Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Anonym mám tady sestru.
Přijde mi to nechutné a nechci mít své přírodní dost velké prsa vytahané (vidím jak vypadají prsa sestry, děkuji nechci).
Taky prosim zachovat anonym. Ja jsem nekojila z toho duvodu, ze jsem u většiny svych kamaradek videla, ze si z nich deti delaji jen dudliky. Neustale meli deti na prsou, v noci se smaozrejme dite porad budilo a chtelo cucat prso a ne kvuli hladu. Ty kamaradky z toho byli uplne vyřízene a pak odstavovani bylo neco hrozného. Staci si tady precist par diskuzi,,kde jsou matky z toho uplne zoufale, ze chteji prestat, ale dite to stale vyžaduje a je nonstop na prsu…Moje dite bylo na UM a jako male miminko se budilo tak 1 max 2 za noc a velmi brzo zacal spat celou noc bez probuzení. Mel tedy dudlik, ale aspon si nedelal dudlik ze me. Spokojena matka rovna se spokojene dite😃 Navic mne se ta představa uplne příčí, nesnasim kdyz mi nekdo sahá na prsa, je mi to velmi nepříjemné. Ja teda nemela skoro zadne prsa, ale i tak jsem z nich nechtela mit jen vytahanou kuzi. Trauma z toho, ze jsem ho nekojila nema
Nemocny take nebývá a je to normlani zdravy dite
Kdybych věděla co je s tím crcani asi bych šla rovnou na um po příchodu z nemocnice. Nejsem úplně proti. Nesnášela jsem veřejné kojení. Na návštěvách, při návštěvách jinde než v klidu doma. Byla jsem z toho nesvá a právě kvůli svoje nelibosti kojit před někým jsem byla dost času někde mimo a z návštěvy jsem neměla nic ani já ani ostatní. Byla jsem v podstatě vyčleněna. Chápu, že někomu je to příjemný. No já z toho rostla. Nemyslím si, že je to jediná správná cesta. Jen je to další cesta k tomu aby některé nezešílely a děti neumrely hlady. A určitě není zdraví jít přes mrtvoly a přes vlastní zdraví, psychiku a potřebu všech zúčastněných.
Pro někoho je pohodlné kojit, pro někoho nikoliv. Osobně na kojení nevidím nic na co bych měla nějak hezké vzpomínky. Poprvé jsem kojila 7 měsíců, podruhé čtyři a potřetí tři. Při představě, že by to mohlo trvat i kolik let mi vlasy vstávajíí hrůzou na hlavě ![]()
Nechtěla bych, jelikož s tím byly prvně problémy a nechci je opakovat.
Já sice druhé dítě mít už nemůžu, ale když jsme ještě plánovali, že by to šlo, tak jsem byla pevně rozhodnutá při prvním problému s kojením dát UM a lahev.
U malé jsem dělala neskutečné psí kusy, aby se kojila (nenakojila se ani jednou v životě), a zpětně mi přijde, že jsem si zkomplikovala a zkazila už tak těžké začátky s dcerkou. Všechen ten čas, peníze a nervy, co v tom zahučely, mohly být fakt využité jinak a lépe. Takže jsem to nechtěla už opakovat ![]()
@placka75 Možná říkají, že nechtějí protože si to neumí představit, nebo naopak mají špatnou zkušenost se straším dítětem. Kdyz jsem čekala první dítě, vůbec jsem nad kojením nepřemýšlela. Předpokládala jsem, ze asi par mesicu budu kojit, ale bylo mi to spis jedno, nepovažovala jsem to za důležité. Kdyz se dcera narodila, zjistila jsem jak je kojeni skvěle, jednoduché, bez práce a vůbec si neuměla představit otravovat se s um. Taky me, ale na začátku nenapadlo, ze budu kojit 2,5. S druhou dcerou uz jsem vedela do čeho jdu a bylo to stejne, jen se kojila o rok déle. Osobně neznam žádnou matku která by cíleně, schválně nekojila, spis nekojily protože to u nich nefungovalo a bylo s tim víc priblemu než užitku.
Kojila jsem 3 děti, přesně, jak už tu bylo zmíněno, byla jsem několik let živý dudlík, absolutně nespaly, na veřejnosti kojit nešlo, protože se pořád odtrhavaly a já nejsem typ, co bych v klidu vytáhla 🐐 🐐přede všema a hodinu se vystavovala. Takže věčně nervní, aby se stihlo dojít někam do klidu, některé děti nespaly ani přes den jinak než u kojení, takže nonstop zábava.
Odstav samozřejmě na několik týdnů - prakticky nulový spánek. Nechat láhev neexistovalo. Takže mě už by to za to nestálo, nespolehala bych na to, že zkusím UM později (ani jedno dítě mi žádnou lahev nevzalo), začala bych hned. Říká se, že kojení zvyšuje imunitu dítěte…tak ve skolkovem a školním věku jsou nemocné imrvére a na imunitu má vliv tolik věcí, že tohle je jen jedna z mnoha. Že by to bylo krásné…já jsem z toho asi ty hezké pocity moc nezazivala, zpočátku to dost bolí, jinak takove neutrální. To extrémní nevyspání přebíjelo nějaké poteseni z kojení. ![]()
Nechtela jsem kojit, protoze mi to proste prislo divne. Samotna predstava mi nedelala dobre. Cteni si a predstava o vlozkach, odsavackach, tekoucim mleku atp. mi prisla fakt ekl. Nehlede na cteni si o tom jak s tim kdo bojuje, zanety, ragady…
Mozna v tom byla i trochu obava o prsa po kojeni.
To bylo pred tehotenstvim a castecne behem nej. Realita pak byla uplne jina a kojila jsem
ale prislo to nejak samo od sebe.
Příspěvek upraven 25.10.24 v 13:44
Některé maminky se rozhodnou nekojit, protože jim to může být nepříjemné nebo mají špatnou zkušenost z minulosti. Jiným vadí, že je to fyzicky i časově náročné a chtějí mít větší volnost nebo možnost sdílet krmení s partnerem. Někdy jde i o obavy z ovlivnění těla nebo intimity s partnerem.
Tuhle diskuzi mi seslalo samo nebe! Zrovna jsem v teto kazegorii pred chvilkou zalozila podobnou diskuzi, a pak jsem teorve zahledla tohle… ptam se tam ostatnich maminek, co se rozhodly nekojit, na nazory. Patrim mezi ne totiz taky. Jsem ted 4. mesic tehotna po mnoha komplikacich, zejmena zdravotnich. Takze kojeni je pro me hororova predstava, ze se urcite zase neco podela, stane, nepujde to… navic se ztotoznuji s nazory nekt. z vas tady - ja tak nejak odjakziva mam problem vubec s tou predstavou toho kokeni. Prijde mi to taky (omlouvam se) nechutne. Jsem takystydliva, takze jak bych to provadela mimo domov nevim. Kdyz prede mnou kamaradky a pribuzne vesele vytahovaly prsa, prislo mi to neprijemne (nejen me), takze byt navic na te druhe strane a odhalivat se mi prijde desny… Navic mi to i prijde jednodussi, kdyby nahodou melo mimi nedej boze nejakou intoleranci, tak zjistovani co jsem snedla spatneho apod., mi prijde lepsi vymenit UM. Je jich ted tolik druhu…
Omlouvam se, ze se pripojim s dotazem, ale jak a kde se to hlasi? Az v porodnici? Jak se na to tvarili? Asi mi museji dat pilulku na zastaveni laktace predpokladam a co dal - UM si tam beru vlastni nebo tu prvni daji oni?
Některé věci nutně potřebuju mít pod kontrolou. Strasne mi vadilo že nevím kolik toho dítě vypilo a v jaké kvalitě jestli teda řve hlady nebo z jiného důvodu.
Mít dítě víceméně furt pricucle na koze bych nepřežila
Nechtěla jsem být v péči nenahraditelná.
Vadilo mi hlídat si jídlo řešit jestli řve protože jsem snědla…
Všechny děti jsem přestala kojit v šestinedělí ve chvíli kdy pediatr doporučil přikrmovat UM protože špatně přibývaly na váze.
Moc se mi ulevilo…dětem taky ![]()
@Alušáček Možná je to proto, že se nechtěly přiznat. To je i můj případ, raději všem tvrdím, že to nejde a další důvody, protože kdybych přiznala, že prostě kojit nechci, tak by mě okolí odsoudilo.
Zatím děti nemám, tak je to teoretická úvaha. Ale zatím mám v plánu nekojit. Nebo jen chvilku. Jsem trochu psychicky slabší a podle toho co jsem si zjišťovala, kojení může zhoršovat psychický stav po porodu, zvlášť kdyby bylo třeba komplikované… Moje mamka dost trpěla na záněty, toho bych se taky ráda vyvarovala.
Takže v rámci psychického zdraví a pohody kojit neplánuju ![]()
Zdravím, předem chci říct, že nic proti nikomu nemám, je to na každém, ale zajímalo by mě proč maminky, které mají možnost kojit nechtějí?
Případně co Vám na tom vadí?
Moje kamarádka od pár měsíců těhotenství mi říkala že v žádném případě nebude kojit že prý nechce.
Mě by jen zajímal váš pohled a názor.
Znovu opakuji nic proti nikomu nemám jen mě to zajímá