Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky mám dceru 14.měsíců, ještě nechodí..Doma lítá s interaktivním chodítkem, obchází nábytek, cca 1min dokáže stát bez opory když o tom neví, jakmile to zjistí padá k zemi..jsem nervozní že ještě nechodí..kdy vaše děti začali chodit..?
Prvni a druhy syn oba v cca 17 mesicich. Treti syn ve 13 mesicich, byla jsem uprimne sokovana, ze je nejakej rychlej.
Jednou se pustí chodítka a půjde. je brzo, pokud jí to baví s chodítkem, obchází a když zapamene, tak stojí bez opory, tak bych to neřešila.
Starší chodila kolem nábytku od 10 měsíců, sama v 16 měsícich. Mladší taky od 10, samostatná chůze od 14. měsíce. Takhle je to lepší, děti pak chodí jistěji
a má čas.
Moje prvni ve 12 mesicich, druha v 16 mesicich (ale byli jsme kontrolovani fyzioterapeutem). A leze mala?
Nestresuj se, ona chodit začne. Synátor začal první samostatné krůčky dělt v 15 měsících…a teď? Nezastaví se ![]()
Moje dite v tech 14m. Mam okolo sebe ale hodne kamaradek s detmi, ktere chodi az od 15 - 17 m. Myslim, ze to je uplne normalni.
Syn začel taky až někdy ve 14 měsících, neboj ted uz to bude ze dne na den. ![]()
Ahoj, náš malej na tom byl úplně stejně, chodítko pomalu i poponášel, kolem nábytku lítal jak drak, ale nepustil se ani za nic, nepomáhalo povzbuzování, nic. Potom jsme zjistili, že právě to povzbuzování ho znervózňuje - jakmile jsme začali jásat, zpanikařil a šel na kolena. Tak jsme nasadili opačnou taktiku - úplná ignorace a během dvou dnů začal chodit sám
vždycky když přišel po svých, jsme se museli tvářit smrtelně vážně, žádný jásání ani povzbuzování, prostě jako že je to něco úplně normálního, co dělá odjakživa, no komedie, ale u nás to zabralo
rozchodil se v 16 měsících, taky už jsem byla na palici. Děsný byly ty komentáře ostatních, jaktože ještě nechodí a bla bla bla.. Neboj, ona se pustí ![]()
Co jen vím ze svého nejbližšího okolí, tak synovec v 16m, kamarádky dcera v 18m, obě jsou to takové klidné, statické děti, co si rády skládají puzzle apod. Mí synové začali jeden ve 12m, druhý v 10m a jsou oba velmi divocí, neposední, netrpěliví a vzteklí. Na jednu stranu byl člověk rád, když mohl přestat pořád tahat dítě relativně brzy, ale pokud existují souvislosti s povahou, jak píšu, tak bych možná taky ráda aspoň jednoho poponášela do 16m
.
Synovci to trvalo 18 měsíců, v klidu..každé dítě ma své tempo ![]()
Z čeho jsi nervózní, mají čas do roka a půl. mě starší začal v 15,5, a mladší v 18m. ten už se do tabulek vešel taktak, i se postavil až ve 14m..na neurologii jsme byli jednou, a diagnóza zněla „líné dítě“. po kom asi ![]()
@midlajs Malá stojí od 10měsíců, lozit začala v 11měsících..Nabytek obchází rychlostí blesku..