Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Každá z nás si v těchto dnech vyzdobuje byt či dům různými větvičkami,zvonečky a jinými vánočními blbůstkami… Jen jsem chtěla připomenout,pokud máte doma sběrače a ochutnávače všeho ,co kde najde jako já…
dejte pozor na to,že je jmelí jedovaté,jak listy tak bobule… u dětí do roku,co už lezou by byl problém i s jednou kuličkou…
At si ty krásné svátky nezkazíme…
Přeji všem krásné a klidné svátky. (s předstihem)
Ahoj,
děkuju za připomenutí! Dokud jsme neměli děti, tak jsme měli jmelí doma každý rok. Teď ho rádi na pár let vynecháme.
Krásné svátky!
Jmelí se zavěšuje nad stůl nebo vchod (tam kam dítě nedosáhne). Máme každý rok, spolu s živým ohněm je to pro mně primární symbol tohoto času (Vánoc-Slunovratu-Chanuky-konce roku…), to i tu hvězdu betlémskou bych obětovala snáz.
Kdybych měla vyloučit z výzdoby vše co je „dětem nebezpečné“ tak skončím s umělohmotovým tančícím Santou pod umělohmotným stromkem a v lavoru si budem posílat potápěčskou baterku v pouzdře…
Dítě nemusí na jmelí sahat,ale stačí závan větru,může se zavadit a ani si člověk nevšimne.. bylo to jen připomenutí,ale koukám,že hnidopich se vždycky najde… ![]()
Jejda, moc děkuji za info, to by mě vůbec nenapadlo. Doteď jsme jmelí mívali každý rok.
Hnidopich (co má i absurdity bezpečnosti práce jako zaměstnání) varuje:
atd.
Zrušit Vánoce!
Baraf: Super
![]()
A ještě bacha, ať nás venku nezajede sněžný pluh!!!
![]()
BaraF ja si myslim,ze prehanis a ,ze zakladatelka to nemyslela spatne a jen chtela upozornit na jednu z moznosti nebezpeci ditete a na tom neni nic spatneho.Ty sis to jen proste vylozila po svem a to ti samozrejme nikdo nebere,ale nemusis ze sebe delat chytrou.
Je pravda,ze pokud se jmeli zavesi na lustr ci jinam tak muze odpadnout kulicka nebo listek a dite jej muze snist aniz by jsme to zaznamenali.Takze ja si myslim,ze to neni vubec spatna pripominka a urcite si na to vsichni dame pozor jako na ostatni pripadna nebezpeci jako jehlice,ozdoby a dalsi nastrahy Vanoc.
Zakladatelce dekuji za pripominku,kolikrat se v diskusich probiraji kraviny,ale tohle myslim,ze stoji za pripomenuti.Šťastné a veselé bez nehod ![]()
BaraF ![]()
je vidět,že máš praxi,takovýhle elaborát vysypat z rukávu-BRAVO!
Tu diskuzi jsem založila právě proto,že se tu kolikrát řeší podle mého blbosti,a tohle jako blbost není,ale je spoustu holek,co to prostě neví… ty jako zkušená a vševědoucí to samo nemáš ani zapotřebí číst…
Víc nemám,co bych dodala,ta hvězda nejjasnější jseš tu Ty!
Já vím, že je jmelí jedovaté (a taky léčivé a čarodějné). A myslela jsem si, že to „vědí všichni“.
A je to můj vánoční atribut a proto se ho nehodlám vzdát. Dala si to do diskusí, tak diskutuju. Pokud to má být rada, tak to dej spíš do Deníčku (s nějakým drsným příběhem nebo se statistikou).
Tak z vlastní zkušenosti jsem zjistil ž jmelí zřejmě jedovaté není, snědl jsem až 150 bobulí najednou a nepocítil jsem žádné byť jen sebemenší příznaky otravy. Celkem jsem za posledních 10 dní snědl přes 400 bobulí a nic mi nebylo a není.
Nene jen jmelí na lačno. Takže až Vám děťátko sní pár bobulek jmelí tek se nemusíte vůbec bát. Oni ty bobulky uvnitř dost lepí a tak se nemusíte bát že toho snědl hodně protože se to ani nedá. Rostlina je dost nechutná a nepoživatelná takže pochuji že by někdo toho snědl hodně.
BaraF píše:
Hnidopich (co má i absurdity bezpečnosti práce jako zaměstnání) varuje:
- při polknutí jehlice z vánočního stromku může dojít k perforaci jícnu nebo žaludku, míza a pryskyřice jsou mírně toxické a mohou způsobit iritaci či jiné zdravotní potíže
- stromky, chvojí i větve listnatých dřevin (tzv. Barborky) nejsou dostatečně sterilizovatelné, mohou být substrátem pro přežívání různých druhů mikroorganismů, hub, plísní i vyšších živočichů (např. hmyz)
- jakékoli osvětlení živého či umělohmotného stromku je nevhodné, při překousnutí hrozí úraz elektrickým proudem a riziko požáru u nerevidovaných el. zařízení je neúnosně vysoké
- skleněné uzdoby jsou riskantní, mohou se rozbít a pak hrozí pořezání
- všechny ozdoby vyrobené z nebo ve tvaru potravin (ořechy obalené v alobalu, sušené pomeranče) jsou nebezpečné - dítě si je může narvat do pusy i s nepoživatelnými částmi (kovové háčky např.)
- jakékoli hořící předměty (svíčky, prskavky, františky, purpura) představuji vysoké riziko zahoření a požáru
- předměty uvolňující kouř jsou zdroji toxických látek (benzen a jeho deriváty, prach, saze) a jsou proto zdravotně závadné a ohrožují kvalitu ovzduší
- tavení a prudké schlazování taveniny olova ve vodě je rizikové pro možnost popálení, intoxikace výpary a možnost požáru
- házení jakýchkoli předmětů „za hlavu“ (bez vizuální kontroly dráhy letu a zabezpečení) je nebezpečné
atd.
Zrušit Vánoce!
tohle je přesně prro mě!!! Za vším vidím úraz, nemoc atd. Občas potřebuju připomenout, že by jsme nemohli nic ![]()