Jedno, nebo dvě děti

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
8037
24.4.12 17:48

Jedno nebo dvě děti

Ahojky,
v práci máme na hotelu jednu paní,která má muže na vozíčku po mrtvičce,je to taková milá starší paní,tak jsme se daly do řeči.Vyprávěla mi,že má syna a dvě vnoučátka dva kluky,tak jsem jí povídala,že já mám jen jednoho 4-letého klučinu,a že nevíme,zda si pořídit druhé nebo ne.Bojíme se,zda bysme se uživili.Přítel má už dlouho nejistou práci,teď má nabídku,ale zatím se nikdo neozval.Tak jsem paní povídala,že jsme rádi i za to jedno,a že kdyby zůstalo u jednoho,tak to bude taky fajn a jen mezi řečí,že člověk se akorát o to jedno bude víc strachovat.Paní se objevily slzy v očích a řekla,že přesně to si kdysi říkala i ona,a že před 15 lety přišla o dítě,a že teď teprve o tom dokáže mluvit.Bylo mi to moc líto,že jsme zrovna načaly takové téma.Já bych druhé dítko chtěla,až malej trošku ještě povyroste,ale obecně si dělám ze všeho hroznou hlavu,přítel není nijak moc průbojnej a prostě se bojím té ekonomické stránky.K tomu ještě moje maminka byla taky z dvojčat.Takže tak.Teď člověk slyší ze všech stran jen propouštění,Češi jsou zadlužení a to člověku taky nijak nepřidá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
240
24.4.12 17:56

Ahojky,no abych ti pravdu řekla tak taky zatim druhe nechci,nevim jak to bude s praci a tak bych se nerada dostalla do situace kdy bych dětem neměla co dat do pusy.. :nevim: Víš ja si řikam to jedno se vždycky uživi ale dvě už je problem..A pak taky vše kupovat do školek,škol,a školy v přirodě a to neni opravdu zadarmo..Takže u mě zustane zatim jen jedno,a časem se uvidi.. :mavam: I když bych druhe hrozně chtěla ale ted to nejde i kvuli tomu že mame hypo… :think: Tak snad někdy časem..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6096
24.4.12 18:06

No, já si myslím, že dvě děti se uživí vždycky.
Můj manžel také nemá jistou práci - záleží, jak bude firma, ve které pracuje, prosperovat. Ale i tak pokud nebudou zdravotní problémy, tak bysme chtěli tři a třeba i čtyři děti ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
385
24.4.12 18:08

Ahojky, u nás je to přesně taky tak, zatím máme jen jedno a o druhém ani neuvažujeme. Možná časem až odroste, ale zatím to s manželem cítíme stejně, že druhé mimi zatím neplánujeme. Dnešní doba je těžká, práce je nejistá, všechno se zdražuje a nechci si pořídit kupu dětí a pak přemýšlet z čeho je uživím, tak bych rozhodně žít nechtěla. Raději budu mít jedno a vědět, že mu můžu dopřát vše, co potřebuje, neříkám, že rozmazlovat, to rozhodně ne, ale takový ty základní potřeby. Z našeho okolí se tomuto názoru spousta lidí diví, ale myslím, že je to každého jeho věc. Možná, že až na to bude ten správný čas, tak si druhé pořídíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
918
24.4.12 18:13

ahoj,
mame jednu ročni dceru. Ja jsem vzdy chtěla dvě děti. Nechci aby dcera byla jedinaček, až tady jednou nebudeme, aby měla někoho blizkeho (sourozence). Muj muž ma z prvniho manželstvi ditě, bohužel matka brani v kontaktu, takže pro naši dcer to neni „plnohodnotny“ sourozenec.
Muž mel vždy skvěle placena zaměstnani, v každem byl nekolik let a vždy odchazel za lepšim. Bohužel v dnešni době tl je uplně jinak. Jiste neni nic. A i když nechci, pomalu se smiřuji s myšlenou, že dvě děti jsou luxus.

Kdo vi, třeba se za par let situace zlepši a sourozence pořidime, bohužel dnes to tak nevypada.
A at mi nikdo neřika, že to neni penězich. Ja chci svym dětem umožnit studovat, chodit na kroužky, jezdit na vylety atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7512
24.4.12 18:15

Tohle je strašná doba. :( Taky bysme rádi ještě jedno a asi to i risknu. Protože kdybych šla do důsledku, tak si vlastně nemůžeme dovolit ani to jedno a stejně ho máme a zvládá se to dobře. :nevim: A hlavně nechci mít děti věkově daleko od sebe. My jsme o sedm let a je to strašný. Nevim, asi je to i blbou povahou naší máti, která nás proti sobě štvala jak se dalo, ale prostě je pro mě starší ségra člověk, kterýho občas potkám, ale nevyhledávám. Tak mám strach, aby z našich dětí taky nebyli jen „spolubydlící“ místo sourozenců. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6552
24.4.12 18:18

To je právě to- což o to, hladem neumřou určitě, ale je otázka mít na to dopřát jim i něco navíc. Srovnání- Matyáš mě nestojí měsíčně „téměř nic“- jídlo + oblečení, za které sice utratím asi větší částku, ale budiž, to se dá zredukovat, nakoupit se dá zalevno třeba na bazarech.
Klára- výdaje za poslední tři měsíce- 2100 Škola v přírodě, 3700- tábor na 10 dní, 3000 kurzovné v taneční skupině, cca 7000- kostýmy, startovné, členství, dojezdy na soutěže+ moje vstupné (jezdí jen jeden z nás právě z důvodu vstupného)+ 5000 povinné soustředění.
Takže my taky končíme na počtu dvou, v okamžiku, kdy i Maty si vybere nějakého koníčka, tak jeden z nás bude vydělávat jen na prďata :mrgreen: :mrgreen:

Ty čísla jsem dala schválně jako porovnání výdajů za prcka a větší dítě a je mi jasné, že náklady jen porostou. A sílu na to, vzít jí koníčka, kterého dělá od 3 let, opravdu nemám.......Mám jediné štěstí, že mi zaměstnavatel umožňuje si přivydělat při RD, takže to co je navíc, tak má přesné určení :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14367
24.4.12 18:20

Tak já jsem toho názoru,že když se uživí 1 uživí se i další.Samozřejmě,nebudou třeba nosit značkové oblečení,mít předražené hračky…Ale děti jsou radost a rozhodně bych nechtěla jedináčka.První 2 děti mám už dospělé a teď mám miminko a ještě pokud se zadaří bych chtěla 1,aby Viktorka nevyrůstala sama.Ale je to samozřejmě každého věc,každý má jiné priority.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20662
24.4.12 18:21

Dítě stojí peníze,o tom žádná,ale pokud nejste opravdu nějaký sociální případ,kdy nemáte co jíst,tak dvě děti uživíte.Ted když jsou děti malé,tak opravdu neřeším,že jednou bude chtít jít třeba studovat :nevim: Proč si přidělávat starosti něčím,co třeba ani nepříjde.Myslím,že tu sourozeneckou lásku nenahradí nic a příjde mi,že to jsou jen výmluvy-že si druhé dítko nemůžeme dovolit :nevim: (ano,beru v potaz,že jsou rodiny,kde by druhé dítko neuživili,ale těch je málo).Je to jen „záminka“,všichni jen vidí,že jejich dítko musí mít 5 kroužků,musí jezdit k moři a mít nevím co všechno :nevim: Ano,každá matka chce svým dětem dopřát,ale za cenu toho,že nebudu mít kamaráda,sourozence?Já bych si radši vybrala nikdy nejet k moři,nechodit na žádné kroužky,raději budu mít bráchu,ségru :nevim:
Ale každého věc,jestli chce mít někdo jedno dítě,tak at má :nevim: Nám druhé dítko nijak viditelně do rozpočtu nezasáhlo :nevim: A při dvou dětech ušetřím víc,než když bylo jenom jedno-naučili jsem se líp hospodařit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1984
24.4.12 18:21

Tak já znám případ,kdy paní umřeli děti 16 a 19 let rok po sobě autonehodou.Takže nelze říct mám dvě děti jsem za vodou :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
240
24.4.12 18:23
Přesně tak ja si taky myslim,že v dnešni době jsou dvě děti luxus…A chtěla bych pak sve dceři dopřat nějaky ten kroužek nebo pobyt u moře se školou,dvoum dětem bych to už dopřat nemohla…|Bohužel :(
@veverik píše:
ahoj,
mame jednu ročni dceru. Ja jsem vzdy chtěla dvě děti. Nechci aby dcera byla jedinaček, až tady jednou nebudeme, aby měla někoho blizkeho (sourozence). Muj muž ma z prvniho manželstvi ditě, bohužel matka brani v kontaktu, takže pro naši dcer to neni „plnohodnotny“ sourozenec.
Muž mel vždy skvěle placena zaměstnani, v každem byl nekolik let a vždy odchazel za lepšim. Bohužel v dnešni době tl je uplně jinak. Jiste neni nic. A i když nechci, pomalu se smiřuji s myšlenou, že dvě děti jsou luxus.Kdo vi, třeba se za par let situace zlepši a sourozence pořidime, bohužel dnes to tak nevypada.
A at mi nikdo neřika, že to neni penězich. Ja chci svym dětem umožnit studovat, chodit na kroužky, jezdit na vylety atd.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14367
24.4.12 18:24
@Katka86 píše:
Dítě stojí peníze,o tom žádná,ale pokud nejste opravdu nějaký sociální případ,kdy nemáte co jíst,tak dvě děti uživíte.Ted když jsou děti malé,tak opravdu neřeším,že jednou bude chtít jít třeba studovat :nevim: Proč si přidělávat starosti něčím,co třeba ani nepříjde.Myslím,že tu sourozeneckou lásku nenahradí nic a příjde mi,že to jsou jen výmluvy-že si druhé dítko nemůžeme dovolit :nevim: (ano,beru v potaz,že jsou rodiny,kde by druhé dítko neuživili,ale těch je málo).Je to jen „záminka“,všichni jen vidí,že jejich dítko musí mít 5 kroužků,musí jezdit k moři a mít nevím co všechno :nevim: Ano,každá matka chce svým dětem dopřát,ale za cenu toho,že nebudu mít kamaráda,sourozence?Já bych si radši vybrala nikdy nejet k moři,nechodit na žádné kroužky,raději budu mít bráchu,ségru :nevim:
Ale každého věc,jestli chce mít někdo jedno dítě,tak at má :nevim: Nám druhé dítko nijak viditelně do rozpočtu nezasáhlo :nevim: A při dvou dětech ušetřím víc,než když bylo jenom jedno-naučili jsem se líp hospodařit.

Katko krásně napsáno :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8037
24.4.12 18:27
@elisacek2010 píše:
Ahojky,no abych ti pravdu řekla tak taky zatim druhe nechci,nevim jak to bude s praci a tak bych se nerada dostalla do situace kdy bych dětem neměla co dat do pusy.. :nevim: Víš ja si řikam to jedno se vždycky uživi ale dvě už je problem..A pak taky vše kupovat do školek,škol,a školy v přirodě a to neni opravdu zadarmo..Takže u mě zustane zatim jen jedno,a časem se uvidi.. :mavam: I když bych druhe hrozně chtěla ale ted to nejde i kvuli tomu že mame hypo… :think: Tak snad někdy časem..Elišáčku,
to si právě říkám taky,že s jedním se to vždycky zvládne,ale přesně jako ti píšeš,školka,škola,oblečení,jídlo taky není zadarmo a to fakt nejsme nijak nároční,tak prostě uvidíme.Moje sestra říká,že nám by se musela přihodit " nehoda" :) ,abysme si pořídili druhé a možná má pravdu,pak už by se to zvládnout muselo,ale taky tu touhu po druhém občas mívám.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
24.4.12 18:31
@Katka86 píše:

souhlasím v dnešní době se bohužel strašně kouká na to co mají ostatní děti - všichni chodí na kroužky a to na samé „lepší“, dovolená u moře, v zimě na horách apod. Ale já jsem taky vyrostla tak že jsem měla jeden koníček, k moři jsem jela poprvé asi ve 12 letech a pak hodně dlouho ne a taky jsem vyrostla v dobrého člověka. Mmaka nás živila sama a oba s bráchou jsem vystudovali vejšku. Ale je to o prioritách a vím že doba je šílená a bohužel i děti dokáží být hodně hnusné.

Ale i mezi koníčky se dá vybrat ten co dítě bude zajímat a nebude stát majlant. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8037
24.4.12 18:33
@monulda píše:
Ahojky, u nás je to přesně taky tak, zatím máme jen jedno a o druhém ani neuvažujeme. Možná časem až odroste, ale zatím to s manželem cítíme stejně, že druhé mimi zatím neplánujeme. Dnešní doba je těžká, práce je nejistá, všechno se zdražuje a nechci si pořídit kupu dětí a pak přemýšlet z čeho je uživím, tak bych rozhodně žít nechtěla. Raději budu mít jedno a vědět, že mu můžu dopřát vše, co potřebuje, neříkám, že rozmazlovat, to rozhodně ne, ale takový ty základní potřeby. Z našeho okolí se tomuto názoru spousta lidí diví, ale myslím, že je to každého jeho věc. Možná, že až na to bude ten správný čas, tak si druhé pořídíme.

Monuldo,bereš to dobře,ono živit vás pak nikdo nebude,ale pak si zas říkám,aby mi to pak už nebylo líto a nebylo už pozdě,tak taky uvidíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin