Kdy začíná mluvit dítě?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
8959
8.9.14 12:09

Joo, holky, tak vidím, že musíme vydržet… asi bych po něm chtěla moc:)))
ale hrozně mě rozčiluje i ta jeho svéhlavost. Jak ho mám něco naučit, když nevydrží sedět, abych mu mohla ukazovat obrázky, zvířátka atp. To pak nebude umět ale nikdy :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1394
8.9.14 12:13

Naší je 20m, od roka umí zvuky zvířátek, pak takový to máma, táta, baba, děda. Pak asi tak 20smysluplných slov. To je všechno. Známe
Holčička ve 21m, mluví krásně ve větách. To my zatím nic. Občas se ji povede, táta ham, máma ham. Ale to je vše

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1134
8.9.14 12:17

@Lejaa Taky mám 14-ti měsíčního, který nemluví. Napodobuje několik zvířat a tím to končí. Dorozumívá se s náma ukazováním, ale jinak je moc šikovný. Taky už se těším až řekne máma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3594
8.9.14 12:20

Dcera 16m říká např. MÁMA, TÁTA, BÁBA, DĚDA, jméno strejdy, TETA, MIMI, DĚTI, PÁN, PANÍ, KYTÍ, BALÓN, KOLO, KOULE, HOUBA, KLOBOUK, GÓL, ÉRO, HOUPAT, HALÓ, PAPAT, BUMBAT, HATÍ (hačí), HAJÍ, HAMPA (lampa), BUBÁK. Citoslovcem a/nebo gestikulací umí vyjádřit desítky zvířat + různé věci a jevy, třeba PAPA, HOP, BLIK, BÁC, BRM (auto, jízda), ŠŠŠŠ (vlak), KAP KAP (déšť či jakákoli voda), FÚÚ (vítr). Mnoho věcí nazývá prvními písmeny, třeba PIÁ (piáno), MALO (malovat), MI (mikina), KA (kalhoty), BO (boty), MĚ (měsíc), MÍ (míč), MO (motýl), MOU (moucha), BOU (bouřka). Pro něco má vlastní výrazy, třeba BAM BAM jsou schody :D Ze svých slov si skládá věty, např. TÁTA HALÓ, BÁBA NENÍ, DĚDA BRM BRM, MIMI BUMBÁ atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
8.9.14 14:09
@vjerunqa píše:
Dcera 16m říká např. MÁMA, TÁTA, BÁBA, DĚDA, jméno strejdy, TETA, MIMI, DĚTI, PÁN, PANÍ, KYTÍ, BALÓN, KOLO, KOULE, HOUBA, KLOBOUK, GÓL, ÉRO, HOUPAT, HALÓ, PAPAT, BUMBAT, HATÍ (hačí), HAJÍ, HAMPA (lampa), BUBÁK. Citoslovcem a/nebo gestikulací umí vyjádřit desítky zvířat + různé věci a jevy, třeba PAPA, HOP, BLIK, BÁC, BRM (auto, jízda), ŠŠŠŠ (vlak), KAP KAP (déšť či jakákoli voda), FÚÚ (vítr). Mnoho věcí nazývá prvními písmeny, třeba PIÁ (piáno), MALO (malovat), MI (mikina), KA (kalhoty), BO (boty), MĚ (měsíc), MÍ (míč), MO (motýl), MOU (moucha), BOU (bouřka). Pro něco má vlastní výrazy, třeba BAM BAM jsou schody :D Ze svých slov si skládá věty, např. TÁTA HALÓ, BÁBA NENÍ, DĚDA BRM BRM, MIMI BUMBÁ atd.

Ty vado, to je až k neuvěření 8o Máte dítě supermana asi :D
Nedovedu si představit, že by se za dva měsíce, až mu bude také 16 měsíců, mělo vyjadřovat stejně :D Budu ráda za HAM HAM :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32873
8.9.14 14:11

@Lejaa takhle nemluví ani můj 2,5 letý. A jsem v klidu (neb starší měl opožděný vývoj řeči a stejně jsme to nemohli nijak urychlit, najednou mu něco seplo a během pár měsíců se neskutečně rozkecal)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10545
8.9.14 14:14

Dle mě je to fakt o tom, že každé vyniká v něčem jiném. Vidím to dost kolem sebe, že děti, které vynikají v motorice tolik nemluví. Náš třeba vůbec nechce chodit. Rozchodil se ve 14 M, ale pořád má takovou dost batolecí chůzi a venku chce pořád nosit. Na pískovišti sedí klíďo hodinu, sem tam se posune tam či tam, ale pořád je jen v tom pískovišti. Jediné, co ho z pohybových aktivit baví, je motorka, to mu jde perfektně. Naopak v mluvení vyniká. V roce uměl a správně používal asi 24 slov, krátce po roce se naučil „co to je“ a od té doby to jede. I když kolem toho 14M, jak začal víc chodit, trochu stagnoval. Knížky tahá pořád, pořád chce od nás věci pojmenovávat, doma i venku. A hodně rychle se začal rozmlouvat teď, kdy přidává několik nových slov denně. Říká i slova se s, š, c, ř, vyslovuje pěkně, rozumí mu bez problémů i cizí. Teď hodně přidává slovesa a skládá jednoduché věty o 2 - 3 slovech (táta hajá, táta bum, mimi hačí, pes haf, kde je děda, apod.). Řekne si hodně, co chce/nechce, to je opravdu velká výhoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
8.9.14 14:17

@Lejaa Hehe, starší do roka a půl krákal jak vrána. :mrgreen: Teď ve 3 letech mu jede pusa tak, až mi to kolikrát rve uši. :P Hodně znakoval, takže se dorozumíval nonverbálně, začal mluvit víc až ve 2 letech a to mu nebylo slovo rozumět, říkali jsme tomu svahilština, na všechno měl svoje výrazy. Až ve 2,5 letech „začal mluvit česky“ a spojovat slova do vět. Šlo to potom hrozně rychle. Mladší má 13 měsíců a už v 6 měsících pořvával táta a bába. Teď mluví táta, bába, ne, auto, ahoj, pápá a má svůj obrat „hele, toto“, který používá velmi často. :mrgreen: Narozdíl od bráchy mluví čistě, lépe intonuje.

Jinak mluvení se ovlivnit nedá. Souvisí s vyzráváním CNS, proto jsou mezi dětmi tak obrovské rozdíly a do 3 let se mluvení, pokud dítě slyší a rozumí, neřeší. Dítě si získává pasivní slovní zásobu, jakmile mu to jeho šedá kůra mozková umožní, začne jednotlivá slova, která má naposlouchaná, používat. Jednu úžasnou větu mi spolužačka logopedka řekla: dítě nemluví proto, že nechce, ale proto, že nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32873
8.9.14 14:21

@Fima je to přesně tak. Malej se rozkecal těsně před 4 rokem. Do té doby dal dokupy sotva jednoduchou větu, hodně používal citoslovce (bů místo kráva, brm místo auto), sloves pomálu. Pak najednou cvak a během pár měsíců jsme se nestačili divit. On měl všechno naposlouchané a najednou to začal používat a chytrej je jak rádio, kolikrát těm jeho myšlenkovým pochodům nestíhám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
8.9.14 14:30

@verusak.berusak U nás to neplatí.

Mladší je šikovnější a rychlejší ve všem. Už v 5 měsících lezl, od 9 měsíců sám chodí, ještě neměl ani rok a už chodil po schodech a vylezl na vysokou skluzavku po žebříku… v 6 měsících stavěl věže z kostek, v 9 měsících skládal vkládačky, teď v roce staví lego a sní sám oběd… je živý, velmi akční, zbrklý, vzteklý, uječený, do všeho se vrhá po hlavě. Zato ho nezajímají vůbec třeba ostatní děti a knížky. Vývoj měl vyloženě plynulý, u něj nebyl „mrtvý bod“, všechno na sebe navazovalo.

Starší byl pomalejší, měl svoje tempo, měl horší jemnou motoriku, ale v té hrubé byl velmi šikovný. Dlouho předlouho nechtěl moc spolupracovat, takže nějaké ty říkačky s ukazováním ho nikdy nebraly, stejně jako puzzlata a skládanky. Ale bylo to velmi klidné a hodné dítě, pravý opak svého šíleného mladšího bratra. U něj šílené období nastalo až po druhém roce děsným obdobím vzdoru, u mladšího už v roce. :zed: Bavily ho strašně ale knížky, u toho dokázal sedět hodiny a chtěl povídat, kde co je. Od mimina je neuvěřitelně kontaktní, vyhledává kolektiv, pořád se chce objímat a mazlit. Je šikovný na sebeobshluhu, ve 2 letech s ním už v podstatě nebyla žádná práce. Vývoj měl vyloženě skokový. Vždycky dlouho nic a pak naráz několik věcí.

Takže u nás je to vyloženě o jedinci jako takovém a celkově. Každý je úplně jiný.

Příspěvek upraven 23.06.16 v 13:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10545
8.9.14 14:49
@Fima píše:
@verusak.berusak U nás to neplatí.Mladší je šikovnější a rychlejší ve všem. Už v 5 měsících lezl, od 9 měsíců sám chodí, ještě neměl ani rok a už chodil po schodech a vylezl na vysokou skluzavku po žebříku… v 6 měsících stavěl věže z kostek, v 9 měsících skládal vkládačky, teď v roce staví lego a sní sám oběd… je živý, velmi akční, zbrklý, vzteklý, uječený, do všeho se vrhá po hlavě. Zato ho nezajímají vůbec třeba ostatní děti a knížky. Vývoj měl vyloženě plynulý, u něj nebyl „mrtvý bod“, všechno na sebe navazovalo.
… tak to je zas scifi u nás. Schody ani žebřík nevyleze ještě teď. :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14030
8.9.14 15:09

Dcerka 14m dle mého taky mluví docela pěkně, krom klasického máma, táta atd. Říká např. Hájí, hatší (hačí), papat, bumba(t), čičí, auto, zají©, t-tek (krtek), ježe(k), bobl (bobr), (p)táče(k), husa, není, taaa (tady), deje(kde je), mimi, dudu, báboba (bábovka :-D), ham, bobe(k), nejde, pá(n), baló(n), houpy. Něco jsem určitě zapomněla, už je toho moc :-D K tomu cca sedm nebo osm zvířátek, jak dělají, pár slov má takových, že rozumí jen nejbližší nebo jen já :-D Ta písmenka v závorkách znamenají, že je při vyslovování vynechává. Jo a říká to vše ve správném kontextu, takže ví, co to znamená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
8.9.14 20:26
@Fima píše:
@Lejaa Hehe, starší do roka a půl krákal jak vrána. :mrgreen: Teď ve 3 letech mu jede pusa tak, až mi to kolikrát rve uši. :P Hodně znakoval, takže se dorozumíval nonverbálně, začal mluvit víc až ve 2 letech a to mu nebylo slovo rozumět, říkali jsme tomu svahilština, na všechno měl svoje výrazy. Až ve 2,5 letech „začal mluvit česky“ a spojovat slova do vět. Šlo to potom hrozně rychle. Mladší má 13 měsíců a už v 6 měsících pořvával táta a bába. Teď mluví táta, bába, ne, auto, ahoj, pápá a má svůj obrat „hele, toto“, který používá velmi často. :mrgreen: Narozdíl od bráchy mluví čistě, lépe intonuje.Jinak mluvení se ovlivnit nedá. Souvisí s vyzráváním CNS, proto jsou mezi dětmi tak obrovské rozdíly a do 3 let se mluvení, pokud dítě slyší a rozumí, neřeší. Dítě si získává pasivní slovní zásobu, jakmile mu to jeho šedá kůra mozková umožní, začne jednotlivá slova, která má naposlouchaná, používat. Jednu úžasnou větu mi spolužačka logopedka řekla: dítě nemluví proto, že nechce, ale proto, že nemůže.

Uff, tak to jsi mě docela uklidnila, díky, protože jak to tady čtu, kolik toho jiné děti umí, tak mi z toho jde hlava kolem.
Já si právě už říkala, zda to není moje vina, že se mu třeba nedostatečně věnuju, či něco podobného. Jako mluvím na něj, občas si ukazujem, ale nejsem (a asi ani neumím) být ta maminka, co celý den sedí s dítkem na zemi a něco mu říká. Nebo třeba i venku, samozřejmě na něj mluvím, ale třeba oproti kamošce, která si všimne i brouka pod kamenem a hned ho svému synovi ukazuje, jsem já trochu ignorant:-D Mě třeba hned nenapadne, že když kolem jede autobus, tak hned syna burcovat, že jede autobus… je to možná škoda, nevím:/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
8.9.14 20:28
@Hřiběnka píše:
Dcerka 14m dle mého taky mluví docela pěkně, krom klasického máma, táta atd. Říká např. Hájí, hatší (hačí), papat, bumba(t), čičí, auto, zají©, t-tek (krtek), ježe(k), bobl (bobr), (p)táče(k), husa, není, taaa (tady), deje(kde je), mimi, dudu, báboba (bábovka :-D), ham, bobe(k), nejde, pá(n), baló(n), houpy. Něco jsem určitě zapomněla, už je toho moc :-D K tomu cca sedm nebo osm zvířátek, jak dělají, pár slov má takových, že rozumí jen nejbližší nebo jen já :-D Ta písmenka v závorkách znamenají, že je při vyslovování vynechává. Jo a říká to vše ve správném kontextu, takže ví, co to znamená.

to je velká šikula. Co tedy syn chápe dobře, tak když se ho zeptám, zda chce „křupík“ :-D ale neřekne mi „hmm“ jakože jo, ale začne se smát a ukazovat prstíkem na skříňku, kde jsou.. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3594
8.9.14 20:52
@Lejaa píše:
Ty vado, to je až k neuvěření 8o Máte dítě supermana asi :D
Nedovedu si představit, že by se za dva měsíce, až mu bude také 16 měsíců, mělo vyjadřovat stejně :D Budu ráda za HAM HAM :mrgreen:

Ještě jsem si teď vybavila třeba ŤAPI ŤAPI, ŇAMI ŇAMI, BIM BAM (hodiny), KÁME (kámen), PUPÍ (pupík), KOP, BUM, BOBR, KOPIJE (škopík), KO (kostky), PO (polštář), DE (deka).
Základ je nesrovnávat. Každé dítě ví, co má dělat. A začne to dělat, jak a kdy samo uzná za vhodné. Vše je tak, jak má být :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí