Rozdíly v řeči

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7296
24.10.21 11:47
@alejandra píše: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: já mám to samé zase s pražštinou (nebo prostě těmi výrazy, které jsi popsal) :D
:mrgreen: no to věřím, je to oboustranný, z Prahy tedy nejsem, to je krušný sever :lol: ale v Praze mluví podobně, skoro totožně, tam se cítím jako doma :mrgreen:. Jako já většině rozumím, třeba ta šalina, papuče, ale sám bych to nepoužil, ale uši to trhá slušně. Rožni to jsem nevěděl a pak ještě kysánek, to je ospalek prej.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21771
24.10.21 11:49

Na Moravě mi to přijde jako krajové nářečí, různé obdoby slov, ale základ odpovídá češtině. V Čechách ničení češtiny, :mrgreen: např. tátovo sestra nebo divné používání pádů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6484
24.10.21 11:49
@Matt 02 píše: :mrgreen: no to věřím, je to oboustranný, z Prahy tedy nejsem, to je krušný sever :lol: ale v Praze mluví podobně, skoro totožně, tam se cítím jako doma :mrgreen:. Jako já většině rozumím, třeba ta šalina, papuče, ale sám bych to nepoužil, ale uši to trhá slušně. Rožni to jsem nevěděl a pak ještě kysánek, to je ospalek prej.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: věřím no, já jsem ze Slezska
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2513
24.10.21 11:50

Ja bych rekla, byt se to casto pise, ze prazsti a neexistuje, takto se mluvi vsude skoro ve stredoceskym kraji, nejen v Praze, mozna v Praze jen trochu vic protahuji slova, ale me to neprijde, nevidim rozdil mezi clovekem z Prahy a melnika treba..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2513
24.10.21 11:52
@mado píše:
Na Moravě mi to přijde jako krajové nářečí, různé obdoby slov, ale základ odpovídá češtině. V Čechách ničení češtiny, :mrgreen: např. tátovo sestra nebo divné používání pádů.

Ano, ja si to teda nikdy nespojila s narecim, treba i tu na emiminu casto ctu manzelovo prace, manzelovo rodice apod. za me si vzdy reknu, to je ale hrubka a divne ohybani sklonovani :lol: v te psane forme to pusobi navic o moc hur

Příspěvek upraven 24.10.21 v 11:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65055
24.10.21 11:52
@mado píše:
Na Moravě mi to přijde jako krajové nářečí, různé obdoby slov, ale základ odpovídá češtině. V Čechách ničení češtiny, :mrgreen: např. tátovo sestra nebo divné používání pádů.

Tak pady prasi i treba Ostravsko, oujdeme do holiča, oslovujeme volame David!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
24.10.21 11:53
@alejandra píše:
jojo pro mě jo, ale nemyslím to špatně, prostě je to pro me hrozně nepřirozené :mrgreen:

No chápu a já to mám naopak, mě zas přijde, tahle mluva taková strojená, umělá, patřící někam na důležité jednání a ne na běžnou komunikaci. U nás třeba i učitel češtiny řekne, „příští tejden si napíšeme písemku“. Týden se u nás prostě jen píše, neříká :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6484
24.10.21 11:55
@Matt 02 píše:
No chápu a já to mám naopak, mě zas přijde, tahle mluva taková strojená, umělá, patřící někam na důležité jednání a ne na běžnou komunikaci. U nás třeba i učitel češtiny řekne, „příští tejden si napíšeme písemku“. Týden se u nás prostě jen píše, neříká :mrgreen:

no mě to „tejden“ trhá uši, ale to je prostě normální, tohle je v každém státě :mrgreen: a vždycky si ti ostatní z toho dělají srandu :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
24.10.21 11:57
@mado píše:
@Matt 02 tak si hlavně zařiď šalinkartu.
Žádnou šalinkartu, ale lítačku na bombajku :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6484
24.10.21 11:58
@PAN66 píše:
Ja bych rekla, byt se to casto pise, ze prazsti a neexistuje, takto se mluvi vsude skoro ve stredoceskym kraji, nejen v Praze, mozna v Praze jen trochu vic protahuji slova, ale me to neprijde, nevidim rozdil mezi clovekem z Prahy a melnika treba..

tak samozřejmě, já jen nevěděla jak to nazvat, tak tedy středočeština :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
24.10.21 12:00

Říct tady u nás Ostravák, že jde do holiča. Tak si budou myslet, že jde za most na Slovensko do Holíča/ Holíče :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21771
24.10.21 12:03
@Matt 02 píše: Žádnou šalinkartu, ale lítačku na bombajku :mrgreen:

Tak s tím asi v Brně neuspěješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
24.10.21 12:07
@mado píše:

No to už mi došlo :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
24.10.21 12:07
@PAN66 píše:
Ano, ja si to teda nikdy nespojila s narecim, treba i tu na emiminu casto ctu manzelovo prace, manzelovo rodice apod. za me si vzdy reknu, to je ale hrubka a divne ohybani sklonovani :lol: v te psane forme to pusobi navic o moc hur

To nejsou žádné hrubice, tak se mluví v Západních a Jižních Čechách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
24.10.21 12:10
@mado píše:

Až budou ve zprávách ukazovat šohaje v Brně, který jel na lítačku. Tak víme, kdo to je :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí