Rozdíly v řeči

Napsat příspěvek
Velikost písma:
17364
23.10.21 14:32
@mag12 píše:
Jsem ze severní Moravy, ale 20 let žiju v Praze a ještě pořád mi vstávají vlasy hrůzou z tchynina: “Co jste měli k vobědu”? Pražské nářečí se svými koncovkami a systematickým naduzivanim “v” před hláskou “o” mi přijde jako prznění češtiny mnohem větší než nějaký žufanek :roll:.

myslíš jako vocet, volej, vzejtra, voběd a tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21112
23.10.21 14:41
@azaleila píše:
A co je žufan?

Naběračka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
23.10.21 14:45
@hospodki píše:
@azaleila naberacka. @Ba-stet Přesně tak, me to nevadi když se to lokálně používá, ale pokud někdo vyjede na víkend do Znojma, je to rodilej Pražák a po návratu střílí znojemské nářečí aby byl zajímavý, tak to mi hlava nebere.

Já teda nepoužívám nářeční slova nebo obraty, ale musím přiznat, že hrozně chytám intonaci a přízvuk. Stačí odpoledne s Brňákem, abych mluvila jak tatar :oops: Podle mě to souvisí s hudebním sluchem a možná se zrcadlovými neurony :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
23.10.21 14:49
@azaleila píše:
myslíš jako vocet, volej, vzejtra, voběd a tak?

Jj, přesně to myslím a taky vokno, vejlet, voko, viď a další z nepřeberné pokladnice. Nejhorší je, že mi ty výrazy nosí děti domů už od školky, snažím se je opravovat, ale je to marný, je to marný… :mrgreen:. A pak přijedu na Moravu a slyším, jak děsně mluvím, že jsem odrodilec apod. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
23.10.21 14:55

Říká se, kdo má hudební sluch, že se i snáz učí jazyky. Takže to bude souviset i s tou chytlavostí nářečí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
23.10.21 15:09
@mag12 píše:
Jsem ze severní Moravy, ale 20 let žiju v Praze a ještě pořád mi vstávají vlasy hrůzou z tchynina: “Co jste měli k vobědu”? Pražské nářečí se svými koncovkami a systematickým naduzivanim “v” před hláskou “o” mi přijde jako prznění češtiny mnohem větší než nějaký žufanek :roll:.

Vždyť na Moravě se taky nemluví spisovně. Mně zase rvou uši různá moravská nářečí, přízvuk, špatné skloňování (třeba stréc, nesó, okurek)

• Citovat
  • Upravit
18177
23.10.21 15:12
@Nora4 píše:
Prý Tatar… :mrgreen: mně se Hantec náhodou líbí, je to zajímavý

Hele, když řekneš votevřít vokno s brněnským přízvukem… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21112
23.10.21 15:14
@Snorlaxik píše:
Vždyť na Moravě se taky nemluví spisovně. Mně zase rvou uši různá moravská nářečí, přízvuk, špatné skloňování (třeba stréc, nesó, okurek)

švíca :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
23.10.21 15:17
@KalamityJohn píše: švíca :think:

Ségra nebo segra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
23.10.21 15:30
@Snorlaxik píše:

Jo, to máš pravdu, i když třeba na severní Moravě nějaké stréc a nesó fakt nikdo neříká, ale pořád to jsou jednotlivé výrazy v jinak celkem spisovné řeči. Přídavná jména, používáš ve větách neustále, podobně jako slova začínající na “o”, ale tak to je věc názoru :kytka:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1266
23.10.21 15:31

No trafika je snad normální slovo. To by měli znát i v Praze jejda. Jinak u nás se třeba běžně používá slovo hen ( tam) a kamarádka, která se k nám přivdala z Čech, z toho byla na vývrat. Jinak rožnout už je klasika. :mrgreen: Valašsko kousek od Vsetína

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
23.10.21 15:36
@Myšák24 píše:
No trafika je snad normální slovo. To by měli znát i v Praze jejda. Jinak u nás se třeba běžně používá slovo hen ( tam) a kamarádka, která se k nám přivdala z Čech, z toho byla na vývrat. Jinak rožnout už je klasika. :mrgreen: Valašsko kousek od Vsetína

Rožnout už snad zná každý, ale takovou vaječinu, bedrunku nebo baňky, to už je větší divočina :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
23.10.21 15:41
@mag12 píše:
Rožnout už snad zná každý, ale takovou vaječinu, bedrunku nebo baňky, to už je větší divočina :mrgreen:.

On někdo nezná vaječinu? Jak tomu říkají jinde?
U nás je vaječina nebo smaženice (v té jsou houby).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10030
23.10.21 15:47

Muj muz je rodily Brnak, ja z Vysociny. Prvni rok jsem mela problem, kdyz se me zeptal, zda mu podam zufanek nebo vandlik. Na slovo roznout jsem alergicma. :lol: A jeste nemuzu ztoho, jak tchyne rika, ze jdou deti do skole. A muz rika, ze jde po te silnic a ulic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
23.10.21 15:51
@Kelsey píše:
On někdo nezná vaječinu? Jak tomu říkají jinde?
U nás je vaječina nebo smaženice (v té jsou houby).

V Čechách se s vaječinou nechytám, tady to jsou míchaný vejce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí