Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Capricorn61 píše:
@Parninas No, tak nekde mezi Ostravou a Polskem
„Bo“ tě prozradilo.
Všimla jsem si, že to máš v každém druhém příspěvku.
Tady se můžete obohatit https://www.emimino.cz/…razy-341457/
@Parninas píše:
Není u vás zase takové to „tátovo sestra“ nebo to jsou Jižní Čechy?![]()
Já myslím, že u nás není nic. Že je to asi kus od kusu.Ale možná jsem si toho jen nikdy nevšímala ![]()
@Kelsey píše:
Tak hlavně nejezdi nikde na Moravu a zůstaň si tam, kde to je zlatý. Ať tady nechytneš infarkt.
No jako…já jsem si myslívala, že se mi moravština líbí, ale asi teda jak která. Nebo možná jen přízvuk, takový to lehký zkracování nebo jak to říct. jo, a nakonci ŽE? To miluju, to jsem někde chytla a používám ![]()
@Taktinevím píše:
No jako…já jsem si myslívala, že se mi moravština líbí, ale asi teda jak která. Nebo možná jen přízvuk, takový to lehký zkracování nebo jak to říct. jo, a nakonci ŽE? To miluju, to jsem někde chytla a používám
Moravština.
Tady má fakt pomalu každá vesnice své vlastní nářečí a unifikovat to jako moravštinu fakt nejde. Takže fakt hrozně těžko říct co v té hlavě máš spojené s moravštinou.
@Capricorn61 píše:
A co treba kobzole?Znate?
Od Pavla Dobeše, brambory ne?
@Parninas píše:
Já miluju slovo bebechy.Jako dítě jsem měla knížky od Ostravaka a u toho jsem se vždycky naprosto dusila smíchy. Spoustu těch slov používám dodnes.
Takhle si pamatuju od kolegyně z Ostravy jájošky ![]()
A na vojně jsem se naučil slovo cyp.
@Parninas píše:
„Bo“ tě prozradilo.Všimla jsem si, že to máš v každém druhém příspěvku.
A to se snazim psat celkem tak, at to vypada.
Ale je fakt, ze kdyz je to diskuze, tak si dovolim placnou nejake to bo, nebo ze su (misto jsem), a dalsi ![]()
Edit: jelikoz tady to nepodporuje sprosta slova, tak je nepisu, ale v me mluve je casto voe nebo prave i to pi.
![]()
@KalamityJohn No jejej, cyp pouzivam taky furt. Prsi jak cyp. ![]()
@Parninas píše:
Moravština.Tady má fakt pomalu každá vesnice své vlastní nářečí a unifikovat to jako moravštinu fakt nejde. Takže fakt hrozně těžko říct co v té hlavě máš spojené s moravštinou.
To je pravda. My tady máme takové místní FBI 80+r.
Děvčata sedávají denně na lavce u některé před domem a klebetí spolu. Když je chvilku posloucháš nebo jdeš okolo a chtějí si povídat, že tě vtáhnou k sobě, tak to je. Ony to fakt umí hezky, když začnou vyprávět. Náš malý to umí podobně. Když je chvilku poslouchá. Jedna chodí kolem našeho vždy v kroji do kostela. Teď začne povídat něco
. Úplně autentické k okolí. Mi to přijde hezké.
Prababička v Korytné. Ta mluvila zas úplně jinak. Pamatuji si ten hlas, nářečí stále. A to umřela před 13r.
@divine woman píše:
@Taktinevím ŽE?To říkala tetička z Přerova.
noooo, aj moje. Ale už je to let, co jsem ji viděla. Tak to mám možná i z TV.
@divine woman píše:noooo, aj moje. Ale už je to let,co jsem ji viděla.Tak to mám možná i z TV.
@Taktinevím ŽE?To říkala tetička z Přerova.
@Parninas píše:
Moravština.Tady má fakt pomalu každá vesnice své vlastní nářečí a unifikovat to jako moravštinu fakt nejde. Takže fakt hrozně těžko říct co v té hlavě máš spojené s moravštinou.
No jo, však už mlčím
![]()
Já miluju slovo bebechy.
Jako dítě jsem měla knížky od Ostravaka a u toho jsem se vždycky naprosto dusila smíchy. Spoustu těch slov používám dodnes.