Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky mamdve prosbicky prvni jestli bych nektere mohla na mail poslat fotku aby ji sem vlozila a druha az by tady byla fotka jestli by jste na ni koukly jestli je to borelioza je to zrejme od komara diiiky moc predem
@JayLee Noo ono to v krvi neni videt hned a tady jsou i lekarky a tem vetsinou staci kouknout a videt nechce se mi dr aby mi tam chytil spalu nebo anginu ted to tady radi
Záleží na tom, v jakém časovém odstupu od štípnutí zarudnutí vzniklo. Pokud ještě tentýž den, tak se o boreliózu nejedná (pouze lokální reakce). Pokud však od štípnutí / kousnutí hmyzem uběhl delší čas a zarudnutí přesahuje 5 cm v průměru (příp. ještě s centrálním výbledem), tak je dg. boreliózy téměř jistá. Krevní odběry jsou naprosto k ničemu.
@Doctus dekuji moc, myslim si, ze v noci ho stipl komar a odpolko kdyz jsem prisla z prace to mel, mazala jsme to fenistilem a do rana se to hodne zlepsilo takze dle tveho popisu o borel. nepujde. Jeste jednou diky
@Lili
Erythema migrans se v čase nelepší, nýbrž rozšiřuje. Boreliózu můžeme vyloučit. Pro jistotu však stav sledujte.
Budu diky ja stav deti sleduji neustale… ale jakmile neco najdu neda mi to
@Doctus mam totiz s boreliozou svou vlastni zkusenost, zadne podezrele stipnuti( kdyz kolem me proleti muska a uz mi to natyka), natoz kliste jsem nemela, po nahodnych krevnich testech mi vyslo, ze ji mam, brala jsem 20 dni antibiotika a pak kdyz jsem sla na krevni testy mi rekli, ze nemam protilatky, ani aktivni boreliozu, ze moje telo o zadne takove nakaze nevi… tak co si pak myslet
@Lili
Krevní testy jsou k ničemu, celkem dlouho trvá, než se tvoří IgM, u mnohých k tomu ani nedojde (non-respondéři). Pokud bychom se dívali na protilátky IgG, tak ty lze nalézt u mnoha lidí, kteří boreliózu nikdy neprodělali (pravděpodobně zkřížená reaktivita). Mohu se zeptat, co vám dali tehdy za ATB?
200 doxybene rano a vecer, kontrolni testy mi uz delali na alergologii imunologii spolecne s dalsimi testy na vsechno mozne… imunitu, alergie
@Doctus Asi bych to nestavěla striktně tak, že jsou krevní testy k ničemu, to je trochu zavádějící. Jsou k něčemu, pokud se udělají ve vhodný čas (tj. nepříliš brzy) a pokud se hodnotí současně s klinickým nálezem, nikoli samostatně.
@Samamama
Pokud se u pacienta objeví erythema migrans, tak léčba musí být zahájena ihned. Krevní testy se rutinně nedělají, léčba se opírá o klinický stav, nikoliv o laboratorní hodnoty. Šetří se tím (mimo jiné) i náklady na lékařskou péči. Krevní testy připadají v úvahu pouze u podezření na neuroboreliózu s nejasným výsledkem v mozkomíšním moku, kdy se přistupuje k poměrně nákladnému Western-Blotu.
@Doctus noo tak to zvolila to laborator, na alergologii mi dr. rekla, ze mi je na zaklade vysledku nemeli vubec davat, no dostala jsem doxybene ale jen 100 a protoze mam povahu a zjistila ze je to slabe tak jsem si zazadala o 100 rano a 100 vecer
Mi primo v klistovem centru rikali, ze kolecko byt nemusi, ze se to pozna po 6+ tydnech z krve. nejlepe kliste nevyhazovat a poslat jim ho na rozbor. Ja tedka mela 4 klistata v zone 20% ńakazy, kolecka zatim nemam, jsou to 3 tydny, na krev pujdu..
@Doctus Já myslím ne zcela jasné případy, ne když někdo napochoduje s učebnicovým EM. Někdo si nechá doma leccos jaksi „vyhnít“, má nejasnou anamnézu, nějaký všelijaký kožní nález… Tím samozřejmě nelobuju za masové krevní náběry poté, co klíště prošlo kolem, jen jsem vyvracela tvrzení, že krevní testy jsou naprosto vždy k ničemu.