Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdtavim, chci se zeptat zda nemate zkusenost. Syn 11m vdechnul kus jidla. Chvilku (par sekund) se dusil nez jsme to z nej vymlatili. Pak rval a uz je v pohode a uz zase zlobi. Je potreba ho nechat jeste zkontrolovat na pohotovosti? Zkousela jsem tam volat, ale nejsou dostupny ![]()
Jo pro upresneni- nemohl dychat nebylo to klasocle zakuckani.
Pokud řval - znamená, že dýchá, a je už vše v pořádku. Nikam bych s ním nechodila. Jak dlouho nemohl díchat? Lepší je zkusit nechat, ať se s tím popere, pak teprve otočit vzhůru nohama a plácat po zádech. Né obráceně - to mu spíš uškodíte. Pro příště - už teď ho učit, že vše má pořádně rozkousat. Takový malý dítko pochopí a naučí se to, neboj. Mám to vyzkoušené na takto malém dítěti. ![]()
@sromulenka jj pak uz to vypadlo a rozdychal se. Ale tak treba pet vterit se dusil a nemohl dychat a kroutil se. Hodili jsme ho na 4, dostal parkrat do zad a vypadlo to z nej. Spis myslim jestli treba nemohl i mensi kousek vdechnout do plic. Jinak vypada ok.
Pokud by dite nejak nehvizdalo pri dychani, nebylo plactive, nedavalo najevo, ze ho neco boli, nemelo teplotu, tak bych nejezdila.
Nasee se takhle dusi běžně, případně i zvraci. Ale nikdy mne nenapadlo nikam jezdit. Teď nedávno vdechla euro
už jsme si nějak zvykli, cizí většinou panikari. Nejhorší to bývalo v autě když byla jeste menší, to už naštěstí není.
Tak jsem se nakonec dovolala a rekli, ze jestli se dusil, ze urcite prijet na poslech. Tak uz cekame, mame to kousicek.
@zuzu224 no promin, ale na pohotovost bych nejezdila, děláš z toho strašnou katastrofu, chápu ustrašená matka, ale věř, že to byla zbbytečnost
Jestli je ok tak nějak nechápu, proč jezdit..kdyby jste mu plácáním do zad něco zlomili nebo odrazili např. ledvinu, určitě by měl dál bolesti..pokud si hraje, neřešila bych.
Pro nas jednou takhle jela sanitka a pak ji v narkoze koukali do prudusek, ze musej, jinak je to nebezpecny, kdyby tam neco zustalo ![]()
@tumpach @verulicek
No kovbojku bych z toho nedelala kdyby mne lekari nerekli, ze mame urcite prijet. Vysetrili nas na pohotovosti a jeste odeslali na detske, kdeho vysetrili podrobneji. Takze lekari si asi nemysli, ze je to sranda. Pro vysvetleni od dr. Mohl vdechnout mensi kousek, ktery kdyz se dostane pres jicen tak uz se nedusi, ale zpusobi vznik zanetu. Takze ma ted klidovy rezim a hlidat teplotu apod. jestli se neco nerozjizdi. Takze to asi zase takova sranda neni…
Ono kdyz vite co vdechl a to samy vykasle tak ok, ale mladej si narval plnou pusu, takze neni jasny jestli slo vse ven.
@zuzu224 no tak ale o moc moudřejší teda nejsi. pokud tam něco zůstalo a stoupla teplota, zánět bude tak či tak i kdybys tam nejela. Já teda po nějaké nestandardní situaci dítě prvních 24 hodin sleduju skrz vše (teplota, motorika, jídlo - trávení, zvracení, průjem..to je běžný postup)
@zuzu224 píše:
@tumpach @verulicek
No kovbojku bych z toho nedelala kdyby mne lekari nerekli, ze mame urcite prijet. Vysetrili nas na pohotovosti a jeste odeslali na detske, kdeho vysetrili podrobneji. Takze lekari si asi nemysli, ze je to sranda. Pro vysvetleni od dr. Mohl vdechnout mensi kousek, ktery kdyz se dostane pres jicen tak uz se nedusi, ale zpusobi vznik zanetu. Takze ma ted klidovy rezim a hlidat teplotu apod. jestli se neco nerozjizdi. Takze to asi zase takova sranda neni…
Ono kdyz vite co vdechl a to samy vykasle tak ok, ale mladej si narval plnou pusu, takze neni jasny jestli slo vse ven.
Do prudusek nekoukali?
@Lenca27
Nekoukali, poslouchali ho. Merili mu saturaci atak a rikali, ze vypada ok.
@verulicek
To sice ne, ale mame zitra jit zase na kontrolu k detsky a slo jim hlavne o to, ze si ho chteli poslechnout jestli ciste dycha, coz ja nepoznam. Navic to mame na pohotovost par minut autem, takze kdyz rekli prijet tak mne to zase necinilo tak velky problem.