Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Týden před 1.narozeninama.
To, co popisuješ, se odehrávalo chviličku (pár dní) před tím, než udělal první krůčky sám.
Pokud mate doma vetsi prostor, tak mu to mozna chvili potrva, protoze ma „vitr z te dalky“. Nas se rozchodil nekdy v 15. mesici, prvni samostatne kroky udelal u nasich v mem byvalem pokoji - je tam docela dost nabytku, takze z mista k mistu stacily tak 4 kroky. Dalsi den to pak vyzkousel doma nejdriv v koupelne (taky tak 4 kroky) a pak uz se zacal odvazne poustet do volneho prostoru ![]()
@slavuska1 Nervozní z těch keců ona ještě nechodí? Ale naše Alenka má 12měsíců a chodí, no to je divné…Moje první dcera začala chodit v 11.měsících je to ale divoch, neposedí..Druhá je o něco klidnější…
My se pustily v necelých 14 měs. a pak pomalu zkoušela chodit.
Holky dodáváte mi energii, abych to neřešila..Nekdy mi příjde spíš smutno že nechodí a mladší děti jo..Ale tak musím být v klídku ona začne..Postaví se o cokoliv obchází i okolo zdi jednou rukou se přidržuje…když má chodítko tak ho taky drží jednou rukou a chodi vedle něho…
Náš doma lítá jako drak, ale venku vůbec. Je tam moc prostoru a nezná to tam, tak se pořád válí po zemi.
@Inka85 naše krátce po 18.měs, obcházela nábytek ale už nejméně od 16měs (mos si to už nepamatuju, a le to období od postavení k prvnímu kroku bylo fakt dlouhý)
@Inka85 kdyz ma ve vyvoji lezeni, neresila bych to uz tuplem a tesía bych se, ze kazdym dnem to prijde…je ja Ti tak zavidim, ja uz to mam zasebou. A strasne se mi libi, jak ty drti chodi, kdyz jsou to jejich prvni kroky. Jako kachnatka, je to kouzelne ![]()
Ahoj.Na neurologii nám řekli, že máme čas do 18ti měsíců. Dvojčata se sama pustila těsně před tím 18tým měsícem.
Nase v 15 mes, predtim jako drak kolem neceho. Pote co se pustila tak chodila hned bez padu- proste cekala az to bude na 100% a pak az se pustila:-))) hlavne klid, potom si budes drbat hlavu jak to bylo lepsi kdyz nechodila. My teda nevodili za ruce ani nepouzivali choditko.
Náš malej se chytil zrovna v těch 14M. Pořád se jen „plazil“ okolo nábytku a nepustil se ani za nic.
Rozběhal se na horách, kde po chodbách poletovaly ostatní děti a malej prostě potřeboval jít s nima. No a bylo to ![]()
Neboj se nic, však ona se osmělí a nakonec se té stěny pustí. I dle lékařů mají čas, co vím, do 18M, teprve pak to začínají řešit…
Ahoj,
můj začal v 19 m.
Milovala jsem ty řeči - „Rok a půl a ještě nechodí?“ ![]()
Ahoj, tak my chodíme od 10,5m, ale synovec ma 12m a zatím se samostatne jen plazi. Nestojí, nesedí, neleze po 4. Od malička je dáván do klasického choditka, pasivně posazovan a chválí si ho jaky je šikovný, ze chodí za ruce (kdyz ho pustí spadne, neumí ani stát).. Dávám anonym, aby me synovcovo rodiče nezabili, ze je pomlouvam po netu ![]()
Zkusila bych jít k ni, kdyz je treba u choditka a udělat na ni rukama at jde k tobě, aby se pustila, ty uz ji pridrzuj jak se poušti. Pak zkus s jedním kruckem, dvěma..