Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla bych od vás slyšet názory a rady. Nějaké diskuze týkající se mluvení jsem našla, ale nenašla jsem tam to co bych chtěla vědět. Kdy začíná dítko mluvit? Jeho první slůvka. Vím, že každé je jiné, ale jen tak pro orientaci, abych třeba něco nezanedbala. Bude mu 9 měsíců a zatím si žvatlá jen to svoje. Jak jste svoje dítko naučily mluvit vy? Když na něm mluvím a řeknu třeba máma, s tím aby to zkusil „zopakovat“, tak se začne strašně smát, u táty to s ním nic nedělá. Možná je na něj ještě brzo, nevím, ale pokoušet se o to můžu.
No jasně, zkoušej, ale myslím, že moc to ovlivnit nemůžeš. Majda teď brebentí o sto šest.
První „slovo“ bylo myslím kolem těch 9 měsíců, bylo to č-č, ten zvuk jak se volá na kočku. Když viděla kočku, ukazovala prstíkem, kvíkala a volala č-č. Takže to beru jako slovo, že to označovalo konkrétní věc. Taky říkala třeba báába, ale babičku tím nemyslela, takže jako slovo to neberu.
A pak dlouho nic=) a kolem roku začala postupně, pipi (pití), ham, tati, babi, mami, (nikdy neříkala táta, máma, bába…)
Jednou určitě mluvit bude. Hodně mu třeba čti, povídej, ukazuj, on si to v hlavičce ukládá a až to uzná za vhodné, tak to použije=)
Jestli žvatlá, tak je všechno v pořádku. Prý v roce první slovíčka a na 18ti měsíční prohlídce se prý Dr zajímá, jestli spojuje dvě slova k sobě. Píšu „prý“, protože naše dítko nic nespojovalo, ty dvě tři slova, co používal, jsem rozumněla jenom já, ale „žvanil“ pořád a nikdo neměl potřebu nic řešit ![]()
Jakž takž začal mluvit až po třech letech… a ve třech a půl mluvil s velikým náskokem před ostatními dětmi. Je to zkrátka individuální, ale v devíti měsících se opravdu jen pokoušej bez jakýchkoli ambicí a docela určitě bez obav ![]()
(Ne že by nebyly výjimky. Mám doma kazetu, na které v roce říkám básničku. Dědičné to nebylo…
)
Máš pravdu, že každé dítko je jiné! To naše začalo mluvit celkem brzo a tím myslím, tak okolo jednoho roku. A moje máma se divila po kom to má, že já jsem ve dvou letech řekla mama, tata…Píšeš, že má prcek devět měsíců, to si myslím, že je brzo, aby si po něm chtěla nějaké výkony v mluvení, já osobně neznám žádné dítko, které by takhle brzo mluvilo
Říká se, že čím víc se na dítě mluví, tím dřív se naučí mluvit, ale pravda to taky není! My jsme ji spíš učili jak dělají zvířátka a to ji bavilo a docela hodně si jich pamatovala ![]()
A co se týče prvních slov, tak u nás to bylo tata, ham, pa-pa, blé, ty-ty-ty.
Rozhodně se nemusíš bát, když ti v 9.měsících nemluví, že si něco zanedbala
![]()
My máme doma asi echt Kelišku
má půl ročku a už jede baba, mama a dneska začla tata
ale je fakt, že my s ní vykládáme snad skoro nonstop a už 2 měsíce knížkujeme. Ale když už toho je na mě dost, tak si říkám, že mohla ještě chviličku počkat ![]()
Každé dítko je úplně jiné. Naše malá začala mluvit až skoro ve třech letech.Od jednoho roku sice žvatlala,ale mluvení to opravdu spustila až v tom 33 měsíci.Ale je fakt,že teď i ty děti co mluvily dost brzo strčí do kapsy.Možná tím,že jsem už z toho byla nervózní,že pořád nemluví,tak jsem jí pořád četla a říkala říkanky,zpívala a podobně tak jí ty slůvka teď naskakují.Takže určitě je dobré říkat říkanky a podobně,ale stejně to musí samo nějak naskočit.Byla jsem i s malou u psycholožky asi po tom druhém roce,když pořád nemluvila a ta mě uklidnila,pokud rozumí a chápe tomu co říkám,tak mám být jen trpělivá a měla pravdu.Takže všem maminkám,které to mají podobně,buďte trpělivé,i když vím sama jak mě to trápilo.
Kačenka taky jede od šesti měsíců to svoje ta-ta, ba-ba, ja-ja, na-na, ale nepovažuju to za mluvení, jen prostě místo zvuků používá slabiky. I když už mi začíná říkat mam ( když je v postýlce a nechce se jí hajat, tak volá mam) a na kočka a psy a kachny dělá ha-ha ukazuje ručičkou a má velikánskou radost.
my máme také svoje slabiky, nejoblíbenější nenene a teď jsem měla hroznou radost, když sám od sebe začal dělat paci paci, nejdřív to vypadalo jako mydlení ručiček, ale došlo mi co to je, protože se při té říkance začíná hrozně smát, tak uvidíme kdy přijdou první slůvka, i když kritizovat umí i bez nich!
Ahoj holky. Naše Barunka měla před třemi dny 14 měsíců a mluvení jí docela jde. Hodně se u toho nasmějeme. Umíme máma, táta, děda a nejradši má méďa. Včera se nám naučila nenene a taky ještě haf jí jde. Poslední dobou registruju, že začíná spojovat slova. Na stěně máme svatební fotku, vždycky když kolem ní s Barunkou projdeme ukáže na ni a říká máma a táta. Ale jinak. Mám ještě chlapečka 5 let a ten mluvil pořádně, tak aby mu bylo rozumět až ve dvou a půl letech. Takže je fakt, že u každého je to jinak.
tak malá takové to máma,bába začala asi v těch 8 měsících,ale význam nevěděla,ale ted od toho 10.měsíci se za pár dni naučila pár slovíček,když řeknu jak dělá pejsek řekne haf, když nesu jídlo tak leze a řve ham,ham, když vídí kočičku říká čiči,naučila se to cca za týden, takže nevěž hlavu, třeba ti za pár dní taky začne takle brebentit,já to furt opakuju jak kolovrátek, ted se za 1 den naučila jak dělá indián, čím je dítě starší tím víc rozumí
No, za měsíc budeme mít dva roky a taky nemluvíme. V devíti měsících si taky broukal baba, mama, tata, ale nevěděl, co to je. Nemá snahu po nás něco opakovat, umí poznat zvířátka, ale neřekne nic ani jak dělají. Ještě do teďka uměl krásně říct mama, tata, když jsem řekla, ať to řekne, ale už se mu nechce. Manžel mu vždycky říkal - řekni mama, a když to měl často, tak se už u toho rozčiloval a křičel to. No, a už přestal. Měli jsme teď na hlídání pejska Bišonka - jemu říkal meme, teď s oblibou říká mimi. Jo, říkal i papu, papa, kaka. Čte si knížky a něco si svou hatlapatilkou mluví, ale my nevíme, co, že? Jediné, co říká už dlouho je ne a mňam, to mu fakt jde. Někdy nám přijde, že řekne část slova nebo je to trochu nějak zkomolené. Jednou řekl ještě, na, miminko, ale neopakoval to, na dovolené dokonce na jednoho německého chlapečka brmm, když si hrál na písku s autama a šel za ním. To bylo první citoslovce, které použil, ale už jsem to u něj neslyšela.
Ale ani jako miminko nebyl upovídaný, jak si miminka brumlají, měl někdy upovídané chvilky, jinak byl vždycky vyřechtaný a na blbiny.
Tehdy mi to ani nějak nepřišlo, neměla jsem s čím srovnávat, ale teď kamarádky klučina ten je fakt ukecaný, snaží se zopakovat všechno, co řeknou, úplný opak.
Můj prcek bude mít dva v listopadu a mluví dost, učím ho mluvit pomocí obrázkové knížky, jmenuji co je na obrázcích a on opakuje, řekne i slova, které bych nečekala že je řekne, jako bažant atd. opakuje toho fakt hodně, má minimálně tak 100 slov zásobu. říká kde je to,co je to, tam je auto, tam je mami, atd.
chce to hodně číst a hodně na něj mluvit, pak se to rozjede .. ale někdo dřív někdo později ..
to by me taky zajimalo malymu je 7 msicu a slabiky a zvatlani jede uz dyl, treba nene, deda ne ne ni, tat, táta, ale ja to proad beru jako zvatlani a tim ze rika to táta fakt zretelne a ciste tak asi nikdy nepoznam az to bude opravdu jeho prvni slovicko…
on zvatla dost nahlas ale poskedni dobou ted dela ze se koukne na tatu a zacne septat táta táta…jako kdyby fakt mluvil
tak jse msi rikala jestli to septani neni vlastne uz mluveni ![]()
takze to asi nepoznam az zacne mluvit ale asi to bdue doprovazet treba to ze na tatu natahne ruce a rekne to?
jak jste to poznaly vy ze uz to neni jen zvatlani ale mluveni kdyz to zni uplne stejne?
U syna si to nepamatuju a u dcerky to bylo až po roce. Teď jí je 16,5 měsíce a už pár slov říká pěkně a ví, co znamenají, snaží se i opakovat. Že ví, že táta je táta, to jsem poznala tak, když řeknu, kde je táta? Je tu táta? A ona se začla po něm otáčet. V těch 7-mi měsících si myslím, že dítě ještě žvatlá, co mu přijde na jazyk a dětem to t a slabika ta jde snáz než cokoli jiného, malá tím taky začla a všechno bylo tatatata a babababa a jelikož babičky moc nevídávala, tak nemohla mít baba spojené s ničím a taky to vykřikovala
Jinak mluvila teda taky po půl roce,ale myslím, že až kolem roku věděla co ![]()
Příspěvek upraven 23.10.11 v 23:08
Ahoj každé dítě je jiné a pokud je jinak zdravé (tj.slyší) tak žvatlá a snaží se napodobovat …co já si pamatuju, tak první syn řekl první slovo táta myslim v 8-9 měs., druhý ted´nedávno v úterý (je mu 7,5 měs.) …taky táta ...........ono všeobecně děti většinou jako první co si spojí říkají tá-ta prý je to jednodušší na výslovnost a artikulaci než má-ma .....a kamarádky si mi pak stěžujou, že už jim děti říkaji táta, bába, bum, svítí, bác haf a já nevim co všechno ale máma ani náhodou ![]()
alji - jestli už přímo reaguje na tátu táta, tak je to tam ![]()