Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kve-tinka Tak můj synátor teda do dneška není v mluvení nějaký přeborník, ale musím říct, že až tak ve dvou a čtvrt začal pěkně opakovat a spojovat slova. Jasně, kolikrát mu nikdo nerozumí, ale strašně se snaží a vždycky se nějak domluvíme. On v tom vašem věku uměl taky hodně citoslovce a jak dělají zvířátka. No moc toho prostě nebylo, ale najednou se rozjel po tom druhém roce. Fakt bych se tím moc nestresovala, pokud se to dětské zdá ok. Každé dítě je jiné, já jsem od osmi měsíců nezavřela pusu a vydrželo mi to dodnes
Uvidíš, že se rozjede a pak budeš s láskou vzpomínat na dobu, kdy bylo chvíli ticho ![]()
@kve-tinka syn ma 25m a taky nemluvi, ani nema snahu neco napodobovat. Jeho slovni zasoba je ahoj, zavora, policajti, sanitka, tady. To je vsechno. Nejaka mama, tata, babi…to ho absolutne nezajima. Taky jsem se znepokojovala, ale pak jsem si na nejakych strankach logopedie.cz nebo neco takoveho, precetla od logopedky, ze je to bezne. Ze nervova soustava se u deti vyviji do 3 let, proto se i mluveni resi az po tom 3.roce. A u spoustu deti je zlom treba az v tom 3.roce, ze zacnou mluvit ze dne na den, kdy NS dozraje.
@kve-tinka
Ahoji, syn má taky 19 měsíců, sice mele hromadu slov, ale rozhodně bych to nenazvala jakože mluví, spíš je tak huhlá a někdy všechny jeho slova znějí jako jedno
Jako snaží se, ale o spojování dvou slov se nedá ani hovořit.. Neboj se toho, každé dítko je úplně jiné:) může se pak rozmluvit ráz naráz.. Třeba můj brácha mlčel a to jako fakt mlčel, až do svých! tří! let. Kdyby nereagoval na „příkazy“, tak by si naši tenkrát i mysleli, že je hluchoněmej.. Pak se rozpovídal v podstatě ze dne na den:) A dnes je z něj úplně normální (téměř
) chlap ![]()
@marfra
koukám taky zajímavá slova ![]()
u nás frčí tygr, bagr, houba, blinkr ![]()
Náš syn taky není zrovna upovídaný
má 23m a točí dokola pár slovíček, mama, tata, baba, havo, brrrm, bác, ňam a NE (to mu jde nejlíp
). Rozumí ale naprosto všemu, když mu řeknu ať něco přinese, nebo se vysvleče, ať jde za ségrou, nebo pustí pejsky - ví přesně co má dělat
Ale mluvit ani za boha
Neřeším to, jak píše @marfra, rozhodný je 3. rok. Když by ani pak nemluvil, obrátila bych se na odborníky ![]()
Co zkusit treba znakovani. Podle me pomaha velmi v komunikaci s ditetem a treba by ho to zaujalo. Pokud by nemluvil, velmi by ti to usnadnilo komunikaci a okoli by hledelo, jak je sikovny a ne, ze nemluvi ![]()
Malému budou za dva měsíce 3 a taky nemluví, umí nějaká slova, ňam a tady, to už snad od roka, auto, čííí, táta, máma začal říkat až teď no a tu a tam něco dalšího, ale nespojuje, nesnaží se opakovat a navíc ne nepříčetnej, když mu nerozumíme, dost věcí tedy ukáže, takže se domluvíme, ale někdy to bez slov nejde a pak je problé, navíc ani moc nerozumí, jen něčemu. Jinak fyzicky je naprosto v pořádku, až moc čipernej, vyleze mi v baráku naprosto všude kam dosáhnu já
Nicméně po tříleté to budeme asi řešit s dr, ale už jsem s ní mluvila, do tří let to nemá moc cenu ![]()
Dcera nemluvila do víc jak dvou let. Teď má 2r a 3 měsíce, a docela se rozmlouvá, a začíná i pomalu spojovat. když jsem k tomuto hledala nějaké info, našla jsem v jedné chytré knize, že do tří let je nejdůležitější pasivní slovní zásoba - kolika slovům rozumí, ne ta aktivní, co říká. a hlavně jestli slyší.
@Lejaa píše:
@marfrakoukám taky zajímavá slova
u nás frčí tygr, bagr, houba, blinkr
taky takova jednoducha slova ze?
ale mama, tata, baba proste nerekne. Hlavne ze rekne zavora (zavoa) ![]()
@kve-tinka píše:
Oživuji, bo mě malinko děsí vývojová dysfázie u syna, už jen proto, že měl těžký příchod na svět.
Ve svých 19 měsících umí perfektně jen -mňam- a citoslovce -brm-. Náhodně z něho vypadne -máma- ale tím jsme skončili…Zbytek dne fakt prohučí jak zapnutý větrák, až nám z toho jde někdy/často hlava kolem.
Už jsem já i okolí z toho trochu nesvá, ani nemá tendenci opakovat, napodobovat, prostě NIC. A všude slyšítě, že by už měl spojovat 2 slova, no to je u nás fakt vtip. Hrubou motoriku má super, i ta jemná mu jde.
Máte maminky podobnou zkušenost, že dítka „mlčela“ až tak dlouho a jsou v pořádku?
Děkuji.![]()
V první řadě ti chci napsat, že každé dítě je individy a nejde to zobecňovat. Že v 19ti měsících je „omezen“ na to co potřebuje k životu není nic hrozného.
Určitě se neboj, jednou mluvit bude až tii z toho půjde hlava kolem
![]()
Každopádně ti chci také napsat, že se tomu dá pomoci. MŮJ OSOBNÍ názor je, že maminky kolikrát děti nepodněcují. Zkrátka když si dítě ukáže prstem na pití a vydá ze sebe „eeeeee“ tak maminka ví co chce a podá mu to. Tím nastalo pro dítě dostatečné vítězství a nemá potřebu se zdokonalovat.
Já u dcery dělala, že nevím co chce a kroužila jsem okolo. „Copak chceš? Kapesníky?… lžičku?… já nevím, tak mi to řekni…“
Jsou jí dva roky a mluví v celých větách…
Což je teda asi taky trochu výjimka a nepovažuji to zcela za svou zásluhu. Prostě je to holka a je ukecaná po mě ![]()
Zkus mu zkrátka nedat hned co chce a podněcuj
A neboj se, každé dítě je fakt individy a dočkáš se i ty… ![]()
@neschopná mamka píše:
Dcera nemluvila do víc jak dvou let. Teď má 2r a 3 měsíce, a docela se rozmlouvá, a začíná i pomalu spojovat. když jsem k tomuto hledala nějaké info, našla jsem v jedné chytré knize, že do tří let je nejdůležitější pasivní slovní zásoba -kolika slovům rozumí, ne ta aktivní, co říká. a hlavně jestli slyší.
Jako to právě jo, rozumí a slyší až za roh. ![]()
@Cmochy píše:Každopádně ti chci také napsat, že se tomu dá pomoci. MŮJ OSOBNÍ názor je, že maminky kolikrát děti nepodněcují. Zkrátka když si dítě ukáže prstem na pití a vydá ze sebe „eeeeee“ tak maminka ví co chce a podá mu to. Tím nastalo pro dítě dostatečné vítězství a nemá potřebu se zdokonalovat.
moje chytrá kniha (fakt nevím název)radí to samé. Případně ještě dát na výběr ze dvou variant - chceš koláč, nebo chleba, vodu nebo čaj… rozšíří se tak slovní zásoba. A na dítě mluvit v krátkých jednoduchých větách, ať má co opakovat. Občas to sice hraničí s lobotomií, ale taky mám pocit, že to nese ovoce.
@neschopná mamka u nás je tohle bez úspěchu
tedy pokud za úspěch nepovažuji půlhodinový záchvat vzteku ![]()
@kve-tinka píše:
Jako to právě jo, rozumí a slyší až za roh.
tak vydržet. Dcera ses rozmluvila během jednoho víkendu. Začala to banální věta - co to je? a ta nabalila všechno další. a říkadla - do zblbnutí.
@kve-tinka Náš malej má 18 měsíců a taky s mluvením žádné terno
Máma, táta, auto. Brm brm, a hauau (haf haf na psa). Jinak jen ta jeho hatmatilka ![]()
A rozumí?
Syn třeba rozumí prakticky všemu co po něm chci. Udělá, přinese, podá… Ví co je co. Prostě dokonale komunikuje nonverbálně. Jen ta slova nikde ![]()