Je to fóbie?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
10.3.13 15:10

Je to fóbie?

Už od mala se bojím věcí, které se houpou. Doktorům jsem se nesvěřila, nechci být za blázna, na netu nemůžu nic najít, tak se jdu poptat tady. Postupně se to zlepšuje, ale zajímalo by mě, jestli se to dá i nějak nazvat.

Pamatuji si, že jako malé holčičce mi vadila venkovní zrcátka na autě. Vyčnívala, bála jsem se, že je ztratíme, že je jiné auto ulomí nebo že nám rozbijí nějak boční skla. Je to úsměvné, ale v té době mi to dělalo velké problémy. Během dospívání jsem se s mamkou hádala, protože jsem nesnesla v pokoji záclony. Sestře jsem vždy odmontovala houpačku. :oops:

Doposud mám problémy se záclonami. Záclona se hýbe ve vzduchu a mě to „děsí“. Koupu se, koupu syna a mám strach při rychlejším pohybu. To samé i v bazénu. Voda se začne pohybovat, začne narážet o okraje a „vylévat se“. Loď na moři = moje smrt.
Houpačky - přebytečné řetězy se nechají plandat a při houpání si dělají co chtějí. Řetízkový kolotoč je taky moje smrt. To samé i obyčejná provázková houpačka, kolotoč Spider-man, zvonkohra, občas i doma pověšené prádlo, kolotoč nad postýlkou, občas stromy…
Není to tak, že bych nemohla chodit ven, ale taky to není tak, že by mi ty věci byly lhostejné.

Prostě se ve mě nahromadí kupa strachu a nejistoty. Sevře se mi žaludek, v krku mám knedlík, začnu trošičku hůř dýchat a mozek mi začne promítat představy typu: „Strom spadne na barák“.
U záclon nemám páru, co by mi mohla udělat. :lol:

Tak co? Patřím na psychiatrii, nebo to má nějaký název? :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
44191
10.3.13 15:14

Je to určitý typ fobie.
Kamarádka má fobii s knoflíků..Taky je to méně časté, ale existuje to. Vyvolávají jí pocity hnusu, zvracení. Na svém oblečení a oblečení svých dětí nesnese knoflíky, u ostatních se na to nemůže dívat. Má to zvládnuté tak, aby jí to neznemožňovalo normální život.

Mám další známou, která má fobii z tělesných ozdob - nesnese ani propíchnutý ušní lalůček a náušnice. Taky pocity zhnusení, zvracení..Ona je nenosí - do společnosti jen takové nasazovací na ušní lalůček a své dcerce nebude nechávat nastřelovat náušničky. Až si sama řekne, tak snad se na to „psychicky připraví“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
verulicek
10.3.13 15:17

Ahoj…nemyslím si, že na psychiatrii. vypadá to jako nějaká paranoia. já osobně věřím na minulé životy a podobné věci. kdybych to, co popisuješ ty měla já, zkusila bych nějakou léčitelku, nebo se nechat uvést do hypnózy. Hodně lidem to pomohlo třeba při řešení strachu z letadel. :think: jinak já mám celý život strach z nožů. nerada krájím, nerada je umývám a když jsme pořídily magnetickou lištu, chodila jsem kolem nich s obrovským respektem. neřeším to, život mi to nekomplikuje. ale může to mít taky nějaký skrytý význam.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.3.13 15:17

@Jana206 „super“. Nejsem magor. :think: Třeba o fóbii na knoflíky vím, ale to moje… nemám páru, jak bych to nazvala. :nevim:
Jak píšeš, ve společnosti a při aktivitách s dítětem to mám tak nějak zmáknuté, ale občas mi to dělá problémy.
Teď se tomu třeba usmívám, když to po sobě čtu, ale stává se mi, že se děsím večerního koupání. Syn ve vaně blbne a já mám vždy chuť ho okřiknout, ale vím, že to prostě nejde.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.3.13 15:19

@verulicek moje máma má doma lištu na vařečky, naběračky. Z toho mám respekt já. Když vezmeš jednu věc, zbytek se rozhoupe a já se můžu zbláznit. Stojím u toho jak vůl a vše chytám, aby se to přestalo houpat.

• Citovat
  • Upravit
31594
10.3.13 15:24

Já bych to případně řešila s psychologem. Každému z nás se něco hnusí, klasika - škrábání nehtů po tabuli, vrznutí příboru o talíř (můj případ), ale jsou to takové snesitelné hnusy, se kterými se člověk běžně nesetkává. Pokud se to ale dotýká běžných činností jako třeba koupání, tak bych zkusila se objednat k pschologovi a vylíčila situaci, uvidíš, co ti na to poví. Psychiatr je spíš přes nějaké ty prášky a akutní stavy, psycholog by měl pomoci najít třeba i původ toho strachu (nějaký nepříjemný zážitek třeba) a tím tě ho trochu zbavit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
10.3.13 15:33

Zakladatelko, na psychiatrii určitě ne, ale asi bych toho psychologa navštívila, když nic, tak si o tom aspoň s někým popovídáš a třeba přijdete na příčinu :hug:
Já se chystám k psychologovi začátkem léta - nesnáším, když se v bytě třese podlaha. Je pro mě peklo být třeba u našich v kuchyni, kde jsou dřevěné stropy a „houpe“ se to tam a třese při chůzi. Bojím se, že by se to mohlo propadnout(i když vím, že je to blbost). Do toho nás čeká oprava střechy nad naším bytem, tam jsou taky dřevěné stropy a já se už teď budím zpocená hrůzou, že se to propadne, až tam bude běhat parta dělníků a bude tam poskládaný materiál… Mělas vidět, co jsem vyváděla loni, když se opravoval komín a chodilo se nad naší kuchyní :poblion: Pořád jsem chodila a kontrolovala strop, zda tam není prasklina :oops: A to bylo to nejmenší :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
10.3.13 15:46

Koukala jsem na wikipedii na seznam fobii a je toho opravdu požehnaně - téměř na všechno..V tvém případě mě napadla Kinezofobie..( strach z pohybu) - ale víc tam nepíšou.

Vypadá to, že to nějaká fobie je - snad ani není důležité, zda má název..zašla bych za odborníkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.3.13 15:53

@Gladys, @atominnka, @Lizbeth holky dík. :palec: K psychiatrovi i psychologovi jsem dřív chodila, kvůli něčemu jinému, tak vím, jak to cca chodí a když si zavzpomínám, nenapadá mě nic, co by to spustilo. Nenapadá mě žádná událost, ptala jsem se mamky, ta taky o ničem neví. Možná ta hypnóza, ale tady nic takového v okolí není.
No, jsem s tím smířená, jsem realista a učím se s tím žít, spíš mě zajímal ten název.

• Citovat
  • Upravit
2429
10.3.13 16:13
@verulicek píše:
Ahoj…nemyslím si, že na psychiatrii. vypadá to jako nějaká paranoia. já osobně věřím na minulé životy a podobné věci. kdybych to, co popisuješ ty měla já, zkusila bych nějakou léčitelku, nebo se nechat uvést do hypnózy. Hodně lidem to pomohlo třeba při řešení strachu z letadel. :think: jinak já mám celý život strach z nožů. nerada krájím, nerada je umývám a když jsme pořídily magnetickou lištu, chodila jsem kolem nich s obrovským respektem. neřeším to, život mi to nekomplikuje. ale může to mít taky nějaký skrytý význam.

přesně tak, zkus si přečíst knihu od Moodyho Život před životem..popisuje tam že některé fobie vznikají traumatem z minulého života a často na to pomůže hypnoza..možnná to někomu příjde směšné..ale já na to věřím..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2230
10.3.13 17:09

Asi to enbude tvuj případ, ale známá měla něco podobného (ne až tolik) a nakonec měla nález an mozku. takže možná přeptat se u obvodního, event psycholog

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
10.3.13 20:06

Kognitivne behavioarni terapii na tebe :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.3.13 20:48

@syselinka když bude čas, mrknu. Dík. ;) Já na něco věřím, ale nevím, jak to nazvat. :nevim: Osud? :think:

@spiky01 nález? Super. Dík. " :lol: " Až budu u dr. možná se tak nějak nenápadně poptám.

@Pudloslava super. :lol: Hledala jsem co to je, našla, přečetla, ale moc mi to nedalo. :lol:

• Citovat
  • Upravit
43028
10.3.13 20:55
@Anonymní píše:@Pudloslava super. :lol: Hledala jsem co to je, našla, přečetla, ale moc mi to nedalo. :lol:

Najdi si terapeuta, ktery to dela. je to nejlepsi na zvladani fobii. Je to vlastne pomala expozice tomu, ceho se bgojis, za kontrolovanych podminek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.3.13 21:25

@Pudloslava takže mě tomu bude vystavovat? Fuj. To bych mohla zkusit překonat i strach z pavouků. Ehm… :oops:
Vadí mi i jeřáby, které mají ukotvená ramena - chudák doktor. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová