Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Za 2 měsíce jedu do ČR zařídit si papíry kvůli svatbě, při té příležitosti chci zařídit i papíry kvůli dcerce. Chci aby měla dvojí občanství - polské a české. Mám polský rodný list, v PL je všechno zařízené. Poradí mi někdo, co musím všechno zařídit v ČR?
Děkuji. ![]()
kde se dcera narodila? v polsku? Potřebuješ nejdřív polsku apostilu, pak soudní překlad RL (s tou apostilou) z polštiny do češtiny, s českým soudním razítkem.
já to dělala přes vyslanectví, tak nevím kde na českém úřadě si to máš zažádat. Žádáš současně české občanství a o český rodný list. Jedno dělají v Praze, druhé v Brně a chvilku to trvá.
Aha, a může to pak vyzvednout moje mamka? Protože do ČR jedu maximálně na týden.
Dcerka se narodila v polsku.
Na ten překlad se taky bude čekat, ach jo.
Ale s tím sem počítala. Asi mamce pošlu rodný list poštou, aby to nechala přeložit.
Nic víc se dělat nemusí?
Tak to upřímně nevím, to by chtělo zavolat, ale obávám se že ne.....mě to na velvyslanectví daly na občanku, manžela jsem vyslat nemohla.
tak až pak pojedeš podruhé - u nás to trvalo asi tři měsíce, ale bylo to dlouhé proto, že se to posílalo z německa a zpátky, v čr to bude asi rychlejší. Snad se ti ozve někdo kdo to dělal v čechcáh.
hlavně je třeba ta apostila.