Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky ![]()
Prosím o radu, protože sami se doma nějak neumíme rozhodnout a třeba bude mít některá z vás podobnou zkušenost. Mám bezproblémovou tříletou dceru, která spí sama v pokojíčku, usíná dobře, někdy spí sama do rána, jindy v noci přijde za manželem a za mnou do postele a dospí se u nás. Pokoje jsou vedle sebe, je to klasický 3+1 v bytovce.
No a za týden se stěhujeme do nového mezonetového bytu a dcerka bude mít pokoj v patře, my dole úplně na druhém konci bytu. A neumíme se rozhodnout, jestli ji rovnou nechat nahoře samotnou a spát dole, nebo třeba dva měsíce spát provizorně vedle v pokoji nahoře než si zvykne. Mám strach, aby se mi v noci rozespalá neskulila ze schodů nebo tak ![]()
Další věc je, že v květnu nám přibude další potomek a už chci být dole, aby ona měla klid na spinkání, takže náš přesun určitě nejdéle v březnu, aby si nespojila náš „odchod“ s narozením prcka a nežárlila na něj.
Tak co myslíte? Máme s manželem rovnou spát dole nebo ty dva, tři měsíce zůstat nahoře?
Díky moc za názor ![]()
Asi bych poridila zabranu na schody, preci jen v noci toho fakt moc neuvidi. Urcite bych ji ale nepresouvala az se prcek narodi, je fakt, ze to by zarlit mohla a brala by to tak, ze ji nechcete. Ale pro klid bych ji do pokoje dala chuvicku, abys ji slysela, kdyby cokoliv.
Nejde to fakt nějak vymyslet, že budete na jednom patře? to je nahoře jediný pokoj? já bych tříletáčku samotnou v jiém patře spát nenechala, možná na chůvičce, ale ta mi zas ruší. prostě jí chci mít v doslechu.
nebo to vyměnit? - vy nahoře, ona dole? cesta do schodů v rozespání je přecijen furt bezpečnější. ![]()
Taky bych jí dala dolů a vás nahoru. Nebo ideálě nahoru dát mimino a jí udělat pokojíček dole.
Asi bych tříleťačku samotnou v patře nenechala…v pokojí bez problému, klidně v jiné části domu, ale ne v patře. Bála bych se, že v noci bude chtít k nám a spadne ze schodů a je vymalováno…
@Foxisssss píše:
Asi bych poridila zabranu na schody, preci jen v noci toho fakt moc neuvidi. Urcite bych ji ale nepresouvala az se prcek narodi, je fakt, ze to by zarlit mohla a brala by to tak, ze ji nechcete. Ale pro klid bych ji do pokoje dala chuvicku, abys ji slysela, kdyby cokoliv.
zábrana na schody pro tříleťáka, no já nevim. z těch zchodů dolu nepůjde náhodně, ale prostě cíleně za rodiči. naše by jí prostě přelezla a bylo by to vo držku ještě cí. nehledě na to, že by jí už asi rizdělalal i přes tu pojistku.
@Partes řešila bych jí zábranou na schody, zvlášť když přibyde další mimino, tak ji využijete bohatě a že by ji přelézala nebo otvírala v polospánku, to si nemyslím
. Dcerku bych nechala nahoře a píchla ji na chůvičku, kdyby něco potřebovala, ať zavolá, uslyšíš ji a přijdeš za ní (pro ní).
Trilete dite bych v patre samotne nenechala.
Mame loznice vsechny tri na patre, pricky tenke, jeste koupelna a mimino mi starsi deti nikdy nerusilo, i kdyz trete rvalo kazdou noc kvuli nocnim prebalenim a musela jsem i poustet vodu ve vane. Starsi deti, tehdy 1,5 a 3,5 uplne v pohode. Pokud mate v patre moznost sve loznice, nastehovala bych se tam trvale. Do spodni loznice bych sla az kdyz by mladsi dite melo alespon 4 roky. V puberte budou deti pak zcela stastne, ze jste na druhem konci bytu, ted mi to neprijde bezpecne
Jo a zabrany rusim, pro dvouletaka je zabrana jen prekazka k prekonani
Od chvile, co ma velkou postel, tak nestacim zirat, ceho je v noci schopen ![]()
Ne nenechala zvlášt když se narodí mimino a to bude u Vás. Víš jak se bude cítit odstrčená nahoře v patře? Nešlo by to vymyslet jinak?
Měla bych ložnici nahoře. Mimino rušit nebude. Nemám vlastní zkušenost, ale kamarádka má tři děti hned po sobě narozené, problémy se vzájemným buzením neměly. Oceníš to i když bude starší nemocná a budeš k ní muset v noci.
Dceru bych nahoře samotnou nenechala, zvláště pokud tam máte pokoj kde ta ložnice pro vás nebude problém. Nikdy nevíš co se stane a rozespalé dítě na schodech bych neriskovala.
Tak u nás teda mimino staršího budilo
a budí se navzájem do dneška… ![]()