Rozdíly v řeči

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Parninas
23.10.21 18:37
@Big boss píše:
Na Hané se říká míchaným vajíčkům a houbami šmahula. Kobzol - brambor.
Baňky používáme taky i žufan.
Kamarádka Pražanda se podivovala nad slovem sklinka. U nich je prostě sklenice.
Ostravsky kromě dupy, se mi líbí i jatra - budu dělat jatru, místo budu dělat játra.

Já miluju slovo bebechy. :dance: Jako dítě jsem měla knížky od Ostravaka a u toho jsem se vždycky naprosto dusila smíchy. Spoustu těch slov používám dodnes.

• Citovat
  • Upravit
Parninas
23.10.21 18:37
@Capricorn61 píše:
@Parninas No, tak nekde mezi Ostravou a Polskem :mrgreen:

„Bo“ tě prozradilo. :mrgreen: Všimla jsem si, že to máš v každém druhém příspěvku.

• Citovat
  • Upravit
25897
23.10.21 18:45

Tady se můžete obohatit https://www.emimino.cz/…razy-341457/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7719
23.10.21 18:45
@Parninas píše:
Není u vás zase takové to „tátovo sestra“ nebo to jsou Jižní Čechy? :think: :D

Já myslím, že u nás není nic. Že je to asi kus od kusu.Ale možná jsem si toho jen nikdy nevšímala :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7719
23.10.21 18:46
@vokishka píše:
no Klatovsko taky stojí za to

Neznám :lol: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7719
23.10.21 18:48
@Kelsey píše:
Tak hlavně nejezdi nikde na Moravu a zůstaň si tam, kde to je zlatý. Ať tady nechytneš infarkt :mavam:.

No jako…já jsem si myslívala, že se mi moravština líbí, ale asi teda jak která. Nebo možná jen přízvuk, takový to lehký zkracování nebo jak to říct. jo, a nakonci ŽE? To miluju, to jsem někde chytla a používám :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Parninas
23.10.21 18:52
@Taktinevím píše:
No jako…já jsem si myslívala, že se mi moravština líbí, ale asi teda jak která. Nebo možná jen přízvuk, takový to lehký zkracování nebo jak to říct. jo, a nakonci ŽE? To miluju, to jsem někde chytla a používám :oops:

Moravština. :mrgreen: Tady má fakt pomalu každá vesnice své vlastní nářečí a unifikovat to jako moravštinu fakt nejde. Takže fakt hrozně těžko říct co v té hlavě máš spojené s moravštinou.

• Citovat
  • Upravit
21109
23.10.21 18:55
@Capricorn61 píše:
A co treba kobzole? :think: Znate?

Od Pavla Dobeše, brambory ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
23.10.21 18:56

@Taktinevím ŽE? :lol: To říkala tetička z Přerova. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21109
23.10.21 18:57
@Parninas píše:
Já miluju slovo bebechy. :dance: Jako dítě jsem měla knížky od Ostravaka a u toho jsem se vždycky naprosto dusila smíchy. Spoustu těch slov používám dodnes.

Takhle si pamatuju od kolegyně z Ostravy jájošky :mrgreen:
A na vojně jsem se naučil slovo cyp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2577
23.10.21 19:04
@Parninas píše:
„Bo“ tě prozradilo. :mrgreen: Všimla jsem si, že to máš v každém druhém příspěvku.

A to se snazim psat celkem tak, at to vypada. :mrgreen: Ale je fakt, ze kdyz je to diskuze, tak si dovolim placnou nejake to bo, nebo ze su (misto jsem), a dalsi :lol:
Edit: jelikoz tady to nepodporuje sprosta slova, tak je nepisu, ale v me mluve je casto voe nebo prave i to pi. :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2577
23.10.21 19:06

@KalamityJohn No jejej, cyp pouzivam taky furt. Prsi jak cyp. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
23.10.21 19:06
@Parninas píše:
Moravština. :mrgreen: Tady má fakt pomalu každá vesnice své vlastní nářečí a unifikovat to jako moravštinu fakt nejde. Takže fakt hrozně těžko říct co v té hlavě máš spojené s moravštinou.

To je pravda. My tady máme takové místní FBI 80+r.
Děvčata sedávají denně na lavce u některé před domem a klebetí spolu. Když je chvilku posloucháš nebo jdeš okolo a chtějí si povídat, že tě vtáhnou k sobě, tak to je. Ony to fakt umí hezky, když začnou vyprávět. Náš malý to umí podobně. Když je chvilku poslouchá. Jedna chodí kolem našeho vždy v kroji do kostela. Teď začne povídat něco :srdce:. Úplně autentické k okolí. Mi to přijde hezké.
Prababička v Korytné. Ta mluvila zas úplně jinak. Pamatuji si ten hlas, nářečí stále. A to umřela před 13r.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7719
23.10.21 20:44
@divine woman píše:
@Taktinevím ŽE? :lol: To říkala tetička z Přerova. :srdce:

noooo, aj moje. Ale už je to let, co jsem ji viděla. Tak to mám možná i z TV.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7719
23.10.21 20:45
@divine woman píše:
@Taktinevím ŽE? :lol: To říkala tetička z Přerova. :srdce:
noooo, aj moje. Ale už je to let,co jsem ji viděla.Tak to mám možná i z TV.
@Parninas píše:

No jo, však už mlčím :mrgreen: :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky