Bratr si nárokuje matčin byt

Anonymní
29.3.12 12:39

bratr si nárokuje matčin byt

Dobrý den.Zkusím to napsat co nejsrozumitelněji.Vychovávala nás jen matka.Byt je nyní v osobním vlastnictví-dlouhá léta se splácel.V bytě jsme tedy hlášení 3.Já již dlouho bydlím jinde a bratr stále u matky.Dohromady asi 7 let přispívá na byt částkou 3500,ale po tom,co matka nakoupí vše potřebné do domácnosti a často i jídlo,tak tímto spolubydlením neušetří.Podle mě,kdyby bydlela sama,tak je na tom finančně stejně.Teď ale mele otom,že si už tím přispíváním hodně z bytu splatil a po matce chce,aby byt prodala a dala mu půlku peněz,aby si mohl koupit své bydlení.To bych mohla přece taky přijít a říct,že chci třetinu bytu-sice jsem nepřispívala tak dlouho jako on,ale i ta jeho částka mi přijde zanedbatelná,aby mohl chtít půl bytu.On ale dělá scény,že jsme podrazáci a tváří se,jak kdyby ho matka okradla.Je to vůbec možné?Co byste mu na to řekli?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2724
29.3.12 12:43

Bratrovi vysvětlit, že přispívá na provoz domácnosti, nikoli na vlastnictví bytu. Pokud mu to nevyhovuje nechť si se svými 3500 Kč jde hledat lepší bydlení. Byt neprodávat (není vhodná doba).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Caty
29.3.12 12:45

Přesně, bráška je asi pěkně vyčůraný co? Přispívá na provoz a jídlo, podle toho co píše, ne na byt. Rozhodně bych mu to tedy vysvětlila, pokud se mu to nelíbí, tak at platí půl zpětně plus na jídlo, režie atd.

• Citovat
  • Upravit
Omálka
29.3.12 12:46

Že je to pěknej KRETÉN. :pocitac: By potřeboval pár pořádných facek. Co tomu říká mamka? :think:

• Citovat
  • Upravit
31289

no jako byt je v matčině vlastnictví, a to, že on se tam zdržuje a přispívá na vodu, elektriku, atp. mu podle mě žádný nárok nevzniká…
jako když budu bydlet někde dvacet let v podnájmu, tak si taky pak majiteli neřeknu o půlku bytu, protože sem mu měsíčně platila solidní částku?
ať si mladej přestane vyskakovat…
jediný nárok, který bude mít, bude až maminka zemře, tak jakožto dědicové si podělíte byt mezi sebou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807

Takhle se rozdělila mámy rodina - kvůli blbý čtvrtce chaty. Už nemluvila se svojí matkou a bráchou přes 10 let. To oni na ní udělali podraz - ale to je dlouhej příběh… Nevím co napsat. Snad jen, že někdy se bohužel snáz domluvíš s cizíma než s vlastní rodinou… A moc jsem z toho příspěvku nepochopila, čí tedy byt je, já jsem taky hlášená u rodičů, ale byt mají ve společném vlastnictví pouze oni… Pokud je psanej jen na mámu, tak je samozřejmě blbost, aby ho prodala a dala mu půlku peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3116
29.3.12 12:47

at se zabali a odstehuje hned a zkusi si najit bydleni „all inclusive“ za 3500,–
Jako na byt podle me nema zadny narok!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
29.3.12 12:48

A jako až matka prodá byt, dá půlku peněz jemu, tak půjde jako kam? Je to blbost, nedala bych mu nic :nevim: . Můj bratr taky bydlí ještě u rodičů a přispívá jim. To je podle mě samozřejmé, peníze jdou na jídlo, energie. Taky jsem přispívala… 3500 je podle mě tak akorát příspěvek na jídlo a energii + servis od maminky(praní, vaření…).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
29.3.12 12:48

Ahoj,
jak píše BáraF, přispívá na chod domácnost. Jídlo, drogerie, voda, elektrika atd. Nepřispívá na nic dalšího. Určitě nemá nárok na polovinu bytu, teda má, ale až se bude dědit. byt v téhle chvíli určitě neprodávat, ceny jsou velmi nízko a hodně by jste na tom tratili. Být tvojí mámou, tak hezky sepíšu jaké jsou výdaje na chod domácnosti. Nákupy, poplatky a částku vydělí dvěma. Myslím, že těch jeho ušudlaných 3,5tis. to bude dost převyšovat. Takže by měl být bratr rád, že je rád. Taky by si mohl sbalit tašky a jít si bydlet někam jinam, kde si bude platit sám za sebe, ale bude to tak 3-4× víc než dává teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ArankaC.
29.3.12 12:49

Tvůj bratr je fakt blbec a divím se, že ho posloucháš. Přece nemá na to nárok ze zákona, to by musela chtít ta matka to prodat a dát mu půlku peněz z vlastní vůle a ty dej pozor, aby to neudělala. Chování tvého bratra se mi vůbec nelíbí. Žádný z vás nemá teoreticky na byt žádné právo, jen teda matka, a teprve v případě, že by umřela, by byt v dědickém řízení přešel na vás dva a to byste buď tam bydleli spolu nebo by si to jeden nechal a vyplatil půlku ceny bytu druhému nebo by se to prodalo a peníze se rozdělili. V každém případě bez ohledu na to, že tam bratr x let bydlí a přispívá na domácnost, v této chvíli mu byt nepatří ani z části. Ani tobě.

• Citovat
  • Upravit
31289
29.3.12 12:49

podle mě jediné na co by eventuálně nárok měl, kdyby maminka třeba splácela hypošku na ten byt a on by se na splácení doložitelně podílel…tak pak by něco vysoudit mohl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
29.3.12 12:50

Samozřejmě tě chápu, ale ve svém okolí vidím, že ten kdo se stará o rodiče má jakoby větší plus…
Záleží co matka, ale jestli se o ní staral a pomáhal ji - jinak jak finančně, tak asi ti to moc nepomůže…
Můj táta bydlí blízko domu prarodičů , celý život jim pomáhal -jako ne moc, ale jako auto, donesl dříví, v zhimě sníh odhrnul, a tety bydlí na konci republiky a taky barák je psaný na mého tátu, to samé mám máma, kde bydlí její bratr přímo u prarodičů, kde jim také pomáhá a taky je psaný na něj…
Záleží kdo to chce.. pokud to vidí tak i mamka, tak jako to docela chápu :think: Jestli ji do tohou nutí je jiná

Příspěvek upraven 29.03.12 v 12:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
29.3.12 12:51

Bratrovi bych asi argumentoval mým životním příběhem. Když se moje matka podruhé vdala (po tom, co se vdaly moje dvě sestry…), odtsěhovala se a já jsem sám zůstal bydlet v bytě, který jí patřil. Samozřejmě jsem platil provoz bytu, kam ona si jezdila bez ohlášení jak na chatu (a bylo i pár trapných scén…) Když jsem vyrazil za prací do Brna (poprvé) a našel si tu podnájem, tak mě donutila citovým vydíráním, abych platil provoz obou dvou bytů. Když bylo potřeba platit nějakou opravu v jejím bytě, tak to vždycky napřed zkoušela citovým vydíráním u mě. (O tom, že jsem nepřímo přispěl na uspořádání svatby sester, ani nemluvím.) No a finále bylo takové, že jsem se nejprve podílel finančně i prací na rekonstrukci bytového jádra, pak mě moje matka řekla, ať se sbalím a vypadnu (pod pohrůžkou trestního stíhání za smašlené napadení) a vyplatila mně peníze, za které jsem nakoupil instalační materiál. Na moji žádost, aby mně zaplatila taky udělanou práci, se mně vysmála.

Tak řekni bratrovi, jestli by se mu takový životní příběh líbil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6806

jejda, no brácha je na proplesknutí. :nevim:
Přesně, přispívá na provoz domácnosti, tak co ještě chce? Nebo si hoch myslí, že někde vyžije za 3500,– měsíčně??? Když jsem začala vydělávat a ještě bydlela u našich, taky jsem přispívala, snad samozřejmost, ne?
Být mamkou, tak ho urychleně vyexpeduju do nájmu, ať si zkusí bydlet a hospodařit sám. Možná je načase přerušit mamaservis, chlapec má názor jako maximální rozmazlenec.
Můžu se optat, kolik mu je let?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051

Nerozumím tomu, co znamená „přispívá na byt částkou 3500“.

Pokud s někým bydlím ve společné domácnosti, je potřeba se podílet na nákladech rovným dílem. Na poplatcích, na jídle a podobných věcech… Na toto vše přece částka 3500 nemůže stačit… Pokud kromě toho celá léta nic dalšího neplatil, víceméně ho maminka dotovala a jeho požadavky jsou nejen nereálné, spíš směšné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin