Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, moje Natálka bude mít za 2 týdny 2 roky. Všemu co ji řeknu rozumí, ale nechce taky moc mluvit…ríká slova do půl a nedopoví je celé,,,zakladní věci jako mami, mámo, tati táto, čaj, mlí je mléko
haf je pes atd to umí pěkně, když prohlížíme knížky tak všechny zvířátka umí říct jak dělají, ale neřekne že je to koza atd. Když po ní chci, aby řekla nějaké slovo tak vůbec -odpoví mně na to- ne ne ne,,,nemá snahu zatím ani opakovat, občas něco zopakuje, ale spíš ji to zatím vystačuje ta její slovní zásoba jakou má a doufám že brzo pochopí že se musí učit dalším slovám…chce to asi čas jak to píše maryska
Ahoj já mám doma 19 měsíšní holčičku, a ta toho nikdy moc nenamluví, a když už něco tak je to celé slovo. Banán, papat, balon, máma, táta, bába, dej, blbne, není…já si s ní povídám pořád, taky čteme knížky. No mám pocit, že to u nás bude jako s chozením, dlouho nechodila a nechtěla se pouštět a najednou jeden dva kroky a už to bylo. Takhle to měla i moje kamarádka se svou starší holčičkou. Dlouho nic, žádné žvatlání a pak rovnou celá slova. Každé dítě je individuální.
Čauky mámy tak nějak jsem si pár příspěvků přečetla a koukám, že opravdu kžadé dítko je jiné. Jedno rychlejsí v mluvení jiné pomalejší.
Bylo nám 18 měsíců (1,6) a tak nějak mi příjde, že ten nás mrˇˇnous moc nemluví ![]()
Říká: Pálí, hačí, bota, autí, auto, auta, hají, babí, táta, teta, čičí, haf, rrr, nene, ty ty ty, ano ano, paci paci, moty, pa pa ukazuje rukou čau.
Možná bych si ještě na něco vzpomněla. Spíše má svojí hatlaplaštinu snaží se sice opakovat slova naše, ale moc mu to nejde.
Mám hrůzu spíše z toho, že by mu mluvení moc nešlo a musela by snad v útlejším věku do „speciální“ školy, nebo školky.
Co myslíte umí toho dost?
@Jannys ahoj, mám známou a hlídávám jí dcerku a ta dlouho nemluvila a pak se najednou rozmluvila a od té doby tu pusinku nezavře…občas si říkáme, zlaté časy když ještě nemluvila ![]()
Naší bude rok a půl..na všechno je moc šikovná, ale mluvit se jí nechce. Umí máma, táta, bába, děda, teta, bác, tma, nene, a asi čtyři zvířátka…snažím se jí rozmluvit jak to jen jde..ale prostě se jí nechce
…taky doufám, že se to brzo změní. Myslím, že ta vaše je na tom dobře ![]()
@Jannys tohleto neumí ani můj 21měsíční..ten jen mama, baba, tata, bum a jak dělají zvířátka. Starší byl na tom podobně, a ten teda opožděný vývoj řeči má. Na druhou stranu, ve 2letech jsou mezi dětmi obrovské rozdíly a většina (můj starší zrovna ne) se do 3let rozmluví bez problémů. Takže klid, malý je šikovný.
Náš malý má dva roky a ještě skoro nic neřekne… umí říkat papuče, hačí, haji, tata, máma, občas opakuje po nás, ale podle nálady. To je schopen říct maminka, miminko, ale pak už to nikdy neřekne.. tak nevím, snad se rozpovida až sám bude chtít..
@andelka83 @lupeni @MarkétkaBeruška
Díky za podporu.On je totiž jinak ve všem docela dost šikovný až mazaný. chápe pointu slova ne ne a ano, že může dokonce když otevírá lednici řekne ham po té ukáže a já mu ukážu zpátky jestli myslí např. ten jogurt na který ukazuju zakýve že ano ham. A jíme… Je to malý koumák dokáže si vylézt na okno bez pomoci, ale slést už je těžší. Inu jsem zvědavá jak to povede dál
@Jannys Náš malej umá hají, ham, hajs, nyny, táta, ťapy, jinak si jede to svojí řečí, ale přiznám se, že to nikterak moc neřeším, má ještě času dost na to, aby se rozpovídal. Každý dítě je jiný a vyniká v něčem jiném ![]()
@Jannys Prosím tě, vůbec nad tím nepřemýšlej. Mluvení souvisí s vyzráváním CNS, to u každého probíhá jindy a jinak. Nedá se to nijak ovlivnit. Navíc do tří let se to opravdu vůbec neřeší. Náš kluk do dvou let nemluvil téměř vůbec, po druhém roce začal, měl na všechno svoje výrazivo, teď má 2,5 roku, začal spojovat slova, v podstatě každý den má X nových slovíček a dokonce už mluví správně, tu svou hatla-patla, které nikdo nerozuměl „vyměnil“ za normální slovo. Zkrátka je vidět, jak to teď jde rychle kupředu.
EDIT: A ještě teda dodám, že vzpomínám ráda na to, kdy byl ticho a mlel si svou.
Protože teď chce na všechno odpověď a dokud ji nedostane, tak mele a otravuje. O oblíbené otázce „ploč?“ ani nemluvím.
Příspěvek upraven 02.01.14 v 13:26
U nás malej taky začal v půl roce první bylo Nenene
pak táta, bába, máma řekl až dýl a ted nám bude rok a 3 měsíce a musela sem mu vzít dudu protože nechtěl moc mluvit jen si žvatlal přes dudlík
tak čekám kdy mě z něj bude bolet hlava ![]()
@Jannys náš to samé, a ještě je pohybově velmi zdatný. Fakt je šikovný, i starší byl..jen to mluvení no. Za týden jdeme poprvé na logo.