Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
O pohlaví rozhoduje spermie, takže na něj nemá vliv to, jestli máš jeden nebo dva vaječníky.
Dvojčata taky mít můžeš.
Mám po odstranění vaječníku (1. těhotenství bylo mimoděložní) kluka a holku.
A proč bys jako nemohla mít jak holku tak kluka?
temhle pověrám snad už dávno odzvonilo ne?
@S766 píše: Více
Ty máš všechny vajíčka X - bez ohledu na vaječník, ze kterého pochází. Tvůj partner má spermie X a Y - opět směsku v obou varlatech.
Já myslela, že o spermiích X, Y už se nějaký ten pátek ví ![]()
Tuším i učivo na základní škole ![]()
Jako že jeden vaječník přitahuje víc klučičí spermie a druhý holčičí?
Ne, to fakt ne.
Jinak vzhledem k lékařskému dohledu a asistenci vím, že mám každé dítě z jiného vaječníku, pohlaví mají stejné.
Kdysi se věřilo (asi tak 19. století), že v levých varlatech se tvoří spermie ženské a v pravých mužské. Někteří šlechticové toužící po mužském následníkovi si proto údajně levé varle odstraňovali. Každopádně je to pitomost a stejně tak o tom nerozhoduje, ze kterého vaječníku pochází vajíčko. O pohlaví rozhoduje spermie.
Dvojčata mít můžeš - jednovaječná vznikají tak, že se už oplodněné vajíčko rozdělí na dvě - dosud nikdo nepřišel na to, proč se tomu tak děje. Dvouvaječná dvojčata vznikají tak, že se uvolní dvě vajíčka naráz - to se teoreticky může stát také, i z jednoho vaječníku. Ale s jakou pravděpodobností budeš mít dvojčata Ti nikdo nepoví.
Dobrý den chci se zeptat jsem po odstranění pravého vaječníku kvůli cystě 15cm.
Četla jsem že s jedním vaječníky nemůžu mít páreček tak se obracím sem jak to je 🤞🏽
Ti kteří mate jeden vajecnik a mate více děti mate pouze například : Holky/kluky nebo mate jak holčičku tak chlapečka? Muže se stát že se narodí dvojčata?