Jedovaté jmelí

10952
8.12.10 09:38

Jedovaté jmelí

Každá z nás si v těchto dnech vyzdobuje byt či dům různými větvičkami,zvonečky a jinými vánočními blbůstkami… Jen jsem chtěla připomenout,pokud máte doma sběrače a ochutnávače všeho ,co kde najde jako já… :roll: dejte pozor na to,že je jmelí jedovaté,jak listy tak bobule… u dětí do roku,co už lezou by byl problém i s jednou kuličkou…
At si ty krásné svátky nezkazíme…
Přeji všem krásné a klidné svátky. (s předstihem)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1626
8.12.10 11:04

Ahoj,
děkuju za připomenutí! Dokud jsme neměli děti, tak jsme měli jmelí doma každý rok. Teď ho rádi na pár let vynecháme.
Krásné svátky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
8.12.10 11:20

Jmelí se zavěšuje nad stůl nebo vchod (tam kam dítě nedosáhne). Máme každý rok, spolu s živým ohněm je to pro mně primární symbol tohoto času (Vánoc-Slunovratu-Chanuky-konce roku…), to i tu hvězdu betlémskou bych obětovala snáz.
Kdybych měla vyloučit z výzdoby vše co je „dětem nebezpečné“ tak skončím s umělohmotovým tančícím Santou pod umělohmotným stromkem a v lavoru si budem posílat potápěčskou baterku v pouzdře…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10952
8.12.10 16:42

Dítě nemusí na jmelí sahat,ale stačí závan větru,může se zavadit a ani si člověk nevšimne.. bylo to jen připomenutí,ale koukám,že hnidopich se vždycky najde… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30420
8.12.10 21:18

Jejda, moc děkuji za info, to by mě vůbec nenapadlo. Doteď jsme jmelí mívali každý rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
595
9.12.10 01:28

Taky jsem netusila, takze D :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
9.12.10 13:08

Hnidopich (co má i absurdity bezpečnosti práce jako zaměstnání) varuje:

• při polknutí jehlice z vánočního stromku může dojít k perforaci jícnu nebo žaludku, míza a pryskyřice jsou mírně toxické a mohou způsobit iritaci či jiné zdravotní potíže
  • stromky, chvojí i větve listnatých dřevin (tzv. Barborky) nejsou dostatečně sterilizovatelné, mohou být substrátem pro přežívání různých druhů mikroorganismů, hub, plísní i vyšších živočichů (např. hmyz)
  • jakékoli osvětlení živého či umělohmotného stromku je nevhodné, při překousnutí hrozí úraz elektrickým proudem a riziko požáru u nerevidovaných el. zařízení je neúnosně vysoké
  • skleněné uzdoby jsou riskantní, mohou se rozbít a pak hrozí pořezání
  • všechny ozdoby vyrobené z nebo ve tvaru potravin (ořechy obalené v alobalu, sušené pomeranče) jsou nebezpečné - dítě si je může narvat do pusy i s nepoživatelnými částmi (kovové háčky např.)
  • jakékoli hořící předměty (svíčky, prskavky, františky, purpura) představuji vysoké riziko zahoření a požáru
  • předměty uvolňující kouř jsou zdroji toxických látek (benzen a jeho deriváty, prach, saze) a jsou proto zdravotně závadné a ohrožují kvalitu ovzduší
  • tavení a prudké schlazování taveniny olova ve vodě je rizikové pro možnost popálení, intoxikace výpary a možnost požáru
  • házení jakýchkoli předmětů „za hlavu“ (bez vizuální kontroly dráhy letu a zabezpečení) je nebezpečné

atd.
Zrušit Vánoce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
502
9.12.10 13:13

Baraf: Super :potlesk: :palec:
A ještě bacha, ať nás venku nezajede sněžný pluh!!! :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
192
9.12.10 13:19

BaraF ja si myslim,ze prehanis a ,ze zakladatelka to nemyslela spatne a jen chtela upozornit na jednu z moznosti nebezpeci ditete a na tom neni nic spatneho.Ty sis to jen proste vylozila po svem a to ti samozrejme nikdo nebere,ale nemusis ze sebe delat chytrou.
Je pravda,ze pokud se jmeli zavesi na lustr ci jinam tak muze odpadnout kulicka nebo listek a dite jej muze snist aniz by jsme to zaznamenali.Takze ja si myslim,ze to neni vubec spatna pripominka a urcite si na to vsichni dame pozor jako na ostatni pripadna nebezpeci jako jehlice,ozdoby a dalsi nastrahy Vanoc.
Zakladatelce dekuji za pripominku,kolikrat se v diskusich probiraji kraviny,ale tohle myslim,ze stoji za pripomenuti.Šťastné a veselé bez nehod :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10952
9.12.10 15:12

BaraF :potlesk:
je vidět,že máš praxi,takovýhle elaborát vysypat z rukávu-BRAVO!
Tu diskuzi jsem založila právě proto,že se tu kolikrát řeší podle mého blbosti,a tohle jako blbost není,ale je spoustu holek,co to prostě neví… ty jako zkušená a vševědoucí to samo nemáš ani zapotřebí číst…
Víc nemám,co bych dodala,ta hvězda nejjasnější jseš tu Ty!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
9.12.10 15:20

Já vím, že je jmelí jedovaté (a taky léčivé a čarodějné). A myslela jsem si, že to „vědí všichni“.
A je to můj vánoční atribut a proto se ho nehodlám vzdát. Dala si to do diskusí, tak diskutuju. Pokud to má být rada, tak to dej spíš do Deníčku (s nějakým drsným příběhem nebo se statistikou).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bosto2
30.12.11 16:41

Tak z vlastní zkušenosti jsem zjistil ž jmelí zřejmě jedovaté není, snědl jsem až 150 bobulí najednou a nepocítil jsem žádné byť jen sebemenší příznaky otravy. Celkem jsem za posledních 10 dní snědl přes 400 bobulí a nic mi nebylo a není.

• Citovat
  • Upravit
30420
30.12.11 19:28

tos do sebe asi sypal jiné bobule, ne? :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bosto2
31.12.11 10:10

Nene jen jmelí na lačno. Takže až Vám děťátko sní pár bobulek jmelí tek se nemusíte vůbec bát. Oni ty bobulky uvnitř dost lepí a tak se nemusíte bát že toho snědl hodně protože se to ani nedá. Rostlina je dost nechutná a nepoživatelná takže pochuji že by někdo toho snědl hodně.

• Citovat
  • Upravit
113
31.12.11 10:16
BaraF píše:
Hnidopich (co má i absurdity bezpečnosti práce jako zaměstnání) varuje:
  • při polknutí jehlice z vánočního stromku může dojít k perforaci jícnu nebo žaludku, míza a pryskyřice jsou mírně toxické a mohou způsobit iritaci či jiné zdravotní potíže
  • stromky, chvojí i větve listnatých dřevin (tzv. Barborky) nejsou dostatečně sterilizovatelné, mohou být substrátem pro přežívání různých druhů mikroorganismů, hub, plísní i vyšších živočichů (např. hmyz)
  • jakékoli osvětlení živého či umělohmotného stromku je nevhodné, při překousnutí hrozí úraz elektrickým proudem a riziko požáru u nerevidovaných el. zařízení je neúnosně vysoké
  • skleněné uzdoby jsou riskantní, mohou se rozbít a pak hrozí pořezání
  • všechny ozdoby vyrobené z nebo ve tvaru potravin (ořechy obalené v alobalu, sušené pomeranče) jsou nebezpečné - dítě si je může narvat do pusy i s nepoživatelnými částmi (kovové háčky např.)
  • jakékoli hořící předměty (svíčky, prskavky, františky, purpura) představuji vysoké riziko zahoření a požáru
  • předměty uvolňující kouř jsou zdroji toxických látek (benzen a jeho deriváty, prach, saze) a jsou proto zdravotně závadné a ohrožují kvalitu ovzduší
  • tavení a prudké schlazování taveniny olova ve vodě je rizikové pro možnost popálení, intoxikace výpary a možnost požáru
  • házení jakýchkoli předmětů „za hlavu“ (bez vizuální kontroly dráhy letu a zabezpečení) je nebezpečné

atd.
Zrušit Vánoce!

tohle je přesně prro mě!!! Za vším vidím úraz, nemoc atd. Občas potřebuju připomenout, že by jsme nemohli nic :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí