Kdy začíná mluvit dítě?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
6865
3.3.15 11:53
@Plomba píše:
@kve-tinka Náš malej má 18 měsíců a taky s mluvením žádné terno ;) Máma, táta, auto. Brm brm, a hauau (haf haf na psa). Jinak jen ta jeho hatmatilka :D
A rozumí?
Syn třeba rozumí prakticky všemu co po něm chci. Udělá, přinese, podá… Ví co je co. Prostě dokonale komunikuje nonverbálně. Jen ta slova nikde :D

Ano rozumí, chápe ---- jdeme ven - běží ke dveřím, dones si boty - donese, chceš něco - kývne, nebo kroutí hlavou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
3.3.15 11:53

@Cmochy moje holka v roce a půl už mlela pantem o 106 :pankac: stejně šikovná byla i s plenkama. A malý červ ani za svět, úplný opak - nočník tvrdě bojkotuje a s mluvením se taky nepřetrhne :mrgreen: Každé dítě je opravdu úplně jiné, i když má stejný genofond :lol: (v našem případe tedy polovinu)… Ale máš pravdu s tím naváděním, taky to na malého zkouším právě s pitím, ale moc se mi nedaří - začne se vztekat a určitě se v duchu ptá, kdy jsem tak osprostěla, že najednou nevím, co chce :lol: Mě přitom přijde, že by zrovna slovo „pít“ mohl zvládnout levou zadní, vždyť je tak jednoduché :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1810
3.3.15 11:55

@kve-tinka věřím, že jsi nervozní, už kvůli těm komplikacím na začátku, jak jsi psala, ale v 19 ti měsících je na nějaké hodnocení ještě brzy, neboj…tak, jak jsi to popsala, to má spousta dětí…moje dvě starší děti řekli v 18 měsících dohromady tak max. 10 slov, a jen ve formě nějakých slabik, žádné pěkné konkrétní slovo a spojování slov nehrozilo…a první cílené slovo (ba ba - jako baf baf) bylo až ve 13-14 měsících..syn začal opakovat slova někdy ke druhému roku a pak, když mu bylo 2 a čtvrt roku, začal mluvit teprve vě větách a to tak, že spojil i 5 slov dohromady a hned časoval a skloňoval (před tím nespojoval ani ta dvě slova)…dceři je právě teď 2 a čtvrt roku, opakovat více taky začala až kolem dvou let, a to začla i spojovat dvě slova..teď se snaží, každý den něco nového, ale pořádné mluviení to stále není, nečasuje, neskloňuje, jen výjimečně a spojí tak max 3 slova…je na ní vidět pokrok, tak věřím, že do těch tří let bude mluvit pěkně…
Důležité je, jestli ti dítě rozumí, ukazuje, zda má pasivní slovní zásobu..to mluvení může přijít opravdu později…taky mám kamarádku, jejíž dcera začla mluvit opravdu až po třetím roce…ve věku 19 měsíců tě stejně moc nikdo nikam nepošle, možná jen na foniatrii, zda má dobrý sluch…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6865
3.3.15 11:55

@Cmochy @neschopná mamka a to já ukazuji, ptám se chce a přitom opakuji to slovo, třeba to „pití“… ale začne hučet, rozhazovat rukama a občas nával vzteku, že to není hned. :roll: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
3.3.15 11:57

@kve-tinka jestli má ten můj zapnutý větrák (fakt super obrat :mrgreen: ) za tři měsíce spojovat slova, tak to asi pak obnovím tuhle diskuzi.
Můj muž mlčel to tří let. za to teď pusu nezavře :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.3.15 11:57

Můj ve dvou říkal máma, táta, jméno psa, bá - balon, pak má - to mělo x významů od mlíka až po bolí a to je všechno. Opakování vůbec nic. Teď jsou mu čerstvé 3 a mluví krásně ve větách, časuje, skloňuje - jen má tedy dost špatnou výslovnost, ale během roku neuvěřitelný skok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23298
3.3.15 11:59

@Cmochy @neschopná mamka holky ja delam to same a u nas to taky nefunguje, presne jak pisete, kdyz rve a ukazuje treba na cokoladu, tak ho vezmu na ruce a rikam co chces? a ukazuju vsechny veci kolem jen ne tu cokoladu. Delam to tak se vsim, rikam mu, ze mi musi rict co chce, ze opravdu nevim…ale stejne to nepomaha :nevim: pak teda kdyz mu tu vec dam, tak mu 3× reknu ze je to cokolada, cokolada, cokolada. Delam to tak se vsim a denne a stejne to nepomaha :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
3.3.15 12:00

@kve-tinka Tak to bude OK ;) Já si říkám, že pokud slovům rozumí, tak jednou z něj vypadnou :D

Jinak to není o tom, že by s ním člověk málo mluvil. Já na syna mluvím pořád, čteme knížky, říkám básničky, označuju věci jménem (chceš míček, dám ti pití..). Ale někdy ty děti prostě nemluví. Asi líná pusa :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.3.15 12:05

U nás to šlo taky ztuha a přes návaly „samoseru“, ale časem se to postupně zlepšuje. Teď už tak nehučí, ale řekne chci čaj…taky mi trvalo, než jsem se naučila rozlišovat, kdy fakt chce konkrétní věc, a kdy chce prostě něco, a nic jí není dost dobré.
a na všechny činnosti máme básničky, písničky. Nejhorší je oblékání - to jsem si vzpoměla jen na Chinaski-punčocháče. Dost hrůza, když to zpívá dvouletá… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
3.3.15 12:47

@kve-tinka Já Tě uklidním. Mě starší syn ještě v 18 měsících krákal jak vrána. Doslova a do písmene. Říkal akorát „táta“, občas „máma“, „ne“ a jinak všechno bylo „a“. Vydával zvuky, které byly jak krákání vrány, ostatní se tomu vždycky hrozně smáli. Hodně ukazoval, něco znakoval, dorozumíval se neverbálně. Mluvit začal ve 2 letech a to tak, že mu nebylo slovo rozumět, na všechno měl svoje výrazy, říkali jsme tomu svahilština. Když mu bylo 28 měsíců, tak jsem mluvila se spolužačkou, která je logopedka. Říkala mi, že to vůbec nemám řešit, do 3 let rozhodně a pak se uvidí… mluvidla a řeč obecně se vyvíjí do nějakých 4 let, některé hlásky ještě déle. Pokud dítě slyší a rozumí pokynům, není proč se znepokojovat. Je to záležitost CNS, jakmile bude zralá a všechny ty nervové dráhy pospojované, dítě mluvit začne. Ve 2,5 letech začal spojovat slova a začal mluvit tak, že mu začalo být rozumět, často ale přehazoval slabiky. Ve 3 letech šel do školky a už mluvil. U něčeho měl horší výslovnost, u něčeho naopak vynikající… má 3,5 roku a mele pořád. Nonstop, pusu nezavře, od rána do večera, velmi často je to na palici. Mluví velmi dobře, všichni mu rozumí, už neplete.

U dětí jsou obrovské rozdíly a nic moc s tím nelze dělat, protože ta CNS zkrátka vyzrává různě rychle či pomaleji u každého. Vidím to i na mladším synovi. Ten už v 6 měsících pořvával „táta“ a „bába“, v roce říkal X srozumitelných slov + X dalších svých výrazů. Aktuálně má 19 měsíců a vyslovuje, má poměrně už pestrou slovní zásobu, slovníček momentálně čítá slova: táta, bába, máma, brm brm, auto, pití, papat, toto, hele, ne, jo, haló, ahoj, pápá, děda, teta, kamarád, kráva, tráva, balon, kolo, motorka, křupka, dudu, banán, vlak, traktor…, začíná spojovat slova, jeho oblíbená věta je: „A je to“.

Příspěvek upraven 15.05.18 v 12:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35029
3.3.15 13:22
@marfra píše:
@Cmochy @neschopná mamka holky ja delam to same a u nas to taky nefunguje, presne jak pisete, kdyz rve a ukazuje treba na cokoladu, tak ho vezmu na ruce a rikam co chces? a ukazuju vsechny veci kolem jen ne tu cokoladu. Delam to tak se vsim, rikam mu, ze mi musi rict co chce, ze opravdu nevim…ale stejne to nepomaha :nevim: pak teda kdyz mu tu vec dam, tak mu 3× reknu ze je to cokolada, cokolada, cokolada. Delam to tak se vsim a denne a stejne to nepomaha :nevim:

to přesně znám :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
3.3.15 14:15

Můj dneska řekl konečně něco, co znělo jako „máma“ a ukázal na mojí fotku. Jsem zvědavá, jestli mu to vydrží, nebo se jen „spletl“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8284
4.3.15 07:40

@kve-tinka Můj syn byl na tom v tom věku celkem podobně, říkal asi pět slov a tím to haslo. Teď je mu 22 měsíců a za posledních 14 dní se strašně moc rozmluvil, ne že by měl o moc slov víc, to asi o tři čtyři, ale začal říkat různé slabiky, ze kterých myslím že ty slova brzy poskládá. A slova tedy stále nespojuje.
A kamarádky malej nemluví dodnes a to jsou mu dva a půl. Říká všeho všudy tři slova.
Takže se moc neznepokojuj, nemluvců je víc :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2377
4.3.15 09:15

Ahoj, první syn až do dvou a půl let uměl pár základních slov a mluvit se mu nechtělo, at jsme na něj tlačili jak jsme chtěli. Potom byl asi týden u moji mamky a z ničeho nic šlo vše samo a začal se snažit vše opakovat a rozpovídal se a druhému za měsíc budou 2 roky a má pořád takovou tu svoji „tajnou řeč“ :D jeho první slovo bylo máma, dneska mě i manželovi říká táta :D cokoli mu řeknu, vím že rozumí a chytrej je až až, jen se mu asi nechce. Už delší dobu ho učíme na nočník, vidí staršího bráchu když mu to ukazuje a prostě ne. Přiběhne se staženejma kalhotama a řve na mě půů, půů a na zemi bobek :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1570
11.3.15 14:46

Mám dítě které bude mít za pár měsíců 3 roky, rozhodně to nehrotím. Malá všemu co jí řeknu rozumí, pořád čteme, ukazujeme obrázky na procházce se zastavíme u každé pučící pampelišky a zatím se slovíčka omezila na mámo ham, když chce jíst. Když má pití ukáže prstíkem na sklenici nebo mi ji rovnou donese ale ted se začíná rozpovídávat a je to samé jdeme, jedeme autem, táta jede, nejde takže jdnoduchá slovíčka a já jsem spokojená že vidím postup pokud by nebyl žádný bylo by to horší. Podle obrázku pozná kdejakou myš, včelí úl nebo i číslice takže pokud zatím mluvit nechce tak se jí snažím rozvíjet jinak. Držím palce a nic si z toho nedělejte. Každé dítě je jiné a věřte tomu, že zrovna to vaše nemluvící není hloupé, jenom je silnou osobností a prostě nechce dělat na povel všechno co mu řeknete :) To mi řekla i moje doktorka, že malá je osobnost a že si s ní užijem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí