Kdy začíná mluvit dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anro
17.5.15 23:39

Tak první slova dcera začala mluvit někdy kolem třičvrtě roku, jako mama, tata, atd. Někdy po roce rozšířila slovník, mluvila hlavně svojí zkomonělinou(kakako-krteček a kočárek, ufua-rukavice, dodnes nevím, proč tak divně),ve dvou letech mluvila krásně ve větách, ani moc nešišlala. U syna ještě nevím, tomu je teprve 7 měsíců :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
29436
18.5.15 10:29

@Isia Nežvatlá vůbec žádnou slabiku? Rozumí dobře pokynům? Pokud rozumí (a dobře slyší), je to naprosto v pořádku. Důležité v tomto věku je, aby rozuměla. Nedávno jsem objevila moc hezký článek o vývoji řeči u dětí, doporučuji přečíst: http://www.zdrav.cz/modules.php?…

Starší syn začal mluvit ve 2 letech a to tím stylem, že mu nebylo slovo rozumět. Všechno jsme vždycky měsíc luštili, na všechno měl svoje výrazy. „Česky“ začal až ve 2,5 letech a to začal spojovat i první slova. Do těch 2 let krákal jak vrána a říkal teda máma, táta, ne a možná ještě něco. Hodně ukazoval a dost znakoval. Ve 3 letech už mlel pusou od rána do večera, dost ale přehazoval slabiky a měl výraznější patlavost. Teď o rok později má výslovnost velmi dobrou, neustále zpívá a říká nějaké básničky, neumí akorát „r“ a „ř“. Pusu nezavře, mluví pořád. Začal mluvit později, ale v podstatě velmi dobře, jako mimino si třeba nikdy moc nebroukal, vyloženě takové to miminkovské žvatlání jsem u něj asi nikdy nezažila. Co bych dala za to, kdyby teď občas zavřel pusu. :mrgreen:

Mladší syn začal mluvit brzy. Už v 6 měsících pořvával na manžela „táta“ a na babičku „bába“. V roce měl X naprosto srozumitelných slov: papat, halo, auto… atd. V 18 měsících jsme se spolu už normálně dorozuměli. Na rozdíl od staršího neznakoval třeba nikdy, ukazoval krátce a málo… zase slovo „máma“ jsem od něj slyšela tak třikrát.

Ten vývoj měl každý úplně jiný. Starší syn byl pomalejší (ale pořád v mezích tabulek), vývoj měl vyloženě skokový (dlouho nic, pak X věcí naráz). Mladší syn byl vývojově rychlý a hodně vepředu, vývoj měl vyloženě plynulý, všechno na sebe tak nějak navazovalo, žádná „hluchá místa“ nebo několik věcí naráz.

Příspěvek upraven 15.05.18 v 12:07

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1570
19.5.15 07:04

Velice pěkný článěk našla jsem pár věcí které děláme špatně tak snad to pomuže v podstatě mám ted 3leté dítě ve fázi breptání, má svoje slabiky a poslední dobou jí ta pusa jede čím dál víc…občas se povede i srozumitelné slovíčko tak snad než nastoupí do školky to zvládne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.5.16 04:06

..

Me malá řekla táta a bába v necelých 6 mesicich :D… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
2.5.16 06:23

Kolem jedoho roku si myslím, předtím moje malá říkala jen digi digi, či či, takové t žvatlání. Po roce se naučila první jednoduchá slova, každý další měsíc něco přidala. Ted má 21 měsíců a umí i těžší slova motorka jede, kombajn, kočárek, bazárek, základní části těla a obličeje, co to je a vidíš mami tam atd. Na to, že se rozmluvila celkem pomalu podle mě toho už umí dost, řekla bych kolem 150 až 200 slov. Hodně jsem jí chválila za každé nové slovo, a měla jsem radost a viděla jsem na ní jak má radost ona. Ale je fakt, že na ni hodně mluvím a ukazuju knížky apod. ale nemyslím si, že to je proto, každé dětátko je jiné a naučí se všechny, některé třeba až ve školce s dětma. My zas přes samé kecání neumíme na nočník :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Keinka
4.5.16 21:53

Ahojky holky mam synka byl mu rok a pul a uz umi:mama, tata, baba, dedn to je deda pak cici, bagr, haf, mimi to je miminko, mnam to je kokino, ššš to je masinka, grr to je vysavac. Umi ukazat kde ma oci, nos, pusu, zoubky, usi, vlasky, zadek a bam bam to je pimpik. Kdyz mu reknu na obrazku kde jsou zviratka tak ukaze a udela jejich zvuky. Kdyz chce kokino udela rucickama prosim prosim a da pusu na pusu mamince. Kazdym dnem se spolu ucime. Tak hodne stesti vsem maminkam a jejich mluvicim detem. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
2
15.5.17 23:32

Tak ja mam doma 3 deti a ta nejstarsi ty je 8 ted pujde do treti tridy a ta mi zacala v 7 mesicich chodit, v 9 mesicich mi zvatlala a v roce mluvila snad uz vse. Ta druha de ted do skoly u ni to bylo skoro stejny jen zacala driv mluvit nez chodit. A mam doma ted chlapecka je mu ro a pul a je to strasny cislo. Rano otevre oci a nezastavi se az vecer. Skace vsude lita leze fo visek a taky skace z nich az mi nekdy s toho hlava boli. To mluveni je takovi jako mama tata baba deda papa dej hm ne jo ale rozumi mi uplne vse kdyz mu teknu aby si sel pro ponozky tak de fo spuliku a fonese je :) ale aby po me opakoval to neexistuje. Umi rict este brm brm tacek(to je ptacek) na nejstarsi dceru vola eni to je leni ale kdyz mu reknu rekni auto tak se na me koukne usmeje se a zacne si delat co chce proste nezajem :) :) :) no ale zijeme v nemecku malej se tu natodil mluvime na nej cesky i par slovicek nemecky a rozumi. Ale jak rikate chce to cas. To prijde samo a pak si rekneme ze proc to prislo tak brzo :D. Ale jinak kdyz neco chce a ja sedim chytne me za tuku a snazi se. mezvednout at mu to podam.kdyz tam nedosahne. Ale kdyz nejsem zrovna vedle nej je schopnej si vylizt i na srin. Nebo si vzot zidly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
15.5.17 23:34

Omlouvam se za pravopis. :) nejak mi do toho leze ta nemcina ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí