Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Mar__tanka1983 je to těžká věc, fakt jako. Dcera má 10let a loni ještě váhala, ale nechtělo se jí věřit, že Ježíšek fakt není. Už jsem jí to chtěla říct, protože jsem se dost často skrz něco prokecla. Ale loni tomu ještě věřit chtěla. Explicitně jí to nikdo neřekl, ale už v Ježíška nevěří a ví, že rodiče. Teď by se neměla prokecnout před 4 letou sestrou a já taky ne. Ta v tom začíná mít dokonalý chaos, jakože Ježíšek od rodičů a u babičky a tohle mám pocit jsem trošku nezvládla. Jakoby z půlky věří, že chce věřit, ale pak přijde matka realistka a ta představa dostane trhliny. Vtipné to není, ale úplně k pláči taky ne.
Dcera 7 let už minulý rok měla pochybnosti, protože zjistila, že máme v komoře balící papír, co byl na dárcích. Letos ji ještě v tom nějak udržím, příští rok už to asi nevyjde. Jinak mě naši narovinu řekli, že Ježíšek není až v 15 letech. Já jsem na ně něj už samozřejmě několik let nevěřila a pořád do nich vandrovala, at řeknou pravdu. Další rok už teda pravdu řekli, ale pak jsem musela uznat, že před tím to bylo mnohem lepší.
U mě to nějak přirozeně vyšumělo s věkem a nepamatuji se, že bych z toho měla nějaké trauma. Prostě jsem zmoudřela. Myslím, že k našim Vánocům ten Ježíšek prostě patří a celkem je mi líto dětí, které jsou o to kouzlo už v útlém věku ochuzeny.
![]()
Ahoj, obnovují diskuzi. U nás Ježíšek praskl loni na Vánoce, syn tehdy 2.trida pořád špionil, hledal dárky, vyptával se.. tak jsem po mnoha takových výsleších, jak to teda je, řekla pravdu. Vzal to celkem v pohodě, byl trochu smutný, ale ok. A tak, po skoro roce, jak se začínají objevovat vánoční reklamy a letáky, tak šílený. Poslední tři dny usíná s pláčem, vyčítá mi, že jsem mu to řekla, nenávidí Vánoce, slavit je nebude, dárky nechce. Když o tom bude někdo mluvit, tak mu řekne, že má mlčet.. no šílený. Snažím se to nějak zmírnit, vysvětlovat, omlouvat se, že jsem podle jeho chování fakt myslela, že teda chce znát pravdu, že Vánoce jsou o rodinné pohodě a tak. Nepomáhá nic, jeho mantra je, že chce zapomenout, že to ví. Trochu doufám, že se to otupí, ale on je v některých věcech strašně umíněný a umí si v sobě živit tyhle křivdy. Tak mi poraďte, jak z toho ven. Budou to teď probírat ve škole a on je schopnej chytit amok a udělat tak scénu. Ráda bych pomohla jemu to vstřebat a nám ušetřit nervy, protože to je dost náročné.
@ProfZav u něj se to spíš spojilo s krizí důvěry - lhaním
to je těžké
dětem v tomhle lžeme kvůli „tradici“ skoro všichni a každé se s tím pak vyrovná úplně jinak.. tvůj syn zrovna blbě, no..
u nás pomohla dětská bible, holky koukly, že tomu celému fakt lidi věří, zašla jsem s nimi do kostela.. vysvětlila jsem jim v podobné situaci (nejsem věřící v klasickém slova smyslu), že Nikdo nevíme jak to celé vlastně je a že se to prostě dozvíme až po smrti…
viděly Ducha, spojily si to.. ale taky mi v podobném věku vyčetly, že jsem jim lhala (což jinak fakt nedělám, tak asi proto) a že psaly zbytečně Dopisy za okno..
prostě každá akce má reakci.. i naše lži… ačkoliv dobře míněné…
@Lucy75 On mi spíš vyčítá, že jsem mu řekla pravdu. Zkusím najít v knihovně nějakou knížku, taky nejsme věřící. Díky za reakci.
@ProfZav
aha, jj, jakože přišel o sen, o iluzi, chápu..
na to by právě dětská Bible byla super.. jsou tam i obrazy Andělů, Ježíše, můžeš mu tam ukázat, že fakt žil.. (a zřejmě fakt Ježíš Nazaretský žil, i když trochu jindy)
zkusila bych v něm zažehnout tu jiskřičku naděje, proto se asi zlobí, že o ni přišel..je ještě malý.. asi chtěl ještě (chvíli) věřit… ![]()
Mne asi před týdnem téměř 9letý třeťák povídá:”My jsme dneska s Jůlinkou v družině přemýšleli, jak se ten Ježíšek dostane do bytu, když tam nikdo není s okna a dveře jsou zavřená.” Já se zeptala, na co teda přišli a čekala, ze mi řekne, ze žádný Ježíšek není a on na to:”Na nic.”
A to je v jiných věcech docela intelektuálně napřed, technicky založený… ale asi je to kouzlo fantazie i přesto mocné.
@ProfZav Synovcům s neteři jsme to kdysi vysvětlovali tak, že fyzicky Ježíšek samozřejmě není, ale protože žil a zanechal tady nějaký morální odkaz (dětem samozřejmě podat jinými slovy, tady to zkracuju), tak přetrvává v nás, stejně jako když nám umře někdo milovaný (třeba dědeček), ale v našich srdcích a vzpomínkách je pořád s námi.
@Hoa Mai píše:
Mne asi před týdnem téměř 9letý třeťák povídá:”My jsme dneska s Jůlinkou v družině přemýšleli, jak se ten Ježíšek dostane do bytu, když tam nikdo není s okna a dveře jsou zavřená.” Já se zeptala, na co teda přišli a čekala, ze mi řekne, ze žádný Ježíšek není a on na to:”Na nic.”A to je v jiných věcech docela intelektuálně napřed, technicky založený… ale asi je to kouzlo fantazie i přesto mocné.
Nedávno jsme se bavili o tom s kolegyní, má kluka ve 4. třídě a ikdyž asi podvědomě ví, že dárky nosí rodiče, tak asi věřit chce, protože pořád vymysli teorie jak to ten Ježíšek dělá a vždy s nějakým vysvetlenim přijde. Prostě věřit chce.
@debra.morgan Taky si myslím, syn je jinak takový zvídavec, pořád chce vědět, jak co funguje, zkoumá a sám vymýšlí různá technická řešení… taky mi to přijde, že tady věřit chce navzdory logice.
Muj synovec na to veril do 13 cti let díky moji sestře, ktera z nej delala blbce ( až to muj syn nevydrzel a bratrankovi to prozradil) Muj synovec pak sedel v trampolíně a hodinu usedave plakal, byl nas.. ranej na svou matku ( mou sestru), ze mu lhala!! Ze ho kvuli tomu šikanovali ve škole a on bránil svou mámu.. protože ji veril
..Muj synovec by byl ideálním partakem do nejake sekty.
Holky se mě taky ptali jestli existuje Ježíšek, tak jsem řekla že se Ježíšek narodil ve chlévě na slámě, v den jeho zrození mu lidé nosili dárky, a od té doby si lidi na den jeho narození vzájemně dávají dárky, a slaví vánoce. Holky řekli tak to jo, a mám klid.
@mamule42 píše:
Holky se mě taky ptali jestli existuje Ježíšek, tak jsem řekla že se Ježíšek narodil ve chlévě na slámě, v den jeho zrození mu lidé nosili dárky, a od té doby si lidi na den jeho narození vzájemně dávají dárky, a slaví vánoce. Holky řekli tak to jo, a mám klid.
No jo, ale darky prinesli Tri kralove, takze to nesouhlasi, ale to asi jeste nevi.
@Mar__tanka1983 u nás jsme tak na půl. Už jim to vrtá v hlavičkách, dcera teda pravdu odmítá, tak má ježíška, ale jsme domluvené, že ve škole to řešit nebude, že některé děti tvrdí že není. Ona si to vysvětlila tak, že sice možná není, ale kdo dává ty dárky pro stromeček, že my to být nemůžeme.
Syn to neřeší, tak uvidíme, ale podle mě už musí minimálně hodně tušit, ale asi to nechtějí rozlousknout, proto se neptají.