Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@alejandra píše:![]()
![]()
já mám to samé zase s pražštinou (nebo prostě těmi výrazy, které jsi popsal)
Na Moravě mi to přijde jako krajové nářečí, různé obdoby slov, ale základ odpovídá češtině. V Čechách ničení češtiny,
např. tátovo sestra nebo divné používání pádů.
@Matt 02 píše:no to věřím, je to oboustranný, z Prahy tedy nejsem, to je krušný sever
ale v Praze mluví podobně, skoro totožně, tam se cítím jako doma
. Jako já většině rozumím, třeba ta šalina, papuče, ale sám bych to nepoužil, ale uši to trhá slušně. Rožni to jsem nevěděl a pak ještě kysánek, to je ospalek prej.
Ja bych rekla, byt se to casto pise, ze prazsti a neexistuje, takto se mluvi vsude skoro ve stredoceskym kraji, nejen v Praze, mozna v Praze jen trochu vic protahuji slova, ale me to neprijde, nevidim rozdil mezi clovekem z Prahy a melnika treba..
@mado píše:
Na Moravě mi to přijde jako krajové nářečí, různé obdoby slov, ale základ odpovídá češtině. V Čechách ničení češtiny,např. tátovo sestra nebo divné používání pádů.
Ano, ja si to teda nikdy nespojila s narecim, treba i tu na emiminu casto ctu manzelovo prace, manzelovo rodice apod. za me si vzdy reknu, to je ale hrubka a divne ohybani sklonovani
v te psane forme to pusobi navic o moc hur
Příspěvek upraven 24.10.21 v 11:53
@mado píše:
Na Moravě mi to přijde jako krajové nářečí, různé obdoby slov, ale základ odpovídá češtině. V Čechách ničení češtiny,např. tátovo sestra nebo divné používání pádů.
Tak pady prasi i treba Ostravsko, oujdeme do holiča, oslovujeme volame David!
@alejandra píše:
jojo pro mě jo, ale nemyslím to špatně, prostě je to pro me hrozně nepřirozené
No chápu a já to mám naopak, mě zas přijde, tahle mluva taková strojená, umělá, patřící někam na důležité jednání a ne na běžnou komunikaci. U nás třeba i učitel češtiny řekne, „příští tejden si napíšeme písemku“. Týden se u nás prostě jen píše, neříká ![]()
@Matt 02 píše:
No chápu a já to mám naopak, mě zas přijde, tahle mluva taková strojená, umělá, patřící někam na důležité jednání a ne na běžnou komunikaci. U nás třeba i učitel češtiny řekne, „příští tejden si napíšeme písemku“. Týden se u nás prostě jen píše, neříká
no mě to „tejden“ trhá uši, ale to je prostě normální, tohle je v každém státě
a vždycky si ti ostatní z toho dělají srandu ![]()
@PAN66 píše:
Ja bych rekla, byt se to casto pise, ze prazsti a neexistuje, takto se mluvi vsude skoro ve stredoceskym kraji, nejen v Praze, mozna v Praze jen trochu vic protahuji slova, ale me to neprijde, nevidim rozdil mezi clovekem z Prahy a melnika treba..
tak samozřejmě, já jen nevěděla jak to nazvat, tak tedy středočeština ![]()
Říct tady u nás Ostravák, že jde do holiča. Tak si budou myslet, že jde za most na Slovensko do Holíča/ Holíče
.
@Matt 02 píše: Žádnou šalinkartu, ale lítačku na bombajku
Tak s tím asi v Brně neuspěješ.
@mado píše:
No to už mi došlo
.
@PAN66 píše:
Ano, ja si to teda nikdy nespojila s narecim, treba i tu na emiminu casto ctu manzelovo prace, manzelovo rodice apod. za me si vzdy reknu, to je ale hrubka a divne ohybani sklonovaniv te psane forme to pusobi navic o moc hur
To nejsou žádné hrubice, tak se mluví v Západních a Jižních Čechách.
@mado píše:
Až budou ve zprávách ukazovat šohaje v Brně, který jel na lítačku. Tak víme, kdo to je
.