Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Refreshnu téma pro generace následující
mám 17ti měsíčního synka, 12 kg, 81 cm, náš denní jídelníček vypadá takto
5.00 200 ml Sunar banán, vanilka
8.00 ovocná přesnídávka
10.00 pár piškotů, dětských sušenek, křupek, pár koleček okurky, kousek
jablíčka, banánu nebo jiného ovoce do misky
12.00 * oběd masozel. sklenička, k tomu uvařím trochu rýže, těstovinové rýže, špaget, kuskusu, červené čočky, pohanky * bramborovou kaši s kouskem jabka nebo mrkve nebo vajíčkem natvrdo
a umačkám * cca 50 g mletého bio masa s rajčátkem, paprikou, mrkví a celerem na
způsob boloňské omáčky se špagetami * vývar se zeleninou a masem * květákovou polévku - květák povařený v troše vody, rozmixuju, kapku
smetany, na to trošku parmazánu, moc mu chutná
jelikož doma přes poledne nevařím, tak toto točíme pořád dokola, skleničky máme často, tak 3-4 týdně, je to pro mě praktičtější a jednodušší
15.00 200 ml Sunar
17.00 bílý jogurt se dvěma lžičkama domácí nebo kvalitní kupované
marmelády nebo ovocné přesnídávky, výjimečně pribináček
19.15 cca 200 ml mléčné kaše, vyčistit zoubky a spí až do 5.00 na mlíčko a
pak ještě chrupne do 7.00-8.00 hodiny
Pečivo nechce, ani na snídani, ani čerstvý rohlík, nezájem, maximálně okouše špičky a nazdar hodiny… O víkendech u babičky ale tláská páté přes deváté, tu kousek sušenky, bábovky, kousek ovoce, pár lžiček polívky, knedlík se svíčkovou, ale moc se nenají, poněvač tam na to nemá čas, že…
Příspěvek upraven 19.08.16 v 17:03
Vlastně stejně jako holky. Ale mažu mu rohlíček s máslem a šunkou, sýrem…teď mu moc chutná babybel a apetito meďa sýr. Do ruky všelijaký keksy slané i sladké. Hodně ovoce i zeleniny. Máme rádi okurku i rajčátka. Když potřebuju, aby byl,,klid'' po cestě, task mu dám celé jablíčko a kouše ![]()
Zoubky nám moc nejdou, snaha je, ale chce mi jíst jen pastu
Ahoj holky, prosím prosím, jsem už bez nápadu.
Syn má 2 roky a když pominu to, že v těchto vedrech moc nejí, tak mi přijde, že už začíná piplat všechno. Asi je to tím, že jíme neustále to samé. Proto vás prosím, co máte stejně staré děti, o jídelníček. Co jíte na snídaně, svačinky, večeře? Děkuji:)
@Lejaa mam ten samy problem, akorakt mala bude mit 1,5.rada si taky prectu rady. ![]()
Ted v teplech jsou fajn jednohubku - rohlik na kolecka, trochu tvarohu, kousek sunky, nebo zeleninova pomazanka, kousek rajcete, papriky podle toho, co ji- udelat z toho „usi, oci“atd. cim barevnejsi a „silenejsi“ design, tim vetsi uspech ![]()
testoviny na stopadesat zpusobu, rizoto na stopadesat zpusobu, pro zmenu kuskus, brambory na platky pecene a sypane tvarohem, kureci pecene v jogurtu, pomazanka z avokada, kukurickna tortila zapecena se syrem a zeleninou…
teorie mi jde. deti ale neji skoro nic
ale treba te neco inspiruje
U nás je oblíbená snídaně chleba s máslem (flora, rama, perla) a medem nebo marmeládou. Dopoledne pak banán nebo když je brzo polévka, tak tu. Většinou dělám nějakou zeleninovou, občas tam dám vajíčko, ale spíš vločky nebo brambor. Hlavní chod je nejčastěji vařené brambory s masem. Syn totiž v 18m ještě těstoviny moc nemusí, rýži jen trochu, ale po bramborách se může utlouct. Poslední dobou dělám rybí filé, 1 čtvereček uvařím krátce v mírně osolené vodě. Moc mu to chutná, doporučuji alj. tresku od fy Kimbex.
Odpolední svačina je jogurt, má rád Farmářský od Holandie (dobrý poměr cena/množství), event. domácí pribiňák atd. Prostě něco mléčného. Večeře pak chleba s lučinou, pomaz. máslem, prostě už ne nasladko.
A když jsme v obchodě, tak to musí mít rohlík, bez toho to nejde. I doma má tendenci je chodit loupit.
Od Nutrilonu se odstavil sám asi kolem 15m, naráz začal odmítat cokoliv bílého. Zeleninu syrovou nejí, neumí to pokousat. A nechutná mu, bohužel. Má rád dušená jablka, teď je opatrně začíná jíst syrová.
Co se mi osvědčilo: uvařit kus hovězího v papiňáku, a podle stavu nakrájet/rozmixovat a i s trochou vývaru zamrazit jednotlivé porce (používám Avent kelímky). Pokud nevařím pro nás ale jen pro něj, tak udělám brambory s hráškem nebo špenátem a k tomu rozmrazím porci masa a je hotové.
Taky míváme často díky tomu koprovku nebo fazolky na smetaně a to má moc rád.
@Lejaa Taky teda hodně točíme, ale svačinky má teď primárně ovocné. Nebo kousek buchty, když upeču.
Snídaně nejčastěji míchaná vajíčka se zeleninou (buď s brokolicí umíchat, nebo jen přikrájeným čerstvým rajčetem a okurkou), nebo zapečené tousty se šunkou a sýrem. Eventuelně když spěcháme, tak slupne chleba s máslem a sýrem (někdy s uvařeným vajíčkem).
Večeře pak už jen jogurt s ovocem a buď pohankou nebo jáhlama (záleží kolik toho celkově přes den snědl). Někdy má jen jogurt samotný. A někdy to co nesnědl k oběduy
Obědy pak samozřejmě všechno možné. Malej jí uplně všechno. Ale nejradši maso (jakékoliv)