Rozdíly v řeči

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
74219
24.10.21 10:10
@Capricorn61 píše:
@Kelsey Jo, ale kdyz beru slovo roznout, tak kdo si to nespoji s rozsvicenim, tak se mu vybavi co? Roznout gril nebo roznit na grilu? :think: To by me zajimalo :mrgreen:

Mi se neptej. U nás se říká rožnout. Rožni světlo.
My jsme pro někoho ti Tataři :lol:, jak tu bylo zmíněno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2577
24.10.21 10:23

@Kelsey No ja taky pouzivam rozni, misto rozsvit. Proto by me zajimalo, co si pod tim predstavi ti, kteri nejsou chachari jako my.

Ted me jeste napadlo, ze v Ostrave jsou ogaři!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
24.10.21 11:05
@Kelsey píše:
Mi se neptej. U nás se říká rožnout. Rožni světlo.
My jsme pro někoho ti Tataři :lol:, jak tu bylo zmíněno.

Hele, to jsem rekla ja a tak to vubec nebylo myšleno. Jako tatar mluvim ja, kdyz reknu votevri vokno s moravskym přízvukem. To je jak pes s kočičí hlavou :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
24.10.21 11:09
@Capricorn61 píše:
@Kelsey No ja taky pouzivam rozni, misto rozsvit. Proto by me zajimalo, co si pod tim predstavi ti, kteri nejsou chachari jako my.Ted me jeste napadlo, ze v Ostrave jsou ogaři!

Ja myslim, ze rožni, cyp, hen a strejdovo zena uz zname i my Prazaci :) Ale prekvapilo me, ze si někdo uz nevzpomene na rozsviť, nebo ze se mu to zda divne. Vždyť to musi slyšet ve filmech, cist v knizkach… Ja ted ctu Petera Maye a tam velmi casto hrdina nerozsvítí, aby se neprozradil, kdyz nekoho sleduje :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21702
24.10.21 11:30

@Kelsey mi se neptej, je taky pěkné nářečí. U nás je baňka, kromě ozdoby na stromek i panák, štamprle. Dáš si baňku, znamená dáš si panáka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6484
24.10.21 11:34

Zajímavé téma :) a jak se teda v Praze řekne kableka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
24.10.21 11:37

Já jsem tento víkend opět po čase v Brně a je to fakt sranda. Nejlepší na tom je, že mě tu za pár měsíců čeká bydlení minimálně několik let a asi se budu muset naučit mluvit spisovně. Já třeba v životě neřeknu rýže, sýr, mlýn, prostě sejra, rejže, mlejn, sejček atd. A to tady lidem trhá uši. Mě zase trhá uši šalina. Jako znám dávno to slovo, to je známé, že se œ bombajce v Brně říká šalina, ale trhá to uši :lol: A když jsem poprvé slyšel rožni od týpka ze SM, tak jsem si myslel, že jdeme rožnit prase, jaké zklamání, že mám prostě jen rozsvítit :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21702
24.10.21 11:39

@Matt 02 tak si hlavně zařiď šalinkartu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596

Posledních pár let jsem se přemístila ze středu Moravy na východ, na Valachy a tady je kluk ogar nebo synek. Vytírá se zem a mě podlaha. Obloha se vybrala, místo vyjasnila. Chodí se do roboty, kde se robí, místo do práce.
A chodí se do doktora, do holiča, do chalupy, do zahrady a do obchodu se chodí s kabelu, nikoli s taškou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2657

Já jsem asi byla vychovávaná nějak mezioblastně, protože naprostou větsinu těch pojmů a zvyklostí, nad kterými se lidi podivují a neznají, znám tak nějak od dětství. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6484
@Matt 02 píše:
Já jsem tento víkend opět po čase v Brně a je to fakt sranda. Nejlepší na tom je, že mě tu za pár měsíců čeká bydlení minimálně několik let a asi se budu muset naučit mluvit spisovně. Já třeba v životě neřeknu rýže, sýr, mlýn, prostě sejra, rejže, mlejn, sejček atd. A to tady lidem trhá uši. Mě zase trhá uši šalina. Jako znám dávno to slovo, to je známé, že se œ bombajce v Brně říká šalina, ale trhá to uši :lol: A když jsem poprvé slyšel rožni od týpka ze SM, tak jsem si myslel, že jdeme rožnit prase, jaké zklamání, že mám prostě jen rozsvítit :lol:.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: já mám to samé zase s pražštinou (nebo prostě těmi výrazy, které jsi popsal) :D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
24.10.21 11:40
@Capricorn61 píše:
@Kelsey Jo, ale kdyz beru slovo roznout, tak kdo si to nespoji s rozsvicenim, tak se mu vybavi co? Roznout gril nebo roznit na grilu? :think: To by me zajimalo :mrgreen:

Rožnit na grilu, rožnout gril to ne, to je zapálit gril, roztopit atd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
24.10.21 11:41
@alejandra píše: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: já mám to samé zase s pražštinou (nebo prostě těmi výrazy, které jsi popsal) :D
Že jo? To je vražda uší. To jejkání v každém slově.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6484
24.10.21 11:43
@Kelsey píše: Že jo? To je vražda uší. To jejkání v každém slově.

jojo pro mě jo, ale nemyslím to špatně, prostě je to pro me hrozně nepřirozené :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21702
24.10.21 11:45

Kolegyně pocházející z Frýdecka říkávala zgarby to je haraburdí, harmary a šifonéry jsou skříně a prostě nábytek. Ráda jsem s ní dělávala inventuru majetku. ;)

Beruška je u nás berunka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky