Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Před časem jsem se odstěhoval od manželky (na její žádost = vyhrožování, že pokud neodejdu neuvidím děti, nebo si něco udělá). Prý jako na zkoušku, ale manželka má jasno a jen mi maže med kolem pusy. Dvě děti (2 a 3 roky)
Obávám se, že brzy přijde rozvod a s tím samozřejmě strach o děti. Vzhledem k tomu jak se manželka chová, nevidím z její strany žádnou ochotu se domluvit.
Přijde mi to nespravedlivé. Dřív jsem trávil s dětmi celá odpoledne, koupal je, chystal večeře a četl pohádky. Teď mě čekají osamělé večery, bez možnosti předávat prostřednictvím těch malých a přece tak významných rituálů svým malým andílkům lásku, bez možnosti být vedle nich a koukat se, jak rostou, zachytit každou jemnou nuanci jejich zrání, podpořit je a spolu s nimi znovuobjevovat svět. Často brečím ve svém „novém“ bytě, nestydím se za to. Jako otec nesedím na kanapi, nebuzeruji rodinu. Měl jsem dvě zaměstnání a zároveň se něžně snažil starat o svoji manželku i děti. A bylo mi to k ničemu. Když se bude lámat chleba nikdo neocení, že mám se svými dětmi krásný vztah, že je troufám si říci jsem laskavý a vlídný a moc moc chci trávit s dětmi svůj čas.
Nemáte někdo nějaké zkušenosti, vím že především je to o domluvě rodičů. Ale když jedna strana (manželka) prostě nechce, co má dělat otec, který děti miluje, vždy dělal vše co mohl. A všude čtu, že pokud manželka nefetuje, nebo přímo nechce tak děti jsou víceméně svěřeny jí. Takže otec ať miluje jak miluje tak stejně je odsunut. To mi přijde nefér.
@Tatobudsnama Tak pokud bude rozvod a máš svůj byt, zařiď jej hezky bij se o děti - minimálně střídavou péči. Jsou sice ještě malé, ale pokud je miluješ, vyzvedneš si je, a budeš dělat co dosud (čtení pohádek atd), jen budou rády.
@Tatobudsnama k soudu a požádat si o střídavou péči, děti už jsou celkem velké, pokud budou chodit do školky a bydlíte ve stejném městě, neměl by to být problém. Jsou to i tvé děti.
Když já tu střídavku nějak nevím. Nějak mám pocit, že by děti pořád měli batůžek na zádech a chodili by sem a tam. Jedině si najít podnájem co nejlblíž, ale to se ne vždy povede.
@Tatobudsnama píše:
Když já tu střídavku nějak nevím. Nějak mám pocit, že by děti pořád měli batůžek na zádech a chodili by sem a tam. Jedině si najít podnájem co nejlblíž, ale to se ne vždy povede.
Stridavka je ok pro rodice, ne pro deti
Nemělo by to být spíš ok pro děti?
Upřímně tak jak jsem proti ní byl tak teď si to připouštím. Omlouvám se za možná trošku zmatečné psaní. To jsou emoce a myšlenky, protože je to čerstvé.
Pokud se se ženou nedá rozumně domluvit a ty se chceš často vídat s dětma, tak bych volila kvalitního právnika.
Tak ale zacni nejak resit rozvod a ruzne svereni deti a predbezne opatreni a dodrzuj to, aby bylo videt, ze mas zajem…
@Gosi píše:
Tak ale zacni nejak resit rozvod a ruzne svereni deti a predbezne opatreni a dodrzuj to, aby bylo videt, ze mas zajem…
Přesně tak.
@Tatobudsnama píše:
Uplne se mi svira srdce nad tatou jako ty, vazne. Ano svet je strasne nedpravedlivy. A kdyz pak jeste ctu od utrapeneho taty, ze mysli na deti a stridavka je mu proti srsti, tak mi to srdce nad takovym tatou useda jeste vic. Ano stridavka neni pro deti dobra a jsou malinke a tyden bez mamy je v jejich vtydnoc. Nicmene, pokud s manzelkou neni domluva a v budoucnu nebude, zkus tu stridavku vybojovat. Pak ty deti muzes mit a mohla by pak s manzelkou domluva byt, ze treba v tvem tydnu si je nechas dva dny, pak ji je na dva dny das, pak si je zase v patek vezmes, proste stridavka, ale s tim, ze holt ty budes rozumejjsi v tom exvztahu a holt to budes ty, kdo bude vic myslet na deti. Je mi to lito, ale bud jak bud, bojujj za vas vztah a styk, nenechej se nicim odradit a zlomit
A jeyte, pokud ti je ted odmita dat, jdi na ospod, nahlas to tam, pidej si k soudu predbezne opatreni, ze ti manzelka brani ve styku, navrhni u soudu prozatimni upravu, jak bys je chtel vidat s oduvodnenim, ze je ti braneno ve styku
@Tatobudsnama píše:
Vidím že máš rozum a myslíš na děti. Střídavka ale nemusí byt tyden a týden. Ale to by ti asi funfovaněji poradil „canaglia“.
Já pořád věřím, že se nakonec domluvíme. Možná jsem sobec, ale vídat děti 2× - 3× v týdnu nebo si je brát jednou za 14 dní na víkendy. To je prostě málo a na to doufám nikdy nepřistoupím. Upřímně. Nestačí mi ani 7 dní ![]()
@Anna766 píše:
Vidím že máš rozum a myslíš na děti. Střídavka ale nemusí byt tyden a týden. Ale to by ti asi funfovaněji poradil „canaglia“.
Myslím jen na děti, a proto to bolí nejvíc. Vím že o něco přijdu, o něco co nechci. Tím myslím ten čas s dětmi a ten pohled když je vidíš usínat a když natahujou ruku aby tě chytli a rána když zase rozcuchaní lezou k tobě do postele. Táta by měl být u dětí „stále“ když je potřeba. Být na blízku. Ale to kvůli ženské, která zřejmě v životě něco zameškala a teď se to snaží dohnat zřejmě končí. Nezbývá než být nejlepším tátou a parťákem.