Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, mám doma tříměsíční holčičku. Koníky občas pase ukázkově ale občas přepadává. Ale to hlavní prohýbá se mi do luku téměř furt. Dělá to když je nevrlá nebo unavená, když se jí špatně spinká nebo když chce na bok. Ale co je nejdivnější, že když chce na bok, tak se prohne do luku a opře o jednu nohu, takže ji nemá přehozenou před sebou ale za sebou… Dělalo to mimčo někomu taky?
Jo. starší hodně, ve 3 m, pak asi na 14 dní přestal a pak už začal normálně.
Tak jestli to je předvývoj přetáčení? ale ona se někdy přetočí správně ale spíš dělá tohleto… Já to u jiných dětí neviděla, proto mě to zarazilo. Že se o tu nohu vlastně opírá, to je takový zvláštní.
Asi jsem moc přecitlivělá, od tý doby co mě postrašila doktorka, tak to hodně sleduju. Ikdyž záklon je fakt divnej, jentak pro zajímavost jsem si to zkusila se takhle prohnout a nic moc, nechápu že jí to je příjemný ![]()
Malej to taky tak mel. Od porodky je hodne drazdivy a propinal se mi do luku, ale takovou silou, ze jsme s nim docela slusne zapasili, abychom ho oblikli. Rekla jsem to doktorce a ta nas poslala na neurologii. Tam pry v norme. Zacal se mi i pres zaklon pretacet na bok, ale potom to prestal delat. Dokonce se ted v7 mes uz ani pri vztekani neprohyba, lezi na zadech. Ale kazdopadne ma tu stranu, na kterou se prohybal, asi silnejsi, protoze ju preferuje pri pretaceni na brisko, atd… Nekde jsem cetla, ze to dela nervova soustava to prohybani, ze to mimca nemuzou ovlivnit.
@e008 píše:
Malej to taky tak mel. Od porodky je hodne drazdivy a propinal se mi do luku, ale takovou silou, ze jsme s nim docela slusne zapasili, abychom ho oblikli. Rekla jsem to doktorce a ta nas poslala na neurologii. Tam pry v norme. Zacal se mi i pres zaklon pretacet na bok, ale potom to prestal delat. Dokonce se ted v7 mes uz ani pri vztekani neprohyba, lezi na zadech. Ale kazdopadne ma tu stranu, na kterou se prohybal, asi silnejsi, protoze ju preferuje pri pretaceni na brisko, atd… Nekde jsem cetla, ze to dela nervova soustava to prohybani, ze to mimca nemuzou ovlivnit.
Tak hlavně že se z toho dostal
a rehabilitaci vám nenapsali?, já se z toho div že neosypu, co vona dělá. Je to tak hrozně nepřirozený. ![]()
Nepredepsala, pry ze reflexy jsou spravny, tak jen klubickovat… no uz se nepropina, ale potom zacal nadhazovat prdelku a pleskat s ni o podlozku, potom s tim prestal a aktualne nadzvedava zase jen hrudnicek nekolikrat za sebou, jako by to byl tik… no tak doufam, ze vymizi i to… porad cekam, co se z toho vyvrbi… celkove je ale porad takovej napruzenej. treba kdyz se opira o bok, aby si hral jednou rukou s hrackou, tak misto, aby drzel stabilitu pokrcenou nozickou v kolinku, tak tu nohu ma natazenou a vykrouceny ma pouze chodidlo, o ktery se opira. cim pohrozila vam, je miminko vic uplakane?
@e008 píše:
Nepredepsala, pry ze reflexy jsou spravny, tak jen klubickovat… no uz se nepropina, ale potom zacal nadhazovat prdelku a pleskat s ni o podlozku, potom s tim prestal a aktualne nadzvedava zase jen hrudnicek nekolikrat za sebou, jako by to byl tik… no tak doufam, ze vymizi i to… porad cekam, co se z toho vyvrbi… celkove je ale porad takovej napruzenej. treba kdyz se opira o bok, aby si hral jednou rukou s hrackou, tak misto, aby drzel stabilitu pokrcenou nozickou v kolinku, tak tu nohu ma natazenou a vykrouceny ma pouze chodidlo, o ktery se opira. cim pohrozila vam, je miminko vic uplakane?
Aha. No reflexy to opirani o nohu a kdyz ji postavim, coz samozrejme nedelam bezne ted podruhe. Tak jakoby chodi, pritom driv to nedelala a kdyz si ji dam na bricho tak se ji to nelibi a odpichuje se az vyleze o kus vys. uvidime co mi rekne neurolog snad tobude dobry, ikdyz si myslim, ze ji ten zaklon brani v pretaceni, coz je blby, protoze ona uz se na tech zadech nudi.
no byla linejsi takova hypotonicka pry, ale na trimesicni kontrole rekla, ze zveda hlavicku krasne. Tak tu hipotonii vyloucila.
@Barunkaska píše:
Aha. No reflexy to opirani o nohu a kdyz ji postavim, coz samozrejme nedelam bezne ted podruhe. Tak jakoby chodi, pritom driv to nedelala a kdyz si ji dam na bricho tak se ji to nelibi a odpichuje se az vyleze o kus vys. uvidime co mi rekne neurolog snad tobude dobry, ikdyz si myslim, ze ji ten zaklon brani v pretaceni, coz je blby, protoze ona uz se na tech zadech nudi.no byla linejsi takova hypotonicka pry, ale na trimesicni kontrole rekla, ze zveda hlavicku krasne. Tak tu hipotonii vyloucila.
jinak je hodne aktivni, ale uplakana je take dost uz od narozeni. v noci spinka krasne ale pres den s tim spanim ma hrozny problemy. Spi max 2 h za den. A po nejaky dobe uz ji nic nebavi a pak se vubec krouti jak paragraf. ![]()
Tak to malej je prave hypertonicky. polohu na brisku nesnasel, ted uz je na nem furt, ale kdyz ho polozim sobe na hrudnik, tak to nesnasi, snazi se po me vysplhat, hlavne aby se na me nemusel divat… nejhorsi obdobi zacalo, kdyz se pred 4. mesicem naucil otacet na bricho. Furt se na nej otacel a rval jak tur…
@e008 píše:
Tak to malej je prave hypertonicky. polohu na brisku nesnasel, ted uz je na nem furt, ale kdyz ho polozim sobe na hrudnik, tak to nesnasi, snazi se po me vysplhat, hlavne aby se na me nemusel divat… nejhorsi obdobi zacalo, kdyz se pred 4. mesicem naucil otacet na bricho. Furt se na nej otacel a rval jak tur…
no to presne dela taky, uplne nesnasi lezet na mym brichu a snazi se jakoby vysplhat. Ja jsem ji davala hodne na brisko tak uz si trochu zvykla, ze se i smeje ale ze zacatku to byl boj. Jediny na mici tam se ji to libilo.
To znam, pres noc mi taky spal, teda budil se po 3 hodinach, ale vzdycky jakztakz usnul dobre, ale pres den se to zhorsilo tak, ze od 5 mesicu spi 2× pul hodiny a to je masakr. od porodnice ho nic nebavilo, chvili jsme blbli po probuzeni na prebalovaku, ale pak najednou mavnutim proutku se zmenila jeho nalada a rval a rval a rval. trochu se to zlepsilo, ale hracky ho do ted vubec nezabavi. mam pocit, ze cely den jen poplakava ![]()