Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Lumáťa přesně to mi ta rehabilitačka říkala taky, že většina ortopedů by nejradši dala botičky ještě když dítě leze, ale fyzioterapeuti jsou toho názoru, že botička u lezení nevhodně vytáčí chodidlo
Je to jako se vším, ani odborníci se neshodnou
musíme si to my matky nějak přebrat.
Elik píše:
Lumáťa přesně to mi ta rehabilitačka říkala taky, že většina ortopedů by nejradši dala botičky ještě když dítě leze, ale fyzioterapeuti jsou toho názoru, že botička u lezení nevhodně vytáčí chodidloJe to jako se vším, ani odborníci se neshodnou
musíme si to my matky nějak přebrat.
No právě, když by Ondra lezl s botou s tuhou podrážkou (tj. klasická sandálka, ne capáček), tak mu to nohu fixuje v nepřirozené poloze, prostě ji má zapřenou o zem o tu špičku místo toho, aby ji ohnul v kotníku a na zem ji položil nártem. No, blbě se to popisuje, ale snad je jasné, jak to myslím
A když se učí chodit kolem nábytku a později i v terénu, má mnohem větší cit v nožkách, když nemá tuhou podrážku a nohu fixovanou až ke kotníku. Prostě s těma sandálkama je jak kdyby měl kopyta místo šlapek (jednou jsem mu je zkusila dát a opravdu to nebyl dobrý nápad). Nohu má v kotníku opravdu naprosto pevnou, žádné viklání a vyvracení (jak jsem viděla u hodně dětí v herně po plavání), klenba se mu vyvíjí hezky, tak nevidím důvod dávat boty. Tohle hledisko ten ortoped nějak nezmiňuje ![]()
Ahoj,
teď právě řeším, zda koupit na doma kotníkové sandálky, nebo pokračovat v kožených capáčkách. Malý už skoro neleze, spíš pořád chodí, tak nevím.
Donedávna jsem si myslela, že kožené capáčky jsou to nejlepší, v ponožkách nechci aby chodil (ujíždí mu to, krom toho v zimě by mu mohlo být zima), ale začínám pochybovat, zda mu neničím nohu.
Co vám doporučili dr????
Teď už by to chtělo bačkůrky s klenbou.Nejlépe se žirafkou..My je nedávali(v dobrém úmyslu) a syn teď musí nosit zdrav.vložky a bolí ho kolínka
.
Rekla bych, ze pokud nemaji tve deti nejake fyziologicke problemy, ktere bych mela brat v uvahu, tak je to jedno a je to jen podle tveho pocitu. My mame doma v jednom patre dlazbu, v jednom patre plovoucku. KDyz je hodne zima, papucky davam na dlazbe, na plovoucce ne. Kozene capacky jsem ted koupila jednou a ty jsou silene, vidim jak ve srovnani s papuckama sonta nohama. Takze za me capacky ne - papucky klidne - bosky klidne. Nechapu, proc se to tak silene resi a jsou u toho takove vasne ![]()
Nám právě ortopedřekl,že obzvlášť na plovoučce a celkově tvrdém povrchu máme dávat bačkory,aby se ta nožka správně jakoby namáhala. U nás máme nohy všichni v pořádku. Taky je to prý dost dané tím,jak se během růstu vyvíjely kyčličky.. I ty měl malý v pořádku. Prostě má vložky a s tím nic neuděláme.Nebo se zkus zeptat nějakého ortopeda,ten toho ví víc
Za zeptání nic nedáš
kluk chodí jenom v ponožkách s protiskluzem - máme koberce a lino. Jenom když jde šmírovat tátu do koupelny, kde je dlažba, dostane bačkory. A podle naší dr. je to tak dobře.
Malý měl kyčle v pořádku, myslím, že noha mu nijak nevybočuje, chodí ukázkově (někdy nedolíhá pata k zemi, ale většinou našlapuje na celou nohu). Já mám nohy zdravé, přítel taky.
Doma všude máme koberec a jen v kuchyni lino … takže to úplně tvrdý povrch není …
Tak nevím. K dr. jdeme až v dubnu, na prohlídce v roce a půl jsem se ho zapomněla zeptat ![]()
Taky prý na koberce může být jen v ponožkách.Na to jsem se ho právě ptala a že je měkčí,tak se ta nožka právě namáhá. No snad bude mít ortopeďák pravdu ![]()
Ahoj my byli s naším chlapečkem u ortopeda včera. Pan doktor mi oznámil, že na doma musím dávat bačkůrky s pevnou patou, hlavně ne ty obyčejné takové ty měkké látkové ale ty pevné (ideálně ty s žirafkou). Je jedno co máme doma za povrch (my máme doma parkety) zda plovoučka, dlažba nebo lino, na doma prostě jen v bačkorkách tohoto typu.. sandálky
ahoj, tak doma by měly být pevné bačkůrky (ne takové ty klasické z našich dob) nebo sandálky, aby botička tlumila nárazy nožičky…je jedno, co máte doma za povrch…my nosíme bačkůrky od fare http://shop.fare.cz/…robnosti.php?… - drží nožičku, pevný opatek, ohebná podrážka, tlumí nárazy, tvarovaná vložka…jsou super, nedám na ně dopustit…daly by se i nosit ven, jako kecky ![]()
kokomo píše:
ahoj, tak doma by měly být pevné bačkůrky (ne takové ty klasické z našich dob) nebo sandálky, aby botička tlumila nárazy nožičky…je jedno, co máte doma za povrch…my nosíme bačkůrky od fare http://shop.fare.cz/…robnosti.php?… - drží nožičku, pevný opatek, ohebná podrážka, tlumí nárazy, tvarovaná vložka…jsou super, nedám na ně dopustit…daly by se i nosit ven, jako kecky
Taky jedeme ve Fare.
![]()
Pan ortoped nám včera výběr botiček dokonce pochválil.
(vzala jsem sebou do kabely sandálky, která náš miláček nosí, jen tak ze zvědavosti, zda jsou OK)
Vyznávám názor, že nožka se má trénovat sama, svaly se musí procvičovat. V pevných botičkách se neprocvičují a ochabují. Takže zatím máme capáčky, ještě nechodí, ale i na ven se budu snažit dávat co nejměkčí, nízkou obuv.