Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
chci se vás zeptat, nemáte někdo zkušenost s jeslemi Malíčkov na Praze 13?
Chtěla bych tam dát dceru 29 měsíců, tak na dvě dopoledne v týdnu. Dnes jsme se byly podívat a jsem trošku na rozpacích:
Za 135 kč na hodinu mě to nepřjde nic moc. Žádný luxus to rozhodně není, no nevím, třeba je to jen pocit, díky za Vaše zkušenosti.
Tato diskusia uz tu raz bola, ale bohuzial na nikto neozval…
Ja tam tiez raz chcem dat malu a tiez som to bola omrknut.
No na P13 vela jasliciek nie je…tak asi ani nebudeme mat na vyber.
Tiez som z toho zrovna unesena nebola…ale zas v ziadnych inych jaslickach som nebola, tak neviem co by tam malo byt. Hraciek tam maju koooopec. Bolo tam dost deti a tak je to tam asi ok. Vychovatelky mi prisli v pohode.
Okrem toho ved ty tam chces dat dieta iba na 2 dopoledne v tydnu…tak to mas v pohode…ja sa budem musiet dat malu na 8 hod denne…ale az neskor.
Tak ked nieco zistis, tak sem napis nech viem ![]()
s jeslickama mame vybornou zkusenost. Syn tam chodi od zacatku unora a zatim maximalni spokojenost. tety jsou moc fajn a detem se perfektne venuji. Mohu jen doporucit!
To ja mam zas zlu skusenost. Ked sme prisli na adaptaciu, tak nam nikto ani nevysvetlil ako to tam bezi. Ked som vosla do triedy, tak mi chceli placucu dceru zobrat z narucia s tym, ze deti proste placu. Ja som dala malej par hraciek, zacala sa hrat a prestala plakat. Nechceli mi dovolit tam ostat…vraj kvoli inym detom
a vstupne papiere keby som im nedala, tak by si ich ani nevypytali. V podstate sa ma chceli rychlo zbavit…napriek tomu, ze mi kazali priniest vodu, veci na prezlecienie, tak si to ani nevypytali a poslali ma prec s tym, ze mam za hodinu prist. Ked som prisla po hodine, tak dcera mala cervene oci, tecuce sople a uplne chuda vzlikala…tety povedali, ze prvu pol hodinu sa hrala a druhu preplakala. Doma som si vsimla, ze ma skrabanec na lici a rozbitu hornu peru
. Totiz tety nas zavolali na adaptaciu na 8 rano, ked sa v triede zbiehaju vsetky deti, vsetkych vekovych kategorii tj. je tam proste ten najvacsi ruch z celeho dna
…ako fakt „profesionalne“.
Druhy den nastupila dcera tiez na 1 hodinu…to uz bolo v pohode teta si s nimi robila bubliny a tak bola spokojna celu hodinu. Treti den, tam zas bola ina teta, dcera tam bola 1,5 hod, ze celych 90min preplakala. Bolo mi povedane, ze dcera je v pohode, ale ze tam ma aj ine deti na adaptaciu, ktore stale placu a tak dcera plakala kvoli nim
. Teta mi tiez oznamila, ze jedno placuce dieta zaniesla do postielky - to je vo vedlajsej miestnosti a nechala ho tam
Ako chapem mala tam 7 deti, ale toto je moc…chudak deti ![]()
Toto bola moja posledna navsteva v Malickove, po tejto skusenosti som zacala hladat ine jasle kde su profesionalnejsie tety. Okrem toho, ze im bolo uplne jedno, ze deti placu, tak im bola aj uplne jedno ako prebieha adaptacia dcery.
Dcera bola v skupine od 6m do 1,5 roka…mozno v inych skupinach je to lepsie…no ja tam dceru uz samozrejme nedam ani omylom.
Inak mala som moznost si obzriet ich dvor a je fakt maly a trapny…inak pochybujem, ze s detmi chodia von, lebo napriek tomu, ze bolo pekne pocasie, piesok bol nedoknuty a boli na nom 2 zhnite jablka. No a ani si neviem predstavit ako by 1 teta mohla ist na dvor so 7 malymi detmi ![]()
Ked som im oznamila, ze uz tam viac nepojdem, tak sa ani necudovali.
Ahoj,
moje dcera 3 roky, byla v 'Malíčkově asi 4× než chytila oboustraný zápal plic, pak už jsem jí tam vícekrát nedala. Děti tam byly dost unudlané
Jinak máš pravdu, mě taky přišlo, že to vybavení tam je dost ubohé, včetně té „zahrady“ Ani čistotou se to tam moc neblýskalo. Teď začala od září chodit do školky, normální státní, je to oproti Malíčkovu pětihvězdičkový hotel.
@Fassatka píše:
Ahoj,
moje dcera 3 roky, byla v 'Malíčkově asi 4× než chytila oboustraný zápal plic, pak už jsem jí tam vícekrát nedala. Děti tam byly dost unudlanéJinak máš pravdu, mě taky přišlo, že to vybavení tam je dost ubohé, včetně té „zahrady“ Ani čistotou se to tam moc neblýskalo. Teď začala od září chodit do školky, normální státní, je to oproti Malíčkovu pětihvězdičkový hotel.
A kde si nakoniec dala dceru? Ci ostala s tebou doma?
Ako Malickov ma pobavil…e-mailom sa pytali, ze preco som sa rozhodla u nich skoncit a tak som im napisala, ze ich cely system adapcatie mi pride divny…zavolat si dieta, ked je v triede najvacsi ruch a este k tomu viac deti na adaptaciu sucastne.
Oni mi odpisali:
Co se týče času, nemluvila jsem s tetami, ale bohužel nám v měsících září-říjen chodí více adaptací - tím že máme více volných míst, je více nových dětí, které si také musejí zvyknout a proto se musíme časově přizpůsobovat. Také nám stačí, když nám adaptace přijde dříve na hodinu ( stačí o 10min) a sejdou se nám dvě v jednu dobu. Nebo když si některá maminka pro dítě přijde o 10min. později a má přijít po něm další adaptace. Jsou to situace, které neovlivníme.
Tak to ma pobavili
…to je fakt strasny problem si jedno dieta zavolat na adaptaciu dopoledne a druhe odpoledne…to je fakt situacia, ktora sa „neda ovlivnit“
Inak tety mi nikdy nekazali prist na nejaky konktretny cas…iba sa ma vzdy spytali, ze kedy priblizne pridem…takze sa to fakt „stazia ovplivnit“
Ahoj, dcera je teď čerstvě tříletá. Od září je v normální státní školce .Je ale zvláštní, že v Malíčkově byla úplně v pohodě, líbilo se jí, víc než mamince
a ve školce řve jako tur.
@Fassatka píše:
Ahoj, dcera je teď čerstvě tříletá. Od září je v normální státní školce .Je ale zvláštní, že v Malíčkově byla úplně v pohodě, líbilo se jí, víc než mamincea ve školce řve jako tur.
Mozno se ji libilo, pretoze tam bola iba 4 dni
… do skolky musi chodit stale a uz si to asi uvedomila.
S jeslemi mame taky zkusenost, pred rokem a pul jsem tam chtela davat dcerku, mela se mi narodit druha a vedela jsem ze budu min mesic v nemocnici, tak aby mel manzel hlidani. Byla tam 2×dopoledne(nepocitam hodinovou adaptaci) a nikdy vic, ani bych je nikomu nedoporucila. Dcerka mela 2 roky a 2 mesice, umela ale hezky mluvit jednoduche vety, takze jsem vedela jestli se ji libilo a co, nebo nelibilo. Tady meli sice napsany hezky program, povidali jak jsou deti rozdeleny do skupinek podle veku a o vsechno kolem dcerky se zajimali. Ve finale byli vsechny deti cele dopoledne spolu od nejmensich mimin, program nemeli zadny jen byla s nimi zavrena i v hezkem pocasi v hernicce, piti co jsem nachystala mela vylite a misto neho vodu, kterou odmitala v te dobe pit(takze dopoledne bez piti a jidla, protoze nejedla cizi jidlo). Co ale hlavne vadilo, ze nic nedelali-zadne cviceni, basnicky, tvoreni atd. Byla z toho tak vystresovana, ze brecela kdyz jsem ji vyzvedla a kdyz jsem ji tam vezla. Nakonec jsme vse vyresili babickou, akorat jsem dcerku ten cca mesic nevidela. Predtim byla zvykla na deti a na hlidani v miniskolicce v DDM, ale to bylo pouze do konce kvetna, tam se tesila, nejradeji by tam vzdy zustala. Ted kdyz ctu ostatni prispevky, tak jsem rada, ze jsem ji tam uz nedala.
Tak to je super, ze sa tu pozbieralo zopar nazorov. Hadam to nejakej mamine pomoze ![]()
My tam uz tiez nechodime a ani chodit nebudeme…len skoda, ze som na to musela prist az osobnou skusenostou…no ale hlavne, ze som na to prisla ![]()
Ahoj, náhodou jsem narazila na tuhle diskusi. Trochu se divím, jaké máte zkušenosti, protože jako Petuli82 mám já jen dobré reference na tety, tak i na péči o naše dvojčátka a to nejsou žádní andílci
Nikdy mě nenapadlo něco k jesličkám napsat ( když je člověk spokojený ), ale mrzelo by mě, kdyby tu byli jen příspěvky se špatnými zkušenostmi.
Adaptaci jsme měli daleko náročnější. Tím, že máme dvojčata. Tety nás upozorňovaly, že buď se vzájemně podpoří a adaptace bude rychlá a bez většího pláče, nebo se navzájem budou rozplakávat. Bohužel vyšla druhá předpověď, ale díky tetám a jejich péči jsme to zvládli ( informace o zvykání jsem získala pokud si pamatuji, už při prohlídce, takže jsem věděla co mě čeká)Je pravda, že při první návštěvě není moc prostor na dotazy, musely jsme využít chvilky kdy se děti obě zabavily a já se mohla ztratit. Taky jsem se ptala tet, zda není lepší, když si s nimi budu první den hrát, ale bylo mi vysvětleno, že moje přítomnost naruší smysl adaptace a navíc mohu rozplakat ostatní děti, které u sebe maminku nemají. První den mi i poslaly tety sms, že se děti při chování utěšily. Děti si zvykaly 14 dní, bylo to těžkých 14dní hlavně pro mě, chodily jsme poctivě každý den na pár hodin. Někdy jsem to nesla hůř jak děti. Dcera se hodně fixovala na tetu a syn se držel svojí sestřičky, takže když jsem pro děti dorazila, měla teta dva ocásky
. Vždycky jsem dostala informace o průběhu, nechyběl mi zájem z jejich strany. Když se děti rozkoukaly, těšily se a těžko jsem je pak dostávala domů. V září mi nastoupily jako tří leté do státní školky a věřte, že prvnímu dni tam se adaptaci nedá říkat
spíše křest ohněm
( 20 plačících dětí se nahrne do třídy a rodiče čekají v šatně než jim učitelky začnou děti posílat postupně zpět do jejich náruče - na to jsme z jesliček nebyli zvyklí ). Je pravda zahrada je tam o dost větší, učitelky také fajn, ale děti vždycky ukazují na jesličky, když jedeme kolem a vzpomínají.
Mé nejmladší dcerce bude teď na jaře 1rok a 3 měsíce a po mé úžasné zkušenosti, mám jasno jaké jesličky zvolím. Doporučila jsem 2 kamarádky a kdykoli se sejdeme na kafíčku, mají z jesliček také dobrý pocit. Chválí si program - děti umí hromadu básniček a písniček. Tak nevím. Skoro mi přijde, že mluvíme každý o jiné školičce.
Já mohu doporučit, ale myslím, že určitě stojí za to, si vše omrknout sama, každý má asi jiné představy a požadavky. Mým bylo hlavně, aby děti byly v dobrých rukách, tam kde se jim bude líbit a kde je budou mít rádi.
Přeji krásné Vánoce všem a spoustu úsměvných okamžiků s našimi ratolestmi
![]()
To je celkom zaujimave, ze dobre skusenosti s jaslickami maju iba neregistrovane uzivatelky
. Zeby nahoda?
![]()
My sme tam davali dceru pred 5 rokmi a hruuuuza! nastastie sa nam podarilo vybavit ine jaslicky a tak tam nastastie chodila len asi 5 mesiacov. Dcera mala 8 mesiacov ked sme ju tam dali a s nastupom do jasliciek prisli prujmi, zvracanie. Zistila som, ze je tam bohuzial zla hygiena a deti nemali ani detske jedlo ale nejake objednane z nemocnice:)Tety, ktore tam v tej dobe pracovali boli falosne a nedokazali povedat ani pravdu. Problemy skryvali za usmev, takze dovera nulova. Ked vam niekto povie, ze vase 8 mesacne dieta vobec neplace, tak tomu nemozte uverit samozrejme.Ja ich teda nemozem doporucit! Chodili sme teda do jasliciek na ruby http://www.cpapraha.cz/index.php v prahe 6 a maximalne spokojenost. Doporucujem!
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.