Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Hřiběnka píše:
Dcerka 14m dle mého taky mluví docela pěkně, krom klasického máma, táta atd. Říká např. Hájí, hatší (hačí), papat, bumba(t), čičí, auto, zají©, t-tek (krtek), ježe(k), bobl (bobr), (p)táče(k), husa, není, taaa (tady), deje(kde je), mimi, dudu, báboba (bábovka), ham, bobe(k), nejde, pá(n), baló(n), houpy. Něco jsem určitě zapomněla, už je toho moc
K tomu cca sedm nebo osm zvířátek, jak dělají, pár slov má takových, že rozumí jen nejbližší nebo jen já
Ta písmenka v závorkách znamenají, že je při vyslovování vynechává. Jo a říká to vše ve správném kontextu, takže ví, co to znamená.
to je velká šikula. Co tedy syn chápe dobře, tak když se ho zeptám, zda chce „křupík“
ale neřekne mi „hmm“ jakože jo, ale začne se smát a ukazovat prstíkem na skříňku, kde jsou.. ![]()
@Lejaa píše:
Ty vado, to je až k neuvěřeníMáte dítě supermana asi
Nedovedu si představit, že by se za dva měsíce, až mu bude také 16 měsíců, mělo vyjadřovat stejněBudu ráda za HAM HAM
Ještě jsem si teď vybavila třeba ŤAPI ŤAPI, ŇAMI ŇAMI, BIM BAM (hodiny), KÁME (kámen), PUPÍ (pupík), KOP, BUM, BOBR, KOPIJE (škopík), KO (kostky), PO (polštář), DE (deka).
Základ je nesrovnávat. Každé dítě ví, co má dělat. A začne to dělat, jak a kdy samo uzná za vhodné. Vše je tak, jak má být ![]()
@Lejaa náš prcek, taky ukazuje, a když dlouho nechápu co by chtěl, tak se začne rozčilovat. Dcera v jeho věku už říkala spoustu slov, ale nebyla tak manuálně zručná jako on. A hlavně ona byla proti malýmu o dost klidnější.
Ty jo, já koukám co všechno se dá počítat jako slova, které dítě umí
Ale v dobrým holky
Já jsem si myslela, že ta moje, když říká 20 slov vůbec nemluví. Ale já myslela fakt plnohodnotná, srozumitelná, celá slova, jako balon, auto, táta, máma, papat, pití, hají atd… Já vůbec nepočítám jako slova třeba, když místo míč řekne mí, místo bota řekne bo, nebo vlak ššš a tak, jak tu tak hezky všechno vypsala @vjerunqa
Ale jestli se to fakt počítá takhle, tak jsem v klidu, protože ta moje nezavře klapačku, jen těch jasných smysluplných slov říká tak 20,možná 30. Jinak si mele to svoje bébe, bo, crr, me, mi, mo a tak a ukazuje ![]()
@krtek7489
přesně… Každý máme asi tu hranici, kdy si myslíme, že dítě mluví někde jinde… Doteď jsem myslela, že můj skoro 18m syn ‚nemluví‘, ale dle těchto maminek zde a přístupu je to zkušený ‚řečník‘
A to proto, že ač neříká slova jako taková, krom zřetelného ‚tam‘ = thami náš pes a táta, tak mluví, ptž říká věci po svém a to jsem dosavaď nepovažovala za to, že MLUVÍ
Takže kdyź umí napodobit, ukázat a rozpoznat všechny zvířátka, udělat auto, éro, vlak… atd., tak vlastně MLUVÍ… Aha…
Mno… Co vim 100% je to, že ROZUMÍ
a to mi zatím stačí ![]()
Příspěvek upraven 08.09.14 v 23:38
@vjerunqa píše:
@krtek7489 Hezky jsem to sesumírovala, viď
To tedy
Ty si určitě všechno co z toho tvého dítka vypadne, zapisuješ ![]()
@krtek7489 Jj, zrovna dnes jsem to hodila na papír, k čemuž mě inspirovala tato diskuze ![]()
@Lejaa můj má skoro 16m a donedávna říkal jenom táta. Teď během dvou dnů (nekecám! ) rozšířil repertoár na máma, teta, bába, deda, ham, bác, pejsek, mimi, děti a éro
. Takže během chvíle obrat o 100%, nezoufej ![]()
Moje 20ti mesicni dcera mluvi normalne ve vetach. ciste, srozumitelne, nektere slova malicko komoli (jako treba snehulak nebo fialova), ale jinak mluvi tak, ze ji jde rozumnet. pouziva mnozne cisla, casy, rody, vsechno…
slabiky zacala rikat v 5 mesicich a od 17 mesicu mluvi normalne. jako 3 lete dite, nekdy i 4 lete, kdyz je slysim…
![]()
@Lejaa Klid, klukovi je skoro 15. měsíců a od 10. měsíců donedávna má takřka nezměněnou aktivní slovní zásobu (papa, bác, baf, bú). Před 14 dny zaperlil a začal říkat mama (jenže nemyslí máma, ale mňam mňam
). Teď pár dní říká mimi, ale naprosto netušíme, co tím myslí a když vidí autobus, tak zamele něco jako ababa. U knížky už chvilku vydrží, ale slova zásadně neopakuje. Pasivně rozumí hodně, i pokyny typu „Vyhoď to do koše“ nebo „Jdeme ven/vysávat“. S tátou chodí na cvičení batolat a v porovnání stejně starých chlapečků je prý se svým „mluvením“ těžký průměr.
@Svistice Já nikdy nezapomenu na zkomoleninu mého dnes již téměř 13 letého syna. Bylo to slovo akala a byly to rukavice ![]()
Já si dlouhou dobu říkám, co ještě zlepšit jak se malé víc věnovat, ale po přečtení příspěvku zjištuju, že všechno co jsem mohla už jsem pro ni udělala nebo dělám. Tchýně se mně neustále ptá proč malá nemluví. Má 30 měsíců a kromě pár slovíček máma, ham, mnam, toto občas i bába nic neříká. Teda ne pravidelně, někdy
ze sebe vysype nějaké slůvko, ale asi je to spíš náhoda. Nicméně děkuju všem za tuhle plodnou diskuzi, jelikož vidím, že moje dítě je uplně normální. Má dobře rozvinutou hrubou motoriku, jemná se nám pomaličku taky lepší a hluchá, němá ani hloupá rozhodně není. Manžela jsem díky příspěvkum zde přesvědčila, že všechno se vyvíjí vpořádku. ![]()
Oživuji, bo mě malinko děsí vývojová dysfázie u syna, už jen proto, že měl těžký příchod na svět.
Ve svých 19 měsících umí perfektně jen -mňam- a citoslovce -brm-. Náhodně z něho vypadne -máma- ale tím jsme skončili…
Zbytek dne fakt prohučí jak zapnutý větrák, až nám z toho jde někdy/často hlava kolem.
Už jsem já i okolí z toho trochu nesvá, ani nemá tendenci opakovat, napodobovat, prostě NIC. A všude slyšítě, že by už měl spojovat 2 slova, no to je u nás fakt vtip. Hrubou motoriku má super, i ta jemná mu jde.
Máte maminky podobnou zkušenost, že dítka „mlčela“ až tak dlouho a jsou v pořádku?
Děkuji.
![]()
@kve-tinka náš mladší byl na tom obdobně
zato nonverbálně se domluví od roku naprosto perfektně že nikdo nepochybuje co by chtěl
, ted momentálně konečně začíná opakovat, ale fakt hodně foneticky
má prostě svoje tempo…starší syn vtomhle věku mluvil v jednoduchých větách naprosto perfektně…ale zas mladší je sebeobslužnější, kolikrát se sám o sebe postará líp než starší ted
hlavně pokud jde o kus žvance ![]()