Je tu někdo, kdo také nebude kojit?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
25.10.24 08:12

Je tu nekdo kdo take nebude kojit?

Cau holky, radeji anonym, vim, ze to je kontroverzni tema… ale prosim vas, je tu nekdo, kdo se rozhodl nekojit a ma mimi od zacatku na UM? Jake jste mely duvody? Zajima me cokoliv k tomu…

Abych to vysvetlila u sebe, duvodu je hned nekolik. Mivam jednou za cas silne alergie a musim brat silna antihistaminika a kortikoidy, v tehotenstvi se nam to nejak dari zvladnout, u toho kojeni by to pry bylo horsi, slo by to primo do ditete. Navic mi doktori vyhrozujo, ze ted je to utlumene, ale po porodu se mi to muze znovu rozjet. Dalsi duvod je, ze se mi odjakziva nekojeni zdalo praktictejsi: muze nakrmit i chlap, nemusim resit co snim/vypiju, mimi vydrzi dele nakrmene, menekrat se vstava v noci, mohu se od mimi hnout… a dalsi duvod, asi me ted ukamenujete a odsoudite, budiz, proto ten anonym - je mi celkove ta predstava kojeni neprijemna. Jsem hakliva na svoje prsa, neustale me boli bradavky… tezko to popsat, mozna nejaka forma fobie, nevim. Dalsi vec je, ze ja uz se kvuli tehotenstvi trapim pres rok. Musela jsem podstoupit IVF, do toho se oridaly moje ruzne zdravotni komplikace a ty alergie… uz jsem se vice jak rok omezovala a trapila pred tehotenstvim, a neustale se bojim a desim i ted, ze to nepujde. Ted jsem ve 4. mesici, jsme neskutecne stastni, ze to klaplo, protoze pri IVF jsme meli hodne abnormalnich komplikaci, ted pri tehotenstvi zase roziko preeklampsie, vyskakuje mi furt tlak… celkove jsem ted strasne znicena po strance zdravotni a celkove organismus… ty hormony pri IVF mi daly taky pekne zabrat :,( takze proto taky nechci kojit, ze se bojim, ze to odstartuje dalsi eru problemu :,(

Opravdu snazne prosim o kloudne nazory ze zkusenosti, i kdyz treba ne kladne, ne jen nejake hejty a vykriky do tmy :srdce: :kytka:

Moc dekuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4622
25.10.24 08:26

Ahoj, nekojila jsem obe dcery. Nelituji, ja kojeni nesnasim. Nejde mi to, boli me to. Mozna kdyby to slo, ale bylo to jen trapeni a holky stejne mely hlad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
25.10.24 08:29

Také neplánuji kojit.
A moje mamka btw taky nekojila :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35594
25.10.24 08:30

Je to tvoje věc. Nemusíš to nikde obhajovat. Prostě si řekneš o prášky na zastavení laktace a miminko dostane UM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4059
25.10.24 08:33

Jenom k tomu, co jde do dítěte, je to přesně naopak. S miminkem sdilis stejný krevní oběh, co je v tvé krvi, je i v jeho, kromě pár výjimek, které neprojdou přes placentu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
25.10.24 08:33

Mám kamarádku, co nekojila prostě proto, že nechtěla. Přišlo jí to hnusné. Absolutně nikdo to neřešil a nebyl problém dát rovnou v porodnici UM. Pokud máš navíc zdravotní komplikace, tak se za to fakt stydět nemusíš :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14695
25.10.24 08:36

Ja jsem kojila 4 deti a na kojeni naopak vidim vyhody - nemusim s sebou tahat lahev a termosku a michat mleko nekde na hristi a pak to doma vymyvat (ja teda nemam problem kojit na hristi, ale nektere maminky ho maji, navic v zime je venkovni kojeni narocnejsi), nemusim hledat vhodne UM a hlavne je to zadarmo.

Ale Tvoje duvody plne chapu. To bych taky nekojila. A Tebou uvedene vyhody UM jsou take pravdive. Na UM nevidim z hlediska vyzivy vubec nic spatneho. A dokazu pochopit i to, ze je ti predstava kojeni neprijemna.

K alergiim - bohuzel se mohou po porodu zhorsit. V tehotenstvi mas potlacenou imunitu, proto ted mas alergie mirnejsi. Ja jsem treba az do prvniho porodu nebyla alergik. A po nem (ve 30 letech) mi zacala dost silna alergie na pyly.

Drzim palce, at mas zdrave miminko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Velryba černá
25.10.24 08:43

Jsem poměrně silný astmatik, alergik, kojení bylo velmi doporučeno a lékaři mě zdatně podporovali v kojení dlouhodobém- to jen čistě k alergiím.
Ale pokud kojit nechceš, není potřeba své rozhodnutí komukoli zdůvodňovat, stačí oznámit, že dítě kojeno nebude, ihned po jeho narození dostaneš medikaci, po které by laktace nastoupit vůbec neměla, dítě dostane UM. Hlavně ať jste oba v pohodě.

• Citovat
  • Upravit
444
25.10.24 09:06

Kazda to mame jinak, ja kojeni milovala. Kojila jsem teda asi 7 mesicu, pak uz ne. To se taky nekomu nemusi libit.Ale je to opravdu jen tvoje rozhodnuti, i kdyby si nemela zadny duvod. Nikomu do toho nic neni. Takze zadne vycitky, i kdyz mozna bude nekdo potom prudit, kasli na to. Ani bych jim to nevysvetlovala. Nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
821
25.10.24 09:26

Ja kojim, rada bych nekojika, ale mala nechce žádnou flašku.
Praktické mi to nepřijde, kojit na veřejnosti, když jdu někam s kocarem, na navstevach. Nemám to prostě ráda.
První dítě jsem kojila 7tydnu, pak jsem onemocnela a melo UM.
Mam srovnání a UM za mě převládá s vyhodama.
Pokud to tak cítíš, udělej to.
Já teda chtěla aby se mimco kojilo aspon prvních pár dní, kvuli kolostru, které je důležité.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
25.10.24 09:29

Já už to mám za sebou, ale nekojila jsem. Na zastavení laktace hned zpočátku, vidím velkou výhodu v tom, že těnto hormonálně nerozhodí. U prvního se mi laktace spustila, ale mě to kojení bylo nepříjemný, ale hormonálně mě to negativně ovlivnilo. U druhého jsem kojení zastavila hned pomocí dostinexu a byla jsem v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.10.24 12:48
@Dollorres píše: Více

a mohu se zeptat, pro srovnani, jak te to hormonalne ovlivnilo, kdyz se ti spustila ta laktace?
Kazdopadne dekuji vsem za sdileni zkusenosti, a jeste posledni dotaz: kde a kdy to komu hlasim, abych dostala hne dpo porodu tu pilulku na zastaveni laktace? Je to pro ne bezne? Aby me jeste necekalo „ukecavani“ ze stranu personalu v orodnici (Podoli), at to kojeni zkusim apod. :cert:

• Citovat
  • Upravit
6381
30.10.24 16:16
@Anonymní píše: Více

Je to pro ně běžné neboj. Sděl to hned na porodním sále.
Jinak, cítila jsem to hlavně emocionálně. S laktací jsem byla hromádka neštěstí a taková depresivní. Poporodní blues.. Bez laktace jsem byla naprosto neutrální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.11.24 01:30

@Dollorres mizu se pozeptat jak to např. Ovlivnilo prsa?

Toto bohužel nemůžu nikde dohledat co to udela a na co se připravit. Všichni resi koje i, po kojeni ale ma to vliv že se třeba rychle vrátí, nebo naopak zůstanou na velikosti jak jsou?

Jde mi o velikosti podprsenek a jak dlouho čekat atd.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.11.24 01:41

Nekojeni ma mnoho výhod- vyhnes se laktační psychoze, dite mnohem vic spi = vyspis se i ty = jsi vice v pohodě.

Mnohem dříve to muze někdo pohlídat a udělat si k dítěti vztah. Dite pak snaze přilne i k ostatním členům rodiny.
Snaze si najdeš úvazek ci konicky. Neřešís problémy s prsy - bolesti, záněty, krev…
Nemusíš vystavovat poprsí pokud je máš například opravdu bujné a někde mrznout v zimě.
Neřeším kolik a zda pije - víš to přesně.

Myslím, že je ale úplně jedno PROC, hlavní je, že třeba nechceš. Pokud to víš několik let je určitě vhodné si zjistit informace ke kojeni abys věděla o co přicházís a potvrdit si chces jit opravdu touhle cestou a jinak to neřešit.
Vesměs je argument společný- dotyčné ke kojeni nemají vztah a UM vnímají pozitivně na mnoha směrech. Kojeni vnímají oproti tomu spise negativně a psychicky náročné.
Rozhodně mi nepřijdou jako horší matky, neboť všechny si uvědomuji že mateřské mléko je sice vyzivove to nejlepší pro to dite, ale v jejich konkrétní situaci vnímají, že jsou důležité i jiné věci.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová

MVDr. Anna Musilová