Rozdíly v řeči

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2577
23.10.21 13:18

Brutfaňok.

Babuť, cyplionok, kot. :mrgreen: Toto jsou zviratka. :mrgreen:

Takove vyrazy sa tu bezne pouzivaji :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2577
23.10.21 13:23
@Nora4 píše:
@Capricorn61 Kot je kocour ne? A u nás ještě cap - kozel
Na to ostatní potřebuji překlad :mrgreen:

To prvni je klasicky pekac :mrgreen:

Babuť je prase a cyplionok je kuřátko. 🐣

Kot je kocour, to jo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
23.10.21 13:23
@Nora4 píše:
Jenom tak pro zábavu.. Minulý týden v Praze se nejdříve ptám, kde je tu nejbližší trafika? Tak už to mi dva lidé nerozuměli a nedopátrala jsem se, jak se v Praze řekne trafika, nebo jestli šlo jen o náhodu. Následně při nákupu jsem požadovala kabelu, tak to paní vůbec nerozuměla, přímo řekla, že nerozumí, co chci. Do té chvíle mě ani nenapadlo, že se v Praze z obchodů nenosí kabele. Já jsem naopak měla problém na návštěvách, kde jsem prvně nevěděla, co jsou erteple a podruhé o kousek dál zase zemáky. Hodně mě také překvapilo pečené kuře, respektive jeho příloha (u nás standardně rýže), v Čechách jsem se podivovala nad těstovinami k pečenému kuřeti a Slezané mají v oblibě pečené kuře s houskovým knedlíkem, to pro mě bylo cizokrajné pomalu jako chobotnice.. :mrgreen: možná je to zvyk jen v té konkrétní oblasti, kde jsme byli. Máte podobný zážitek,.že jste. v naší zemi nerozuměli nějakému slovu, případně Vás překvapil nějaký zvyk, nebo jídlo? :srdce:

Jako Cech a Prazak teda ke kureti podavam ryzi nebo brambory a slovo trafika pouzivam (pokud jsi teda myslela obchod ci stanek, kde se prodavaji noviny) 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
23.10.21 13:26

Jezdím tam každý rok na tábor do Prahy. Moravačka. První rok to bylo na překlad. Dětem např. říkám, ať si poskládají v klubovně papuče a dají si tenisky, že půjdeme do parku hrát hru.
Co jsou papuče? Nevěděli. Oni totiž mají bačkory nebo bačkůrky. Pak jsem to obráceně zkusila u nás, ať si naše děti dají bačkory/bačkůrky. A zas jsem narazila tady. Co to vlastně říkám, že my máme papuče.
To jsou prostě krajové rozdíly v nářečí. Občas si člověk připadá, že jeden stát má několik jazyků.
Ale tohle je snad všude ve světě. Rakušáci, Slováci mají taky své krajové výrazy, nářečí, jiný přízvuk mluvení.
Liší se to podle místa bydliště.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2513
23.10.21 13:27
@Ba-stet píše:
Jako Cech a Prazak teda ke kureti podavam ryzi nebo brambory a slovo trafika pouzivam (pokud jsi teda myslela obchod ci stanek, kde se prodavaji noviny) 8o

Presne tak nebo tabak, ale trafika urcite rozumi kazdy, vzdyt to ma i spousta stanku v nazvu.. a divny, ze nikdo nerozumi kabele, to se da i domyslet, asi pani narazila na zvlastni lidi..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2577
23.10.21 13:29

A moje oblibene slovo - šalina :mrgreen: Ale myslim, ze v dnesni dobe taky toto snad kazdy rozumi. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2513
23.10.21 13:29

@Kelsey zlaty cesky nareci, takovy rakousky dialekt je komplet jiny jazyk od hovorove nemciny :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
23.10.21 13:30

Ale zas mi potěšilo, když jsem vždycky přijela zpět. Několik let jsem měla stejně složení na táboře. Bylo mi řečeno, že se těšili na moji moravštinu po roce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20910
23.10.21 13:30

Trafiky už po Praze moc nejsou :think:

Táty kamarád, co žil v NSR od padesátých let používal slovo remíza - znamená to konečnou smyčku tramvaje. Tak já mu rozuměl, ale bylo to pro mne nezvyklý slovo.

Kuře s knedlíkem moje žena Američanka zná od svý německý babičky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20910
23.10.21 13:35
@Nora4 píše:
@Kelsey mně se to právě líbí, nemělo to vyznít negativně 8)

No jasně :palec: Dyk to je krásný jak každej kraj žvaní po svým :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
23.10.21 13:37

My máme kuře, šišku (chápej knedlík) nebo plněné uzené se zelím dneska na oběd. Jsem od Zlína.
Tam se to jí běžně. Nebo obměna sekaná k zelí a šišce. Nebo obcházka (kroupy pečené, zelí, zemáky vařené).
Já nemám ráda bramb. a plněné. Tak mám to kuře.
Edit. od Zlína. Tam se mísí tři nářečí.
A jsem přestěhovaná na JM. Tady to jede Slováci, Rakousko, nářečí. Nejvíc chytá nářečí náš syn. On umí i ten přízvuk a natahovat to. Takové to zahorácké.

Příspěvek upraven 23.10.21 v 13:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
23.10.21 13:39

Jsem že Slezska, nikdo kolem mne nedělá kuře s knedlíkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
23.10.21 13:55

Rožni - rozsviť, v Čechách fakt nepoužívají. Gatě - kalhoty, taky jsem v Čechách neslyšela. Sodovka je u nich perlivá voda, na Moravě je to ochucená perlivá limonáda, perlivá voda je prostě soda. U nás se tramvají říká socka a nemyslím si že je to hanlivé, už to tak zdomácnělo, že ten název nikdo neřeší.
Placek - placka (bramborová - bramborák), pecek - kamna.
Nejlepší slovo je Ostravský DUPA :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
23.10.21 13:55

Jojo, ptala jsem se kamosky v Brne, v kolik mi jede tramvaj, a pry tam nic takovyho nejezdi :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
23.10.21 14:03
@Big boss píše:
Rožni - rozsviť, v Čechách fakt nepoužívají. Gatě - kalhoty, taky jsem v Čechách neslyšela. Sodovka je u nich perlivá voda, na Moravě je to ochucená perlivá limonáda, perlivá voda je prostě soda. U nás se tramvají říká socka a nemyslím si že je to hanlivé, už to tak zdomácnělo, že ten název nikdo neřeší.
Placek - placka (bramborová - bramborák), pecek - kamna.
Nejlepší slovo je Ostravský DUPA :lol:

Jo, bramborové placky = přesňáky nebo patenty se tady říká. To jsem ani já neznala.
Lokše se říká těstu na nudle a nudlám do polévky
Bramborák je bramborák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí