Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@nadeeee Všechno podstatné napsala simca55. Jenom doplním, my tu vaší krev potřebujeme dopředu, abysme zjistili jestli Vám jsme schopni zajistit případné transfuze. V případě, že byste měla nějakou hodně specifickou protilátku budeme obvolávat dárce a nebo zajišťovat krev v jiným transfúzních stanicích, proto se to dělá takhle dopředu. ![]()
Tak to vam urcite pripravovat krve nebudou. Nejspis pujde jen o dovysetreni tech protilatek, tato podrobna vysetreni se nedelaji ve vsech nemocnicich, tak proto asi to transfuzni oddeleni. Z meho pohledu jakozto hematologicke laboratore to pro vas ani pro mimi nic neznamena. Opravdu jde jen o to, kdybyste NAHODOU pri porodu potrebovala transfuzi.Neni nic neobvykleho, ze mate pozitivni protilatky, to ma spousta lidi.
Já tedy nejsem ani hematolog, ani gynekolog, ale ty protilátky se snad nevyšetřují kvůli matce a případné transfuzi pro ní, ale kvůli dítěti. Krom klasických skupin ABO a Rh+ a - existují i jiné protilátky. A samozřejmě když jsou pozitivní tak může nastat problém u toho dítěte, matka vlastně tvoří protilátku proti něčemu v krvi dítěte. A je tedy riziko anemizace plodu v děloze, nebo po porodu. Měla to tak švagrová, chodila každou chvíli na odběry a na speciální ultrazvuk, stále jí strašili tím, že možná bude muset dítě dostat po porodu transfuzi. Ale nakonec mělo jen silnou žloutenku a několik dní bylo pod světlem, transfuze nebyla nutná. Vlastně je to trochu podobné jako Rh inkompabilita, ale méně závažné.
@Janča209 volala jsem přímo na to transfuzní a bylo mi řečeno, že už vedi, co mi dát za krev, ale bude se to snad ještě posílat do Hradce Králové. A ze budou mit speciálního dárce pro me. Jsem rozhodne klidnejsi. Paní byla moc prijemna. Ve čtvrtek mi danou problematiku vysvětlí prý přímo paní primarka.
@nadeeee No to je přesně to co sem říkala.
Nenech se vystrašit. Pracuji přímo na hematologicko-transfuzním oddělení, tak o tom něco malinko vím.
Ty si hoď nohy nahoru a užívej těhotenství, co já bych za to dala. ![]()
@Lucka1111 Protilátky se samozřejmě zjišťují v těhotenství kvůli plodu, ale tady se pravděpodobně jedná o situaci kdyby rodička krvácela a potřebovala transfuze. Nemůže dostat jakoukoli krev jenom shodnou v AB0 a Rh systému a jsou případy kdy sháníme krve z jiných stanic a to se zajišťuje dopředu podle termínu porodu. ![]()
@Janča209 Aha, dík za poučení, to jsem tedy opravdu netušila, že se k porodu připravuje krev pro případ transfuze. A to jsem sama lékařka. Takže pokud má žena nějaké speciální protilátky tak má pak v laboratoři nemocnice, kde bude rodit připravenou tu „svoji“ krev pro případnou transfuzi? Takže kdyby pak jela rodit jinam tak bude problém? U nás v kraji se třeba do porodnice jede až k porodu, takže vlastně ženy mohou do posledního dne rozhodovat, kde budou rodit.
@Lucka1111 Ano, pokud je to nějaká speciální protilátka nebo směs protilátek a laboratoř (hematolog) ví, že by mohl být problém zajistit transfuze, tak se to takhle dělá. Samozřejmě u běžných protilátek u rodiček takhle transfuze nechystáme, jen u těch komplikovaných případů. Když se takováhle rodička rozhodne jet do jiné nemocnice, tak pak v případě transfuze může být problém nařížit krve.
Tak musím konstatovat další průběh. Dnes jsem byla přímo na transfúzním oddělení, vzali si dvě zkumavky krve, která poputuje do Hradce Králové. Poté mě čekalo posezení s paní primářkou. Musím říct, že mi tedy na klidu nepřidala a psychicky mě dost rozhodila. Nejprve mi začala vysvětlovat, co to jsou antigeny. Což už jsem měla načtené. Aspoň jsem z ní dostala informaci, že mě dominuje antigen CC a protilátky jsem si vytvořila proti cc(nejpravděpodobnější se jeví smíchání krve při porodu syna). Poté mi řekla, že tam našli ještě něco, to něco jsem z ní bohužel nedostala, co to je. Jen, že asi ví, co to je, ale že mají možnost to prozkoumat v jejich laboratoři na 11 možností a Hradec, že na 16 možností, tak proto to posílají ještě tam. Dále mi vysvětlila, že dokud se protilátky(titry) pohybují v normách, je vše ok. Ale v případě, kdy půjdou nad normu, nemůžu prý rodit v nemocnici u nás, ale na speciálním pracovišti, neboť mimčo bude potřebovat transfúzi krve hned po porodu. (přestane přibírat, bude anemický, vysoká žloutenka), pro mě okamžitě riziková poradna. Gynekologové prý rozhodnou o šetrném způsobu porodu - pod tím si mám představit co? Císařský řez? Když jsem se jí ptala, jaká je pravděpodobnost toho, že to vyroste nad ty normy, tak mi řekla, že neví a že mi je takový informace k ničemu. Možná je, ale psychicky bych se měla čím uklidnit. Po dnešku a tom, co tam do mě hustila spíš vidím mimčo někde na hadičkách.
@Janča209 Že mě uklidníš/uklidníte?
@nadeeee Tohle je těžké.
Máš teda protilátku anti-c, což je poměrně silný imunogen a MŮŽE opravdu způsobovat HON (hemolytické onemocnění novorozence). Ale záleží na titru, pokud nestoupá, tak se zatím neboj. Co druhého našli nevím, pravděpodobně to budou vyšetřovat na panelu o 16 diagnostických erytrocytech. Nechci tady psát, že to bude dobré ani špatné, protože to bohužel nevím. Na atestaci nám říkali, že je důležité jak se miminku daří, jestli prospívá, má dobré průtoky atd. Pokud je tohle dobré, tak se zatím neboj.
Oni si tě budou hlídat a kdyby cokoliv tak se to bude řešit. ![]()
@Janča209 no, prý mi pošlou pak zprávu domu, co vyjde v tom Hradci. Nevis, jak dlouho to trvá než to z te krve zjistí?
Myslíš, že mám šanci na normální porod a zadne dopady na mimco? Jak je tohle caste?
Jinak mimčo měřili akorát v rámci screeningů a odpovídalo vždy tak jak mělo(víme přesně, kdy jsme ho zadělali). Holt otěhotním vždy, jen se otřu o chlapovi trenky, ale v těhotenství si vždy užívám všemožné speciality. Příští týden mě čeká poslední screening a i normální kontrola, tak tam mi pro změnu asi řekne nějaké stanovisko gynekolog…
@nadeeee Tak pokud je to tohle vyšetření co si myslím, tak to by mělo do druhého dne být, ale samozřejmě je to zase individuální podle toho co bude potřeba dělat. Na zbytek bohužel nedokážu odpovědět, sem jen laborantka, jaké dopady na miminko to má se ke mně nedonese, jak rodí taky ne a jak časté těžko říct. My nejsme tak velká nemocnice, takže máme jen občas takovýhle komplikovanější případ. Pokud je to podle mě něco hodně vážného, tak si myslím že stejně rodí ve specializovanějších pracovištích a ne u nás.
@Janča209 Aha. To jsou dnes tedy samé hezké informace.
A kde ta specializovaná pracoviště jsou víte? Je stále možnost, že ty protilátky přestanou růst a budou se držet v normě?