Dva týdny zpožděná výplata

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15814
25.11.13 11:15

@Lojzinkaa to, že nedostává výplatní pásku, to bude zajímat inspektorát práce, takže klidně bych si šla stěžovat i tam. jako z pozice zaměstanvatele jsem párkrát kontrolu z IP zažila. ne, že bych si dělala iluze, že by mohli něco vyřešit, ale jako dokáží minimáně znepříjemnit zaměstnavateli život, protože mají pravomoc kontrolovat víceméně prakticky všechno a před každou kontrolou dnes už exmanžel vždycky kmital, aby dal do pořádku všechno to, o čem mi předtím dlouhé měsíce tvrdil, že na takové blbosti nemá tu čas, jindy peníze :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3547
25.11.13 12:07

@lpetra na odstupné? to jsem nevěděla, díky za info :palec: na pojišťovně jsme byly, paní říkala, že odvádí zdravotní za všechny, takže teď neví jestli to odvádí i za přítele, v každým případě říkala, že nemusíme mít strach, pojištěn je přítel pořád a kdyby tam za to období co byl u ní něco chybělo, tak to budou i sankcemi požadovat po ní!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3547
25.11.13 12:08

@sagina jo i o tom hlášení na inspektorát jsem přemýšlela, někde jsem o tom četla..,jen mě zajímá..,bude mu muset ty výplatní pásky zpětně dát? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.11.13 12:11

Za září jsem výplatu dostala s 2týdenním spožděním, za říjen jsem výplatu de facto nedostala, jen ty 2000tis. jinak vyplatnici nemám a ani nevím jestli mi výplatu míní dát do konce měsíce. mě nejvíc štve ta nepravidelnost :cert: tak přece nijaké datum budu jako zamestnavatel dodržovat, dyt ti lidé také (měli by)plní svou práci zodpovědně, pravidelně, to si pak každý muže delat z práce holubník, když nedostává zaplaceno řádně v termínu, vždyt lidé taky mají nijaké platby a odvody, né jen zamestnavatel…ach jooo

• Citovat
  • Upravit
19789
25.11.13 12:26
@Lojzinkaa píše: Řeším teď přesně tohle stejné u mého přítele, a zjistila jsem, že bohužel ze zákona má 15 dní na vyplacení od klasického termínu vyplácení(u nás je to 15.),takže také stále čekáme na jeho výplatu a jak říká @eumedon je to důvod k podání okamžité výpovědi, …
POZOR!!!

Ne klasického termínu vyplácení, ale zákonné splatnosti mzdy podle paragrafu 141 zákoníku práce (což je konec měsíce následujícího po měsíci, kdy vznikl nárok na mzdu) a ne okamžité výpovědi, ale okamžitého zrušení paracovního poměru.

Na obě záměny už spousta lidí dojelo!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
25.11.13 12:30
@lpetra píše:
@Lojzinkaa a ještě má nárok na odstupné to je taky důležité.

Ne odstupné, ale náhradu mzdy odpovídající délce výpovědní doby podle paragrafu 56 odt. 2 zákoníku práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
25.11.13 12:45
@Lojzinkaa píše:
Hjá na ni navíc budu ještě posílat fi. úřad, díky tomu, že od května co tam dělá nedostal ani jedu výpl. pásku a ona mu ani po jeho výzvách nechce žádnou dát, takže vlastně ani nevíme jak mu výplatu počítá, …

Na vyúčtování mzdy (výplatní pásku, výplatní lístek) má samozřejmě taky zákonný nárok (paragraf 142 odst. 5 zákoníku práce). Tento nárok je vymahatelný soudně a vážně nevím, jestli mu něco pomůže finanční úřad. Spíš předžalobní výzva s pohrůžkou soudním vymáháním a soud.

Jde totiž o to, že - jak Nejvyšší soud několikrát judikoval - že okamžité zrušení PP není prostředkem k řešení sporu, kolik čisté mzdy mělo být na výplatní pásce. Takže ta výplatní páska také může hrát dost důležitou roli při rozhodování soudů o tom, zda zrušení PP bylo platné či neplatné: Pokud zaměstnanec například okamžitě zruší PP s odůvodněním, že mzda na výplatní pásce byla vypočtena chybně a tudíž mu zaměstnavatel dluží mzdu déle, než 15 dnů po splatnosti, soud nejspíš takové ukončení PP označí za neplatné (leda že by mu po splatnosti dlužil něco oproti tomu, co je uvedeno na výplatní pásce).

Pokud ovšem nedostal za září nic nebo méně, než minimální mzdu (pracuje-li na plný úvazek v HPP), pak je nepochybné, že mu zaměstnavatel dluží mzdu za září, ta je splatná do konce října, a tedy mu dluží mzdu déle, než 15dnů po splatnosti.

Příspěvek upraven 25.11.13 v 12:47

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7731
25.11.13 12:46

@eumedon i odstupné protože se to bere tak jaky by dal výpověď zaměstnavatel pokud není nějaká změna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
25.11.13 12:50
@lpetra píše:
@eumedon i odstupné protože se to bere tak jaky by dal výpověď zaměstnavatel pokud není nějaká změna

Bere se to tak, že dal vvýpověď zaměstnavatel pouze v případě, že dal výpověď zaměstnavatel.

V případě, že zaměstnavatel výpověď nedal, nýbrž zaměstnanec platně okamžitě zrušil PP, vzniká zaměstnanci nárok nikoli na odstupné, nýbrž na náhradu mzdy podle paragrafu 56 odst. 2 zákoníku práce.

Nekažte zde bludy!-

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat