Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Fise Ahoj, já osobně sice dvojčátka nemám, ale kamarádka jo, jednovaječná dvojčata - kluci, porod jí vyvolávali v 38tt a jestli si dobře pamatuju, měli oba necelé 3kg. Jezdila častěji na kontroly a byla na rizikovém, ale jinak žádné problémy neměla. Tak držím palce, ať máš těhotenství a porod stejně pohodové jako ona ![]()
Tak já mám tříleté holky jednovaječné,1.placenta. Těhotenství bylo naprosto bezproblémové!!! Jediné, kdo mě plašil, byla doktorka na začátku, nejdříve neviděla tu přepážku ve 2.měsíci, volala primaře na gynekologii, fakt radost, byla jsem měsíc vystresovaná a ve 4.měsíci mi tu přepážku našel doktor v Podolí a vyfotil! Holky jsem rodila plánovaným císařem v 37tt, ani náznak porodu, dodnes nevím, co jsou porodní bolesti. Klidně napiš do SZ. Nemá cenu se stresovat a číst špatný zprávy!! Holky vážily 2,5kg každá a měly 47 a 49cm. Lucka jiné děti zatím nemám, máš můj obdiv, holky jsou děsně „aktivní“ a nedovedu si představit mít jich nyní víc ![]()
Ta přepážka u jednovajek je dost důležitej údaj. Doufám, že jí u vás taky najdou ![]()
Holky díka za pozitivní příspěvky
Příští úterý jdu na screening, tak se to tam snad s tou přepážkou rozlouskne.
Zajímalo by mě, proč by měla být přepážka mezi jednovaj. dvojčaty tak důležitá? Je to můj případ-mám ji
Důležitá - nedůležitá. Ta přepážka určuje typ jednovaječných dvojčat. Pokud je, tak mají oddělené plodové vaky, tzn. každý vlastní plodovku. Dále záleží na tom, zda mají i společnou placentu.
ALE NEJDŮLEŽITĚJŠÍ JE, ABY JSI BYLA SLEDOVÁNA NA SPECIALIZOVANÉM PRACOVIŠTI U NĚJAKÉ FAKULTNÍ NEMOCNICE (V PRAZE U APOLINÁŘE NEBO V PODOLÍ). ROZHODNĚ NEZŮSTÁVEJ U SVÉHO OBVODNÍHO GYNEKOLOGA!
Moje těhotenství bohužel skončilo špatně, ve 21. tt jsem porodila dva chlapečky. Byli úplně geneticky v pořádku, ale zabil je transfúzní syndrom. A bohužel jsem byla pouze v péči svého gynekologa (znala jsem ho mnoho let, měla jsem k němu velkou důvěru, věřila jsem mu, že je mé těhu Ok a že mi poskytuje dostatečnou péči). Když jsem pak (na základě vlastního podezření) zjistila, že se vše podělalo, a dostala jsem se pak k odborníkům (MUDr. Hodík v Hradci, Prof. Calda u Apolináře), tak oni nevěřili vlastním očím a uším, že nedocházím na nějaké rizikové pracoviště. Kdybych docházela a chodila každých cca 14 dní na UTZ, tak by to dokázali odhalit dříve a třeba by šlo ještě něco udělat a já nemusela přijít o dva krásné chlapečky.
Ještě k té přepážce - z pohledu rizika TSSS (transfúzního syndromu) je ta přepážka rizikovější.
Přeji ti, aby vše dopadlo dobře.
Krásně jsi to rozepsala ale tohle je mi všechno známé ![]()
myslím si, že ta přepážka je u jednovaj. dvojčat ještě častější než kdyby byly bez ní..Právě proto jsem tomu nerozuměla, proč se to vedlo za tak důležité..
Naštěstí je u mě vše ok a to jsem nijak zvlášť více sledována nebyla..díky
@Fise a je dobře, že jsi se rozepsala ![]()
Já třeba nevím, že je přepážka z hlediska TSSS rizikovější. A proč?
Neznám přesné statistiky, ale dvojčata bez přepážky mají o hodně větší riziko prenatálního úmrtí. Lékaři tento typ dvojek berou jako velice rizikové. Už jen proto je údaj o přepážce u jednovaječných dvojčat celkem důležitý údaj
Ahoj, já mám jednovaječné holčičky, společná placenta, dva obaly (monochoriálně biamniální) a těhotenství probíhalo vcelku bezproblémově, byla jsem často sledována, měsíc jsem si poležela v nemocnici - teď to hodnotím jako důsledek nedostatku hořčíku, ale jinak krásné těhotenství. Holky se narodily v 35TT přirozeným porodem, vše OK. Všem přeji zdravá děťátka!
Fise, je mi to moc líto.