Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@divine woman píše:@PAN66 píše:
Ano, ja si to teda nikdy nespojila s narecim, treba i tu na emiminu casto ctu manzelovo prace, manzelovo rodice apod. za me si vzdy reknu, to je ale hrubka a divne ohybani sklonovaniv te psane forme to pusobi navic o moc hurTo nejsou žádné hrubice, tak se mluví v Západních a Jižních Čechách.
Ja vim, ale pusibi to, ze nekdo nevi jake i/y napsat a zvoli o
Než jsem to tu v poslední době začala hojně vídat, tak jsem si myslela, že je to překlep nebo někdo neví, které i/y použít a nechce se ztrapnit, tak dá o.
A to vás tak učí ve škole, takhle mluví i učitelé?
Taky se tady na Valachách chodí do hory, myšleno jdu se projít do lesa, do kopce. Hora je tady každý zalesněný kopec. Chodí se tady jen do kopca, z kopca, dole, hore. A ty nadávky jsou tady boží, když někdo nadává, máte z toho úplně jiný pocit a dojem. Nejspíš je to proto, že cyp, ch.uj, kur. e jsou součástí běžné mluvy. Zdejší řeč je dost tvrdá sama o sobě a proto, ty slova do ní pěkně zapadají. Celkově lidi jsou tady ostřílenejší, nerozhodí je, když jim někdo řekne že je chu. j nebo cyp. Neberou si vše osobně, ale zároveň jsou víc pospolu, pomoc známých nebo sousedů, ale i cizích lidí tady vidím častěji, než třeba jinde, kde jsem žila.
Ale neposuzuji, jsou to jen mé dojmy.
@Parninas píše: Říkáte u vás trubičky nebo kremrole?Za mě trubičky.
I tak i tak, trubičky jsou třeba hořické nebo jakékoli jiné, takové ty z krámu úzké plněné atd. A kremrole je prostě kremrole, to je specifická trubička z listového těsta plněná krémem. To je jako větrník nebo Indian. Je to prostě zákusek všeobecně, ale druh je to indián
. Tak stejně to mám s tou kremrolí ![]()
@Parninas píše: Říkáte u vás trubičky nebo kremrole?Za mě trubičky.
Trubičky
Ja znam kremrole, trubicky znam tteba horicke, nesetkala jsem se s tim, ze by se kremroli rikalo trubicka, ale dala jsem vyhledat recept trubicky a prekvapilo me, ze je to fakt kremrole ![]()
@Matt 02 píše:
I tak i tak, trubičky jsou třeba hořické nebo jakékoli jiné, takové ty z krámu úzké plněné atd. A kremrole je prostě kremrole, to je specifická trubička z listového těsta plněná krémem. To je jako větrník nebo Indian. Je to prostě zákusek všeobecně, ale druh je to indián. Tak stejně to mám s tou kremrolí
U nás jsou trubičky právě ekvivalent pro kremrole.
Akorát do nich nedáváme krém, ale takový sníh. Hořické trubičky jsou pro mě něco jiného.
Pro nás jsou kremrole taky trubičky. Nikdo tomu jinak než trubička neřekne a jsou plněné šlehaným bílkem.
Někoho asi zabiju, protože jsem na trubičku dostala chuť a do rána mám zákaz vystrčit nos před vchodové dveře, než nezavolám obvodačce.
@Kelsey píše:
Pro nás jsou kremrole taky trubičky. Nikdo tomu jinak než trubička neřekne a jsou plněné šlehaným bílkem.
Někoho asi zabiju, protože jsem na trubičku dostala chuť a do rána mám zákaz vystrčit nos před vchodové dveře, než nezavolám obvodačce.
Pardon ![]()
@Kelsey Do rana mas casu dost, muzes si upect ![]()
A ted se bojim reakce. 🥶 To bude certeni na me ![]()
@Parninas píše:
Pardon
Budiž ti odpuštěno
.
Budu si muset najít něco jiného dobrého za škraň.
@Capricorn61 píše:
@Kelsey Do rana mas casu dost, muzes si upectA ted se bojim reakce. 🥶 To bude certeni na me
To by i šlo. Ale těsto je v mražáku. Kdyby trubičky někdo zmínil ráno. Už bych žhavila troubu.
@Kelsey píše:
To by i šlo. Ale těsto je v mražáku. Kdyby trubičky někdo zmínil ráno. Už bych žhavila troubu.
My jsme fakt hrozni… Delame pozde chute na mnamky
![]()