Je to borelioza?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9743
12.8.15 13:24

@MarieOVMUC
Po necelých 2 měsících se to poznat může, ale jen za předpokladu, že se jedná o člověka s plnou imunitní odpovědí. Kolečko být nemusí, to mají pravdu, ale většinou přítomno je. Navíc jsou borrelie přenášeny i larválními stádii klíštěte (Ixodes ricinus), kterých si běžnou prohlídkou těla nevšimnete. Vyšetření vlastního klíštěte je pouhý zdroj peněz pro tyto laboratoře, v obecných doporučeních není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9743
12.8.15 13:28

@Samamama
IgM mohou po 2 měsících zjistit, ale taky nemusejí. IgG neřeknou nic, kdo by dle náhodného nálezu IgG protilátek nasadil ATB, toho by bylo třeba někam poslat.

Po kousnutí hmyzem s rádoby zánětlivou reakcí se předepíšou ATB (potencované aminopeniciliny nebo cefalosporiny I. / II. generace), které by i případnou borreliovou infekci potlačily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8814
12.8.15 13:30
@Doctus píše:
@Lili
Krevní testy jsou k ničemu, celkem dlouho trvá, než se tvoří IgM, u mnohých k tomu ani nedojde (non-respondéři). Pokud bychom se dívali na protilátky IgG, tak ty lze nalézt u mnoha lidí, kteří boreliózu nikdy neprodělali (pravděpodobně zkřížená reaktivita). Mohu se zeptat, co vám dali tehdy za ATB?

Spis je potreba downregulovat OspC a TROSPU a upregulovat OspA a SALP, proto to trva zhruba 24 hodin nez se borrelii podari infikovat cloveka. K te downregulaci je potreba prave ta tepla krev. No a lide, kteri meli infikovane kliste proto mohou mit IgG prave proti OspC.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
12.8.15 13:31

@Doctus Ty mi prostě nechceš rozumět a mluvíš jako skripta ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9006
12.8.15 13:32

@Doctus presne ja jsem zadne kolo ani nic zahadneho po stipnuti nemela prislo se na to nahodne kdyz me bolely zada a trisla a kontrolovali mi ledviny gynekologii, a delali spoustu krevnich odberu na revma i dalsi a objevili borelii pak jeste rtg panve no vysledek byl ze je vse o zad a cvicit cvicit cvicit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8814
12.8.15 13:33
@Doctus píše:
@MarieOVMUC
Po necelých 2 měsících se to poznat může, ale jen za předpokladu, že se jedná o člověka s plnou imunitní odpovědí. Kolečko být nemusí, to mají pravdu, ale většinou přítomno je. Navíc jsou borrelie přenášeny i larválními stádii klíštěte (Ixodes ricinus), kterých si běžnou prohlídkou těla nevšimnete. Vyšetření vlastního klíštěte je pouhý zdroj peněz pro tyto laboratoře, v obecných doporučeních není.

Ixodes ricinus je druh klistete, ne stadium zivotniho cyklu klistete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8814
12.8.15 13:34
@Samamama píše:
@Doctus Já myslím ne zcela jasné případy, ne když někdo napochoduje s učebnicovým EM. Někdo si nechá doma leccos jaksi „vyhnít“, má nejasnou anamnézu, nějaký všelijaký kožní nález… Tím samozřejmě nelobuju za masové krevní náběry poté, co klíště prošlo kolem, jen jsem vyvracela tvrzení, že krevní testy jsou naprosto vždy k ničemu.

Nekdy ne, ale je to s tema krevnima testama opravdu hodne komplikovane a strasne se to lisi pripad od pripadu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9743
12.8.15 13:35

@Loki01
Copak bych psal larvální stádium kurzívou a s velkým písmenem u prvního slova? :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9006
12.8.15 13:37

Vy jste tady teda fakt hlavy pomazane, nevim ani o cem mluvite :) tak mi reknete proc nejdriv jsem borelii mela a pak jsem vlastne ani nic nemela, prisla jsem si jako blazen, kdyz uz pominu, ze jsem dost silne ATB brala tak dlouho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9743
12.8.15 13:38

@Lili
Které protilátky vyšetřovali (IgM / IgG)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
12.8.15 13:39
@Loki01 píše:
Nekdy ne, ale je to s tema krevnima testama opravdu hodne komplikovane a strasne se to lisi pripad od pripadu.

Tak, tak, přesně toto jsem tím příspěvkem chtěla říct ;), lidi nefungují podle učebnice a každý jednotlivý „případ“ je třeba hodnotit individuálně a i zvolit individuální přístup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9006

Oboji, nikde nic nebylo… delali ten narocnejsi test jsou pry dva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9743

@Lili
Tetracykliny nepovažuji za žádné extra-bomby, jsou mnohem horší ATB (aminoglykosidy, karbapenemy, oxazolidinony, streptograminy atd.).

Příspěvek upraven 12.08.15 v 13:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9006
12.8.15 13:40

@Samamama a jaky jsem mela pristup ja kdyz ani nevim jestli jsem ji mela nebo ne? je to pro me jako pacienta zahada

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8814
12.8.15 13:41
@Doctus píše:
@Loki01
Copak bych psal larvální stádium kurzívou a s velkým písmenem u prvního slova? :pocitac:

Nevim…mozne je uplne vsechno.
Nechapu tu potrebu upozornovat na druh klistete. Copak to neni lajkovi uplne jedno? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí