Rozdíly v řeči

Napsat příspěvek
Velikost písma:
742
23.10.21 16:01
@Wani píše:
Muj muz je rodily Brnak, ja z Vysociny. Prvni rok jsem mela problem, kdyz se me zeptal, zda mu podam zufanek nebo vandlik. Na slovo roznout jsem alergicma. :lol: A jeste nemuzu ztoho, jak tchyne rika, ze jdou deti do skole. A muz rika, ze jde po te silnic a ulic.

Já zas nemůžu z přijdu dýl a spisovné varianty přijdu déle… říká to kamarádka z východních Čech a jiná zase z Hané říká sladkostem kokino :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18099
23.10.21 16:02
@mag12 píše:
Rožnout už snad zná každý, ale takovou vaječinu, bedrunku nebo baňky, to už je větší divočina :mrgreen:.

já znám smaženici, případně míchanici… ale vaječinu jsem nikdy neviděla :mrgreen:
bedrunka netuším a baňky, to jsou takové ty okrasné koule na stromeček?
jsem z Jižních Čech, ale iks let v Praze…
jednou jsem se setkala se situací, že pán potřeboval vecko, neb měl hnačku… a já vůbec netušila, co mu je :zed: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
23.10.21 16:05

@azaleila
Vaječina jsou čisté míchané vajíčka a praženice/ smaženice tak v té jsou houby.
Míchané vejce asi budou víc hogo fogo :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2531
23.10.21 16:10

@Kelsey michany vajicka jsou michany vajicka, cisty ci kazdy si do nich muze dat e chuti si co chce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10047
23.10.21 16:10
@mag12 píše:
Já zas nemůžu z přijdu dýl a spisovné varianty přijdu déle… říká to kamarádka z východních Čech a jiná zase z Hané říká sladkostem kokino :lol:.

Ano, kokino je dalsi hrozmy vyraz, pouzivaji ho moji spolupracovnici. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
742
23.10.21 16:11
@azaleila píše:
já znám smaženici, případně míchanici… ale vaječinu jsem nikdy neviděla :mrgreen:
bedrunka netuším a baňky, to jsou takové ty okrasné koule na stromeček?
jsem z Jižních Čech, ale iks let v Praze…
jednou jsem se setkala se situací, že pán potřeboval vecko, neb měl hnačku… a já vůbec netušila, co mu je :zed: :mrgreen:

Smaženice je s houbama, jak psala @Kelsey. Bedrunka je slunéčko sedmitečné a baňky máš správně :palec:. Obě slova jsou ale opravdu používána jen na severní Moravě. Tchyně přijela z lázní v Jeseníkách celá nadšená, že konečně ví, co je to ta bedrunka, že se ptala tamního průvodce, proč se nezeptala mě netuším ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2531
23.10.21 16:11
@Nora4 píše:
@lombrico méně, není to psí tamto, u nás je heml plyvanec s takovým tím hnusným hlenem :D tak do teho :D

Aha, proste chrchel :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
23.10.21 16:13
@mag12 píše:
Smaženice je s houbama, jak psala @Kelsey. Bedrunka je slunéčko sedmitečné a baňky máš správně :palec:. Obě slova jsou ale opravdu používána jen na severní Moravě. Tchyně přijela z lázní v Jeseníkách celá nadšená, že konečně ví, co je to ta bedrunka, že se ptala tamního průvodce, proč se nezeptala mě netuším ;).

I Jižní a Východní Morava zná a používá baňky a vaječinu, smaženicu/ praženicu. Až na tu bedrunku. U nás se jí říká jen beruška.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
742
23.10.21 16:21
@Kelsey píše:
I Jižní a Východní Morava zná a používá baňky a vaječinu, smaženicu/ praženicu. Až na tu bedrunku. U nás se jí říká jen beruška.

Vážně používáte baňky? Tak to je výborné, je nás víc :palec:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
742
23.10.21 16:24
@Wani píše:
Ano, kokino je dalsi hrozmy vyraz, pouzivaji ho moji spolupracovnici. :lol:

A teď se mi vybavilo, že oplatkám říká skládanky, to když mi na kolejích řekla prvně, myslela jsem, že myslí nějaké leporelo :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
23.10.21 16:24
@mag12 píše:
Vážně používáte baňky? Tak to je výborné, je nás víc :palec:.

Jo. U nás se vždy říkalo baňky.
Vánoční ozdoby nejde přes pusu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
23.10.21 16:27

Mi by se líbilo jednou, kdyby se dalo pročíst dávné kroniky různých krajů. To by bylo zajímavé čtení. Které výrazy i nářečí se přeneslo do dneška.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
292
23.10.21 16:32

@azaleila, Nora4- Díky! :mrgreen: Dobře, že to vím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
292
23.10.21 16:34

Edit: dvakrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Parninas
23.10.21 16:48
@Wani píše:
Muj muz je rodily Brnak, ja z Vysociny. Prvni rok jsem mela problem, kdyz se me zeptal, zda mu podam zufanek nebo vandlik. Na slovo roznout jsem alergicma. :lol: A jeste nemuzu ztoho, jak tchyne rika, ze jdou deti do skole. A muz rika, ze jde po te silnic a ulic.

A jak se řekne rožnout správně? :think: Mě napadá rozsvítit a to zní příšerně.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí

Karak