Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
po určité době snažení o 3. dítko se na nás příroda usmála a to pořádně. Čekáme rovnou mimča dvě.
Jsou jednovaječná, asi v 1 plodovém vaku, s 1 placentou, která je trochu nešťastně umístěná na přední straně u děložního hrdla (trochu jsem i krvácela).
Internet je hrozné lákadlo a tak jsem prolezla spoustu diskusí o dvojčátkách. A bohužel hrozně moc smutných zpráv, problémových těhotenství… Vím, že v diskusích často píší právě maminky, které mají nějaké problémy, aby vyslechly rady a zkušenosti. Ale já bych chtěla slyšet i o bezproblémových případech.
A tak prosím, maminky, které máte dvojčátka (nejlépe jednovajčená s jednou placentou) a vaše těhotenství bylo/je bez vážnějších problémů, napište mi o tom. Dejte mi naději, že i při takovémto těhu může být vše OK
![]()
Nemám, ale držím palce. Moji kolegové v práci byli jednovaječní, oba shodou okolností na stejných pozicích, a byli (jsou) super dvojka. Po cca půl roce jsem byla schopná i určit, který je který
Jinak máš pravdu, na netu se člověk dozví samé komplikace, ale je to z logiky věci - matka, která problém neměla, nemá motivaci psát „neměla jsem problém, poraďte, pojďme o tom diskutovat“
Přeju krásné těhotenství!
Naše sousedka, už je to 13let, tím je to pozitivnější, dneska je medicína a možnosti zase dál, byla extrém, čekala jednovaječná s jednou placentou a zhruba za tři týdny asi otěhotněla ještě jednou, prostě tam bylo mladší o 3 týdny, takže celkem 3, nikdo tenkrát nevysvětlil, jak se to stalo. Rodila na začátku devátého měsíce těch větších kluků, ti byli v pohodě, naprosto, švygrová dělala na nedonošencích, tenkrát to byla senzace, jen ten nejmladší šel do inkubátoru, ale jen na dopečení, extra problémy nebyly. Dneska jsou z nich kluci jako buci. A těhotenství měla bez problémů. Někdy to chce raději nečíst, internet jen vyděsí.
@terinka4444
páni tak to jsem ještě neslyšela…hlavně, že vše dobře dopadlo ![]()
zakladatelko přesně jak píšeš sama a je i výše zmíněno, na netu najdeš spíše to špatné jelikož s dobrým člověk moc radit nepotřebuje
gratuluji a přeji hodně štěstí a hlavně zdravíčka ![]()
@Fise Sice nejsem maminka dvojčátek, ale můj táta z dvojčátek pochází (taky jednovaječná s jednou placentou). Doktoři a s nimi i babička to zjistili až po porodu prvního kluka, že je tam ještě jeden
Celé těhotenství bylo v poho, oficiálně čekala miminko jen jedno, rodila v termínu. Je to sice už skoro 60 let, ale snad i to pro tebe bude zajímavá zkušenost.
Jsem dcerou jednovaječného dvojčete - moje máma byla z dvojčat. Dobře to dopadlo, před 60 lety nejspíš ani inkubátory nebyly
a babička rodila doma. ![]()
@Fise Mají dvojčátka mezi sebou přepážku? To je celkem důležitá info u jednovaječných dvojčat. Určitě tu najdeš i jiné diskuse o jednovajkách, tak pohledej
držím palce, dvojčátka jsou krásný dar
![]()
Tuším, že jednovaječná měla Ivuška z Dvojčátek a měla dost přehled, koukni tam
Už je to teda starší diskuse. Ale krásně donosila a porodila přirozeně myslím. Já mám dvojvajky.
@eshta píše:
@Fise Mají dvojčátka mezi sebou přepážku? To je celkem důležitá info u jednovaječných dvojčat. Určitě tu najdeš i jiné diskuse o jednovajkách, tak pohledejdržím palce, dvojčátka jsou krásný dar
![]()
No to právě vypadalo, že nemají. Ale příští týden jdu na screening (šíjové projasnění aspol.), tak třeba vykoumají něco nového.
@Fise píše:
No to právě vypadalo, že nemají. Ale příští týden jdu na screening (šíjové projasnění aspol.), tak třeba vykoumají něco nového.
Myslím, že jsou lékaři schopni tu přepážku dobře vidět jen na začátku, tak snad ti příště řeknou víc. Možná bych se snažila vydupat ještě jeden utz před tím plánovaným právě kvůli té přepážce.
Držím palečky ![]()
Ahoj, já jsem čekala před 3 lety jednovaječné dvojky, ale měli TSS syndrom a těhotenství jsem musela ve 22. týdnu ukončit. Ale nechci to tu rozebírat. Teď mám dvouletého syna a jsem šťastná. Přeji ti, ať máš pohodové těhotenství a ať je vše bez problému až do porodu. JIank ti ale doporučuji chodit na UTZ do nějaké větší nemocnice na kvalitní ultrazvuk. Hezký večer
JInak jsem zapomněla napsat, že se jednalo o dvojčata monochoriální biamniální.
@Anonymní píše:
Ahoj, já jsem čekala před 3 lety jednovaječné dvojky, ale měli TSS syndrom a těhotenství jsem musela ve 22. týdnu ukončit. Ale nechci to tu rozebírat. Teď mám dvouletého syna a jsem šťastná. Přeji ti, ať máš pohodové těhotenství a ať je vše bez problému až do porodu. JIank ti ale doporučuji chodit na UTZ do nějaké větší nemocnice na kvalitní ultrazvuk. Hezký večer
Děkuji. Ale prosila jsem, aby sem psaly maminky, které byly ve stejné situaci a BEZPROBLÉMOVÉ TĚHOTENSTVÍ.
Je mi moc líto, co vás potkalo, ale nechtěla jsem tyto informace.
Ahoj, já mám jednovaječná s přepážkou (tu objevili až ve 12. týdnu na lepším ultrazvuku než má gyndařka). Internetu jsem se vyhýbala, abych se zbytečně nenervovala, chodila jsem 1× za 14 dní - 3 týdny na ultrazvuk do nemocnice. První problém nastal až ve 31. týdnu, kdy mi řekli, že asi hrozí TTS syndrom, protože jedna měla o 250 gramů míň, do té doby vážily zhruba stejně. Pozvali mě pro jistotu na kontrolu již po týdnu, kdy bylo opět vše v pořádku, takže je předtím asi špatně změřili, ale zase mi zjistili nějakou infekci, dali antibiotika, ta už ale nestihla zabrat a o 2 dny později jsem rodila.
Holky měly 40 cm a 42 cm, 1570 a 1580 gramů. V porodnici jsme byly 5 týdnů, protože propouštěli až s váhou cca 2200 gramů. Jsou to ale šikulky, vojtovku jsme cvičit nemusely, chodily samy ve 14 měsících apod., prostě žádné problémy.
Přeju bezproblémové těhu.
@LenkaC Děkuji Lenko. Taky se musím zařeknout netu, nebo bych se z toho asi zbláznila ![]()