Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@nadeeee To já vůbec nevím, ale určitě v Praze a v Brně, o to sem se nikdy nezajímala. Někomu titr protilátek nestoupá a zůstane po celou dobu stejný, ale to takhle vážně nejde říct, každej jsme jinej.
@Janča209 moc Vam dekuju, že se snažíte mi to vse tak hezký a srozumitelne vysvětlit. Mam o mimco hrozny strach. U me ty protilatky vzrostly právě, už nejsou jako na začátku. Ale pořád prý v normě.
@nadeeee Není vůbec za co, když něco malinko vím, tak ráda pomůžu.
Jakej je titr nevíte? Kdyby náhodou cokoliv, tak se můžu zkusit zeptat našeho hematologa, je to fajn chlap.
A držím palce, ať je všechno v pořádku. ![]()
@Janča209 titr bohužel nevím. Hodnota me zajímala, ale je asi jednodušší to vždy zahrát do autu a odpovědět neurcite. Jen, že je hodnota v normě a je v desetitisicich a muže jít do milionů prý. Uvidim, co bude v te jejich zprávě. Určíte pak ještě napíšu.
@nadeeee tak tohle je přesně to co měla švagrová, taky měla nějakou protilátka C. Také strašili transfuzí u dítěte, chodila na kontroly k Apolináři, nakonec rodila v Motole. Dítě mělo silnější žloutenku, pár dní byla pod světlem, ale jinak vše v pohodě. Ale byla taky dost vystrašená, protože prý jí říkali, že se může stát že dítě bude potřebovat transfuzi už před porodem. Také říkali, že jí nenechají přenášet a že porod eventuálně vyvolají nebo udělají císaře pokud to bude potřeba. Nakonec rodila normálně někdy kolem 38 týdne.
@Lucka1111 ja mám ty protilatky na male céčka. (cc). A mimco je jinak ok? Nejake následky v budoucnu? Porod se ji rozjel sam?
Me dnes volali několikrát z gyndy, prý z hematologie konecne dali kompletní zprávu. Výsledek z Hradce ještě není. No a hematologie si vyžádala speciální screening mimca. Tak uvidim za týden jak prdolka přibral.
@nadeeee holčičce je půl roku, je v pořádku a ani není riziko toho že by neměla být. Bylo riziko silné hemolýzy (rozpadu krvinek) v konci těhotenství a hlavně po porodu. Nějaká hemolýza tam zřejmě byla, protože holčička měla výraznou žloutenku a několik dní byla prakticky nonstop pod světlem, nosili jí jen na kojení a dokonce jí i přechodně zakázali kojit, prý měla i sondu, kterou jí krmili. V porodnici byli celkem týden, takže zase žádné drama., rychle se to upravilo. Je to druhé dítě, takže nejspíš ta protilátka vznikla během prvního porodu. U prvního dítěte bylo vše v pořádku. Má děti rok a půl po sobě. Porod se jí rozjel sám. Další dítě už neplánují, ale myslím, že u dalšího těhotenství by problém nastat mohl.
@nadeeee jo a taky chodila co týden na odběry a na speciální UZ, nevím jak to jsou schopni poznat, ale poznají zda dítě není anemické už v děloze. Ale chvíli to vypadalo, že bude nutná sekce už někdy ve 36 týdnu, na dalším UZ to zase bylo lepší, tak jí nechali rodit normálně. Ale myslím, že kdyby neporodila v tom 38 týdnu, tak by jí asi hnali na vyvolání, podle mě by to do 40 týdne nenechali. Ona tedy neměla úplně jasný termín, protože těhotenství zjistila asi ve 4. měsíci (v tu dobu kojila první dítě). Držím palce ať to u Tebe dopadne také dobře.
@Lucka1111 mužů mit ještě dotaz? Kolik mala cca vazila a merila?
@nadeeee tak to přesně nevím, ale měla normální rozměry. Váha myslím něco málo přes 3kg, délku nevím. Krom té silné žloutenky byla normální novorozenec. U Tebe se vlastně také jedná o druhé dítě? Takže protilátky vznikly po porodu toho prvního? Nebo jsi měla v minulosti transfuzi?
@Lucka1111 ano, protilatky vznikly po porodu. Transfuzi jsem nikdy neměla.
@Janča209 Ahoj, dobrý den. Tak dnes jsem byla na screeningu. Dostala jsem konečně zprávu z hematologie(jak dopadla krev v HK zatím nevím). Bohužel, dobré zprávy mě dnes moc nečekaly, alespoň dle zprávy z hematologie. Přepíšu sem, co mám ve zprávě. Odběr byl 27.4. a závěr je takový, že screening protilátek je pozitivní dnes jak v enzymovém testu s krvinkami BioRad II na IIII, III na IIII, tak i v NAT se II na III, III na III.
Nález odpovídá již zjištěné specifické antierytrocytární protilátce anti - c, dnes v titru 1:32 (minule 1:4), titr již hraniční a nelze vyloučit přechod protilátky přes placentu.
Dále prosíme o nový odběr na imunohematoog. vyšetření (nelze vyloučit přítomnost protilátky antiLea, antiKpa)
Můžete mi vysvětlit ještě, co by znamenalo, kdyby tam bylo potvrzeno to antiLea či antiKpa?
Bohužel sama soudím, že když z března na duben vzrostl titr osminásobně, tak že bude hodnota podle nových odběrů vyšší. Byli jsme i připraveni na možnost transfúze ještě teď v těhotenství.
Ani nevím, s čím už poradit. Je to na pytel…
@nadeeee Protilátka anti-Kpa je taky klinicky významná, ale není tak imunigenní jako anti-c. Protilátka anti-Lea je v podstatě klinicky nevýznamná. Ale teď tě stejně budou sledovat.
@Janča209 dobre to není, že? Za jak dlouho jde mit nejrychleji odběry na protilatky? Vzdy jsem čekala na výsledky cca 14dni.