Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Wani píše:
Muj muz je rodily Brnak, ja z Vysociny. Prvni rok jsem mela problem, kdyz se me zeptal, zda mu podam zufanek nebo vandlik. Na slovo roznout jsem alergicma.A jeste nemuzu ztoho, jak tchyne rika, ze jdou deti do skole. A muz rika, ze jde po te silnic a ulic.
Já zas nemůžu z přijdu dýl a spisovné varianty přijdu déle… říká to kamarádka z východních Čech a jiná zase z Hané říká sladkostem kokino
.
@mag12 píše:
Rožnout už snad zná každý, ale takovou vaječinu, bedrunku nebo baňky, to už je větší divočina.
já znám smaženici, případně míchanici… ale vaječinu jsem nikdy neviděla ![]()
bedrunka netuším a baňky, to jsou takové ty okrasné koule na stromeček?
jsem z Jižních Čech, ale iks let v Praze…
jednou jsem se setkala se situací, že pán potřeboval vecko, neb měl hnačku… a já vůbec netušila, co mu je
![]()
@azaleila
Vaječina jsou čisté míchané vajíčka a praženice/ smaženice tak v té jsou houby.
Míchané vejce asi budou víc hogo fogo
.
@Kelsey michany vajicka jsou michany vajicka, cisty ci kazdy si do nich muze dat e chuti si co chce
@mag12 píše:
Já zas nemůžu z přijdu dýl a spisovné varianty přijdu déle… říká to kamarádka z východních Čech a jiná zase z Hané říká sladkostem kokino.
Ano, kokino je dalsi hrozmy vyraz, pouzivaji ho moji spolupracovnici. ![]()
@azaleila píše:
já znám smaženici, případně míchanici… ale vaječinu jsem nikdy neviděla
bedrunka netuším a baňky, to jsou takové ty okrasné koule na stromeček?
jsem z Jižních Čech, ale iks let v Praze…
jednou jsem se setkala se situací, že pán potřeboval vecko, neb měl hnačku… a já vůbec netušila, co mu je![]()
Smaženice je s houbama, jak psala @Kelsey. Bedrunka je slunéčko sedmitečné a baňky máš správně
. Obě slova jsou ale opravdu používána jen na severní Moravě. Tchyně přijela z lázní v Jeseníkách celá nadšená, že konečně ví, co je to ta bedrunka, že se ptala tamního průvodce, proč se nezeptala mě netuším
.
@Nora4 píše:
@lombrico méně, není to psí tamto, u nás je heml plyvanec s takovým tím hnusným hlenemtak do teho
Aha, proste chrchel ![]()
@mag12 píše:
Smaženice je s houbama, jak psala @Kelsey. Bedrunka je slunéčko sedmitečné a baňky máš správně. Obě slova jsou ale opravdu používána jen na severní Moravě. Tchyně přijela z lázní v Jeseníkách celá nadšená, že konečně ví, co je to ta bedrunka, že se ptala tamního průvodce, proč se nezeptala mě netuším
.
I Jižní a Východní Morava zná a používá baňky a vaječinu, smaženicu/ praženicu. Až na tu bedrunku. U nás se jí říká jen beruška.
@Kelsey píše:
I Jižní a Východní Morava zná a používá baňky a vaječinu, smaženicu/ praženicu. Až na tu bedrunku. U nás se jí říká jen beruška.
Vážně používáte baňky? Tak to je výborné, je nás víc
.
@Wani píše:
Ano, kokino je dalsi hrozmy vyraz, pouzivaji ho moji spolupracovnici.
A teď se mi vybavilo, že oplatkám říká skládanky, to když mi na kolejích řekla prvně, myslela jsem, že myslí nějaké leporelo
.
@mag12 píše:
Vážně používáte baňky? Tak to je výborné, je nás víc.
Jo. U nás se vždy říkalo baňky.
Vánoční ozdoby nejde přes pusu.
Mi by se líbilo jednou, kdyby se dalo pročíst dávné kroniky různých krajů. To by bylo zajímavé čtení. Které výrazy i nářečí se přeneslo do dneška.
@Wani píše:
Muj muz je rodily Brnak, ja z Vysociny. Prvni rok jsem mela problem, kdyz se me zeptal, zda mu podam zufanek nebo vandlik. Na slovo roznout jsem alergicma.A jeste nemuzu ztoho, jak tchyne rika, ze jdou deti do skole. A muz rika, ze jde po te silnic a ulic.
A jak se řekne rožnout správně?
Mě napadá rozsvítit a to zní příšerně.