
Tak jsem chvilku hledala nějaký crash test vajíčka. Je tam vidět, že to madlo tam svou bezpečnostní funkci má.
http://www.concord.de/…tvideos.html
Magrátka
Nevím, jestli to má každá autosedačka jinak, ale u Maxi Cosi Cabrio musí být držadlo kolmo nad dítětem v té „nosící“ poloze … bezpečnostní funkci to má, chrání to dítě před nárazem/zmáčknutím zezhora.
Specificky na to upozorňují v manuálu, schválně jsem se na to teď dívala, protože mě po přečtení předchozích příspěvků až zamrazilo, že jsme celý rok jezdili s prckem se špatně instalovanou sedačkou.
Evikk ma pravdu. JVP bohuzel jezdi bez jednoho z ochrannych prvku…
Brre a nemate jeste sedacku v zaruce? V dobe opravy by vam meli pujcit v danem obchode jinou a po oprave vratit tu vasi. Si myslim, aspon tady to tak chodi…
Ahoj, asi jsem to špatně popsala… Ve vejci už dávno nejezdíme a na bezpečí dětí v autě jsem fakt citlivá, vejce jsme měli nainstalované přesně podle pokynů výrobce…
Tak jsem si našla manuál maxi cosi a máte pravdu. To madlo je ale u ní v té nosící poloze trochu dopředu, takže chrání i proti tomu překlopení. Ta sedačka z toho crash testu, co jsem sem dala má to zklápění poměrně dost nízko, u té co jsem měla já bylo to madlo v poloze někde mezi tím concordem a maxi cosi. Každopádně to pro maximální bezpečnost chce, aby to madlo bylo ve stabilní poloze, která je uvedená v návodu ke konkrétní sedačce.
Magrátka
madlo u většiny vajíček při upoutání do auta se musí nakopit jako k zadnímu opěradlu, v případě zadního názaru zabarňuje klopnému efektu vajíčka, aby vajíčko nepřimáčklo dítě mezi sebe a sedadlo,
i to opěradlo je tedy bezpečnostní prvek, a pokud Vám to nefunguje, tak dát opravit, nebo vajíčko vyřadit z provozu
Takže prostě madlo nechat nahoře? Jak ho tam dám, tak nechat madlo nahoře (zavěsit tam hračky, aby mělo na co čučet…)
![]()
Papu, madlo dát tam, jak určuje návod, většinou je to směrem k zadnímu opěradlu
moc dekuju za rady sice me moc nepotesili protoze musime koupit novou ale bezpeci malyho je pro nas nejdulezitejsi.reklamovat totiz nejde protoze jsem ji koupila uz pouzitou od znami.
Ahojky holky,
tak mi měli vajíčko tak, že madlo se muselo sklopit dolů - opřít o opěradlo zadní sedačky. Byl to bezpečnostní prvek, pokud by se madlo neopřelo o opěradlo, tak se sedačka převrátí.
Madlo jsme měli trošku „vyviklané“ - od přenášení dětí, ale kývalo se jen v té poloze nahoru, v té bezpečnostní poloze drželo pevně - dodnes nechápu, jak to je možné, ale byla bezpečná ![]()