Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
dělám si starosti kvůli růstu syna.Po narození měl 50cm.Narozený byl ve 37tt.Teď je mu 20 měsíců a měří jen 78 cm.Obvod hlavy 48cm.váha je přes 11kg.Je čiperný,běhá..jenom se mi zdá o dost menší než ostatní děti.Taky podle oblečení,strašně dlouho trvá,než z něčeho vyroste..Velikost oblečení má tak 86,ale není problém obléct i 74!.pediatr to zatím neřeší,i když já ho upozorňuju už od jeho 6.měsíců,že roste pomalu a málo..Máte někdo nějaké podobné zkušenosti s takovýma prckama a jak se to řeší..?Děkuji Alberta.
Ahoj, naše malá měla v 18 měsících 77 cm, hlavičku taky 48, jen vážila 10kg. Nikdo se nepozastavoval
Velikost 86 jsme za 92 vyměnili až letos na jaře, ale spoustu věcí je jí ještě delších. Má teď tak 86 cm. Je o dost menší než ostatní děti. No mám v plánu se dr. příště zeptat, protože v tomhle věku už mi to připadá opravdu málo.
Záleží ale taky na výšce rodičů, takže jestli máte s partnerem oba 160cm, tak je to v pohodě. Jestli 2 metry, tak je to opravdu divné…
zkus všechny jeho výšku a váhu zadat sem do růstového grafu, ono ti vyběhne co a jak. Nám už tam bliká vykřičník ![]()
@Vera111 kluci mají trošku růstový graf jiný než holky a záleží na porodní váze a délce…
Jinak ted to řešila kamarádka- doktor je vyslal na endokrinologii, tam řekli, že bude malej asi po rodičích a že do dvou let se to prý neřeší… Nejdřív nabírají krev…
Takže pokud se ale tobě něco nezdá, trvej na svém. Už por svůj klid, jste normálně velcí..
vezmi si očkovák a tam si najdí růstové grafy, napiš si tam vaše měření, udělej si křivku i na váhu a obvod hlavičky a uvidíš, jestli ti malý roste pozvlona, nebo e skocích, nebo jestli se to zastavilo někde?
V tom grafu na té stránce mi vylo,že malý je pod 3.percentilem-vůbec teda nevím co to je ta percentilové grafy,ale červený vykřičník bliká.. ![]()
Malý neroste ve skocích,spíš strašně pomalu než se váha pohne a je to vlasně asi od narození nebo od 3.měsíců,kdy ho poprvé měřili od porodu
Ty grafy jsou založené na tom, kolik procent stejně starých dětí má danou výšku/váhu. Takže tak malé jako naše děti jsou méně než 3 procenta všech dětí.
Jestli se mu ten graf nijak nepropadá, tak to je taky lepší. Nám právě malá ze začátku rostla rychle a pak najednou skoro vůbec.
Na těch stránkách je taky poradna, můžeš tam napsat přímo odborníkovi na růst dětí. Chce co nejvíce informací. No ale odpovídá celkem za dlouho ![]()
@Alberta nepanikař, normmálně si vytáhni knížeku co je u očkováku, tam si zaškrtej body udělej si grafy. Na růst hlavičky, na délku, mnotnost, je třeba porovnávat všechno. Nic to nemusí znamenat
Já jsem tam do poradny psala a tak dlouho to netrvalo, určitě nepoměrně kratší dobu, než poradna psychologa tady
Tady jsem dala dotaz v listopadu a doteď nemám odpověď ![]()
Nám to taky bliká a můj mudr říká, že je normální…nevím. Hlavička roste..
@Alberta píše:
Ahoj,
dělám si starosti kvůli růstu syna.Po narození měl 50cm.Narozený byl ve 37tt.Teď je mu 20 měsíců a měří jen 78 cm.Obvod hlavy 48cm.váha je přes 11kg.Je čiperný,běhá..jenom se mi zdá o dost menší než ostatní děti.Taky podle oblečení,strašně dlouho trvá,než z něčeho vyroste..Velikost oblečení má tak 86,ale není problém obléct i 74!.pediatr to zatím neřeší,i když já ho upozorňuju už od jeho 6.měsíců,že roste pomalu a málo..Máte někdo nějaké podobné zkušenosti s takovýma prckama a jak se to řeší..?Děkuji Alberta.
Alberto,
běžná medicína nemá mnoho možností. A dobře zvažuje, které v konkrétním případě použít.
Ale znám děti, které se srovnaly do normálu díky homeopatické léčbě. Problém může být v produkci hormonů, v asimilaci živin apod.