Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Měla jsem pásový opar jako dítě a měla jsem to jen kolem trupu, prostě v pásu širokém asi 10cm. A hlavně bolel, a byla u něho i teplota.
Tohle se mi moc nezdá, ale nejsem lékař
@pannda kolegyně měla něco podobného jako zakladatelka a hlavně v dekoltu a na rukou, pasovy opar to byl a nebolel, takže já bych zašla hned v pondělí za koznim lékařem, ti dobří fakt poznají.
Taky se mi zdá dost široký ten pás. Pás opar jsou puchyrky, které zasychají v krusty. Většinou bolí, ale není to pravidlo. Zašla bych na kožní nebo infekcni, kde s tím mají nejvíc zkušenosti
Děkuji moc za všechny komentáře. Ještě doplním že na noze to nejdříve na dotek pálilo teď to svědí ale určitě to nějak nebolí, že bych o tom přes den veděla to vůbec.
@eliskakraj fakt bych zagooglovala dobrého kozniho v okolí a šla bych, přeci jen na pohotovosti slouží spíš lékaři kteří řeší úrazy než toto. Držím palce ať to dobře dopadne.
Mě to nepřijde jako pásový opar. Ten se striktně drží určitého nervu, proto je v pásu, nebo v oblasti kůže kterou inervuje určitý nerv. Takže nemůže být současně na lýtku a v oblasti lopatky. Léčba herpesinem léčbu neurychlí (i když pacient přijde 1. den výsevu a má jen zarudnutí a dostane herpesin, tak za 2 dny má osypaný celou oblast kterou nerv vyživuje), pouze snižuje riziko postherpetických bolestí, případně nějakých komplikací (např. generalizace do atopického ekzému, přechodu do mozku v případě lokalizace na obličeji, postižení oka při lokalizaci na čele…) Ty postherpetické bolesti mívá populace nad 50 let, u mladších moc nevznikají. Takže v tvém případě si myslím, že ta léčba není úplně nutná i kdyby to opar byl. Herpesin se má vždy dát u lokalizace na obličeji, v oblasti hlavy a pak u těch starších. Jestli nemáš atopický ekzém nebo výrazně sníženou imunitu tak si myslím, že to nutné není. Navic jak jsem psala výše, nepřijde mi to jako pásový opar.
@medunka23 zítra to udělám a nemyslím si, že me někdo bez objednání rychle přijme
@Lucka1111 moc děkuju za detaillní komentář a doporučuješ to tedy alespoň nějak ošetřovat?
A nemohla vas ta ryba popalit? a na tom miste se udelat puchyr? me to teda jako pasovy opar taky neprijde, ale kdo ví…proste budete muset pockat na pondeli…
@eliskakraj když zaklepes, vysvetlis situaci, tak myslím, že si sice v čekárně pockáš, ale vezmou tě.
@kavulenka no to jsem si taky říkala, ale
Přišlo mi divné že den by tam nic nebylo a objevilo se to až druhý den
@eliskakraj zkusila bych mazat sudocremem aby se to vysušilo. A na kožní asi zajdi. Ještě mě napadá že by to mohlo být nějaké impetigo? Jestli to jsou fakt puchýře, tak stafylokokové. Pokud budou přibývat tak určitě někam k doktorovi, impetigo by chtělo antibiotika - lokálně framykoin a celkově nějaký zinnat nebo augmentin. A nebo fakt reakce na tu rybu? Podle fotek se blbě poznává, ale ten pásový opar si myslím že ne, pokud to máš na lopatce a na lýtku tak to k tomu nesedí.
@Lucka1111 anoo zajdu. Jinak na těch zádech je to podle mě určitě něco jiného tam to puchýřky nejsou jen flíčky. Jen se to objevilo ve stejné době resp o 2 dny později
@eliskakraj tak v tom případě si myslím že to bude nějaká popálenina od té ryby. Ale hezky to tedy nevypadá. Zkusila bych ten sudocrem, možná hemagel, jestli máš něco z toho doma.
@eliskakraj píše:
@Lucka1111 anoo zajdu. Jinak na těch zádech je to podle mě určitě něco jiného tam to puchýřky nejsou jen flíčky. Jen se to objevilo ve stejné době resp o 2 dny později
A nejsou to na těch zádech spíš modŕiny?