Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moje dvě mladší děti si vůbec neumí hrát. U ročního kluka bych to ještě pochopila, ale 3,5 letá holka by se snad alespoň chvíli už zabavit mohla. Zkrátka pokud si s nimi nehraji, neříkám jim, co a jak, tak se jenom otravují.
Kluk se zabaví tak, že lítá po baráku a dělá bordel - vyházet plastové láhve připravené na odnos do kontejneru, vyházet skříň, botník apod., to je jeho doména. Také rád stěhuje židle, kýble, občas vleze do sprchového kouta, koš na odpadky už jsem dávno musela dát nahoru.
Holka bude pohvizdovat, prozpěvovat, klátit nohama, točit se dokola, ale nikdy si sama prostě nevezme nějaké hračky. připadám si, že jim musím pořád dělat kašpara, aby vůbec se chvíli zabavily.
Chodíme ven. Skoro denně vyrážíme na hřiště. Zase, bud´budu stát u klouzačky, houpat je na houpačce apod., nebo budou sedět a čumět jak dva dementos. Tudle si tam zalezly do roku a hrabaly se v listí.
Když si vzpomenu, že my jsem se zavřely jako děti v pokojíčku a dokázaly jsme si hodiny hrát - na maminku a na tatínka, na doktory, na čerty, na školku, na školu…Venku jsme stavěly hrady, bábovky. Byla jiná doba, ale pamatuji se, že ve veku mé dcery už nás máma pouštěla za barák a my si tam třeba celé dopoledně hrály na písku…
Opravdu nechápu. Je to prostě otravné, když je máte celý den, ale opravdu celý boží den za prdelí…
Dokonce už jsem tak rozzlobená, že malej nedostal k svátku jedinou hračku. Původně jsem mu chtěla koupit nářadí, ale když jsem si dala dohromady dvě a dvě, tak bych na to akorát zase někde šlápla. Nejdřív by se o to servali, aby to tady pak do konce jejich dětství leželo ladem.
a neni to tim, ze jsou prave zvykle mit te za zadkem a potrebuji te k tomu hrani? Ale u toho rocniho to znam, nejlepsi hracky bylo vsechno zakazane a ne-hracky
Nechala jsem v dosahu veci, u kterych to nevadilo a nebyly nebezpecne, at si kramuje…U dcery neporadiom.Dat do skolky ?
Hele, někdy mám to samé! Ale já mám děti mnohem větší. Obča to tak bylo,no. Hele já zavelím, že jdu naházet hračky do pytle, pokud si nedokážou s nima hrát, no a to funguje…
Nevím, co ti poradit, v tomhle věku se zabavily docela snadno, já jsem právě nechávala je hrát si samotné
No a proč si jako musejí hrát s hračkama?
![]()
Tak je nech žít, ne? Když chce starší sedět, pohvizdovat si, točit se dokola a klátit nohama, tak ať to dělá… když se chce venku hrabat v listí, ať se hrabe, proč by musely jezdit na klouzačce? Proč jí vnucuješ svoje představy o zábavě?
Od druhého, ročního dítěte nemůžeš ostatně čekat rozumnou zábavu s hračkami - odpadky, krámování šuplíků, kabely, to je v tomhle věku víc než normální.
Prostě jim za tím zadkem nestůj, neorganizuj jim zábavu a nech je na pokoji. ![]()
Příspěvek upraven 19.04.12 v 11:15
asi tě nepotěším, ale Tvůj příspěvek mě docela pobavil
nemyslím to zle, malá má rok a taky si hraje jen se mnou a já toužebně čekám, kdy se to změní
zase když to vezmeš z jejich stránky je fajn, že Tě jako mámu neodstrkují a berou jako partáka, i když chápu, že to musí být na palici někdy, hodně trpělivosti
![]()
Nepíšeš, jestli má dcerka nějaké kamarády? Jinak si myslím, že děti jsou na Tebe hodně zvyklé, vezmi je víc do party. Ale ten malý je opravdu malý a rozhazovat věci je taky hraní
.
Asi neporadím, synovi je 2,5 a je to u nás podobné. Vyžaduje abych si s ním hrála já. Když je ale s neteří nebo synovcem, tak o něm nevím. (Jsou oba starší než on).
Je pravda že doma chce hrát většinou nějakou deskovou hru, nebo pexeso, karty a na to potřebuje druhého
.
Když vařím, dokáže se zabavit s legem nebo nářadí, ale musím mu vysvětli, že dělám oběd a on si musí hrát sám. Pak až budu mít čas, budeme se hrát spolu.
Je pravda, že dnes děti mají plno hraček a ani si s nimi nehrají. Vidím to i doma a to se snažím aby bylo doma co nejméně hraček
.
Minule jsem našla v hrnci bačkoru (poté, co jsem ji od rána nemohla najít). On nejen že věci vyhazuje, jiné věci zase někam přendá a uloží.
Kamarády mají, chodíme právě na hřiště. K nám chodí má kamarádka s dětmi, my k nim. No, někdy si společně hrají, někdy.
@eva valoi píše:
Minule jsem našla v hrnci bačkoru (poté, co jsem ji od rána nemohla najít). On nejen že věci vyhazuje, jiné věci zase někam přendá a uloží.
To mám ještě dnes, přerovnané šuplíky, to co bylo v druhém najdu ve třetím atd. Ale tohle mi nějak nevadí. Stejně tak stále něco hledáme, protože to schoval, a bohužel si nemůže zrovna vzpomenout kam
a po pár dnech to najdeme
.
Školka je určitě dobrý nápad, dcera by tam ráda i chodila, ale za prvé ji asi nevezmou, když jsem doma a za druhé je to zase nějakých 1200 korun pryč z rozpočtu, což je dost, vzhledem k tomu, že jsem doma…
@eva valoi píše:
Kamarády mají, chodíme právě na hřiště. K nám chodí má kamarádka s dětmi, my k nim. No, někdy si společně hrají, někdy.
já myslím že to časem přijde, neteř když začla ve 4letech chodit do školky, tak si teď hodně hraje sama, na učitelku, na školku apod. a před tím jí ségra měla taky stále za zadkem.
@eva valoi píše:
Tak to je normální, já jsem ted synovi obouvala gumáky aon mi říkal:mami, mám tam kamínek. Tak jsem gumáky vyzula a on měl v obou botách autíčka. v každé botě dvě
, prý kamínek. No práce nejmenší dcery- taky ráda něco přesouvá a přemistuje. Ta se ale taky dokáže hezky tímto zabavit a já ji nechám.
Starší už si vyhrajous hračkama. Když za mno chodí a knourají, že se nudí, tak hrozím s pytlem.
Musí se umět zabavit, když uklízím nebo dělám něco, při čem potřebuju klid
Já mám právě dvě známé, se kterými se stýkám. Obě mají stejně staré děti, ale ty jejich děti se dokáží zabavit. Jedna má dva kluky, zavře je do pokojíčku a oni si tam dvě hodiny hrají. Má tedy tu výhodu, že ten pokojíček je uzpůsobený vyloženě těm dětem, takže se jim tam nemůže nic stát. To je právě taky náš problém, že já je ani nikde nechat moc nemůžu, aby se jim bud´něco nestalo, nebo aby něco neprovedly.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.