Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Capricorn61 píše:
@Kelsey Jo, ale kdyz beru slovo roznout, tak kdo si to nespoji s rozsvicenim, tak se mu vybavi co? Roznout gril nebo roznit na grilu?To by me zajimalo
Mi se neptej. U nás se říká rožnout. Rožni světlo.
My jsme pro někoho ti Tataři
, jak tu bylo zmíněno.
@Kelsey No ja taky pouzivam rozni, misto rozsvit. Proto by me zajimalo, co si pod tim predstavi ti, kteri nejsou chachari jako my.
Ted me jeste napadlo, ze v Ostrave jsou ogaři!
@Kelsey píše:
Mi se neptej. U nás se říká rožnout. Rožni světlo.
My jsme pro někoho ti Tataři, jak tu bylo zmíněno.
Hele, to jsem rekla ja a tak to vubec nebylo myšleno. Jako tatar mluvim ja, kdyz reknu votevri vokno s moravskym přízvukem. To je jak pes s kočičí hlavou ![]()
@Capricorn61 píše:
@Kelsey No ja taky pouzivam rozni, misto rozsvit. Proto by me zajimalo, co si pod tim predstavi ti, kteri nejsou chachari jako my.Ted me jeste napadlo, ze v Ostrave jsou ogaři!
Ja myslim, ze rožni, cyp, hen a strejdovo zena uz zname i my Prazaci
Ale prekvapilo me, ze si někdo uz nevzpomene na rozsviť, nebo ze se mu to zda divne. Vždyť to musi slyšet ve filmech, cist v knizkach… Ja ted ctu Petera Maye a tam velmi casto hrdina nerozsvítí, aby se neprozradil, kdyz nekoho sleduje ![]()
@Kelsey mi se neptej, je taky pěkné nářečí. U nás je baňka, kromě ozdoby na stromek i panák, štamprle. Dáš si baňku, znamená dáš si panáka.
Já jsem tento víkend opět po čase v Brně a je to fakt sranda. Nejlepší na tom je, že mě tu za pár měsíců čeká bydlení minimálně několik let a asi se budu muset naučit mluvit spisovně. Já třeba v životě neřeknu rýže, sýr, mlýn, prostě sejra, rejže, mlejn, sejček atd. A to tady lidem trhá uši. Mě zase trhá uši šalina. Jako znám dávno to slovo, to je známé, že se œ bombajce v Brně říká šalina, ale trhá to uši
A když jsem poprvé slyšel rožni od týpka ze SM, tak jsem si myslel, že jdeme rožnit prase, jaké zklamání, že mám prostě jen rozsvítit
.
Posledních pár let jsem se přemístila ze středu Moravy na východ, na Valachy a tady je kluk ogar nebo synek. Vytírá se zem a mě podlaha. Obloha se vybrala, místo vyjasnila. Chodí se do roboty, kde se robí, místo do práce.
A chodí se do doktora, do holiča, do chalupy, do zahrady a do obchodu se chodí s kabelu, nikoli s taškou.
Já jsem asi byla vychovávaná nějak mezioblastně, protože naprostou větsinu těch pojmů a zvyklostí, nad kterými se lidi podivují a neznají, znám tak nějak od dětství. ![]()
@Matt 02 píše:
Já jsem tento víkend opět po čase v Brně a je to fakt sranda. Nejlepší na tom je, že mě tu za pár měsíců čeká bydlení minimálně několik let a asi se budu muset naučit mluvit spisovně. Já třeba v životě neřeknu rýže, sýr, mlýn, prostě sejra, rejže, mlejn, sejček atd. A to tady lidem trhá uši. Mě zase trhá uši šalina. Jako znám dávno to slovo, to je známé, že se œ bombajce v Brně říká šalina, ale trhá to ušiA když jsem poprvé slyšel rožni od týpka ze SM, tak jsem si myslel, že jdeme rožnit prase, jaké zklamání, že mám prostě jen rozsvítit
.
@Capricorn61 píše:
@Kelsey Jo, ale kdyz beru slovo roznout, tak kdo si to nespoji s rozsvicenim, tak se mu vybavi co? Roznout gril nebo roznit na grilu?To by me zajimalo
Rožnit na grilu, rožnout gril to ne, to je zapálit gril, roztopit atd
@alejandra píše:Že jo? To je vražda uší. To jejkání v každém slově.![]()
![]()
já mám to samé zase s pražštinou (nebo prostě těmi výrazy, které jsi popsal)
@Kelsey píše: Že jo? To je vražda uší. To jejkání v každém slově.
jojo pro mě jo, ale nemyslím to špatně, prostě je to pro me hrozně nepřirozené ![]()
Kolegyně pocházející z Frýdecka říkávala zgarby to je haraburdí, harmary a šifonéry jsou skříně a prostě nábytek. Ráda jsem s ní dělávala inventuru majetku. ![]()
Beruška je u nás berunka.