Jídelníček 6měsíčního miminka

33
17.11.12 12:40

jidelnicek 6mes. miminka

Ahoj maminky, chtela bych se zeptat jaky mate jidelnicek u vasich mrnousku? Mi mame par dni po ukoncenym 5mesici.Nas jidelnicek vypada asi takto.
7h rano mlicko(um)
10h mlicko
13h zeleninovy prikrm(jeste vse nesni tak se dopiji jeste mlickem tak 120ml)
16h mlicko
18h mlicko s kasi(kvuli castemu buzeni v noci jsem ho zavedla pred dvema dny.Sice se to o neco zlepsilo ale take zadna slava)
19:30h mlicko.
Nevim zda uz muzu zavadet ovocne presnidavky na svacinky a hlavne jak? jestli jako u zeleninovych prikrmu a hlavne jestli dopo nebo odpo. Vsude pisi neco jineho tak sem zmatena :lol: a take naka rada co vecer aby byl v noci spokojeny, jestli zacit s kasickou? Nekde jsem se ale docetla ze je po ni vetsi hlad :| Jeste jsem zapomela ze vypijeme tak 150ml cajiku za den.

Dekuji za rady :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4275
17.11.12 12:46

Nejsem „odborník“, s příkrmy začínáme až v půlce příštího týdne, ale pochopitelně jsme to teď řešily s pediatrou. dala mi nějaké reklamní brožurky, tuším od sunaru a od výrobce beby, tzv „první jídelníček“. říkala, že mi to může pomoct v rozhodování, ale jak konkrétně to budu dělat, je na mě. a toho bych se asi držela jako zlatýho pravidla mateřství - ty jsi máma, zkus si něco, co ti příjde nejsprávnější, vybrat a tak to dělat :) mě třeba příjde rozumná myšlenka „nahrazovat postupně mléčné dávky, které potřebuje nejméně“, takže budeme začínat dopolední sváčou, kterou obvykle sní tak jen půlku až 2/3. někdo by se zas držel toho, že masozelenina je oběd a k „obědu“ by ji taky zavedl :nevim:

já na tvém místě bych s dalším příkrmem počkala než sní plnou dávku toho poledního

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.11.12 12:55

Ahoj, píši raději anonymně, nerada bych tady četla o tom, že mé dítě musí jíst 5× denně, i když naše dr. řekla, že stačí 4×, pokud nemá hlad. Máme 6 měsíců a týden a malá jí následovně: 7:30 mlíko, 11:30 příkrm (zelenina, maso, ale i těstovinové skleničky), 15:30 ovoce střídáno s bílým jogurtem a v 18:30 kaše (rýžová, jáhlová nebo kukuřičná). S kaší jsme začali od 4. měsíce, před necelým 5.měsícem se zeleninou a pak po 3 týdnech ovoce… Malá měla po první kaši horší noc, velká zátěž, tak jsem počkala 2 dny a pak dala kaši a dojedla se mlíkem a bylo to už v pohodě. Já dělám kaši hodně hustou, aby spala celou noc :palec:

• Citovat
  • Upravit
515
17.11.12 13:09

Ahoj, tak mému synovi jsou 4 měsíce a týden a po konzultaci s doktorkou dávám, ráno mlíčko (150-180ml), dopo bílou activii (sladkou, sní co sní) + zapíjí heřmánkovým čajíkem, v poledne masozeleninový příkrm + čajík, odpo přesnídávka + čajík, večer kaše, pokud se probudí k ránu tak mlíčko, dr. říkala, že do přesnídávky můžu dát i piškot a už mohu pomalu koupit i obilné kaše, aby si začal zvykat na lepek, syn mi ale jí velice dobře, už ho mlíčkem nedokrmuji, i když sní třeba necelou půlku příkrmu, přesnídávku má také tak na dvakát

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
742
17.11.12 13:24

Ahoj, nám je skoro 7 měsíců a vypadá to u nás asi tak: snídaně UM, svačina doma vařená rýžová nebo jáhlová kaše s UM a ovocem, oběd masozelenina, odpo sváča buď UM nebo kozí kaše, večeře Night UM nebo hotová Hipp kaše ve skleničce. Ovoce jsem zaváděla až po zvládnuté celé dávky zeleniny k obědu, to bylo asi za měsíc a půl a dávám k dopo svačině, ale to je asi jedno. Pokud třeba odpo nesvačíme doma, tak jí svačiny prohodím. A s kaší sama nevím, moje malá jí jen tu od Hippu nebo kozí a to ještě opatrně, jiné vůbec nevezme do pusy. Ale ona odjakživa spí celou noc bez krmení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9782
17.11.12 13:42

My začali na 6 měsících (plně kojená). Nejprve jsme nahrazovali oběd vždy jedním druhem zeleniny. Snědla co snědla a nechala ji dopít mlíkem. Postupně už si po obídku jen cucla na žízeň. Nový druh zeleniny jsme přidali po 3-4 dnech kvuli možné alergii. Vyzkoušenou zeleninu jsem pak postupně začala míchat a po několika týdnech přídala maso. Ovocné přesnídávky a kaše jsem dávala až déle. Sladké jídlo se děti naučí jíst vždycky ;). Před ukončeným rokem jedla polévky s kouskami zeleniny, nebo oběd už jen s mačkanou zeleninou, těstoviny a podobně. Na cesty jsem koupila hotový masozeleninový příkrm nebo jsem si předvařila do skleniček domácí. Byl to postup od mé dětské lékařky a vyhovoval nám všem. :kytka: Brzo sem vařila pro rodinu a malou najednou. Nám jsem pak už jen dochutila. Dokonce jsem brzo i vypozorovali alergie (které po čase sami vymizely) :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3491
17.11.12 16:04

Můžu mít dotaz? Kolik toho masozeleninovýho příkrmu by měl malý sníst? Sní mi celou tu skleničku Hami a pak ještě vypije 100 ml mlíka (čajík ani vodu nechce) :nevim: Tak nevím, jestli mu dát třeba 1,5 skleničky? Nevíte? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
742
17.11.12 16:32

@Salvaje myslim že tak 200ml…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4275
17.11.12 17:19

@Maarlen týjo, celkem zírám, po týdnu všechno? ale jo, jak říkám, každá máma se přece nakonec rozhodne pro to, co považuje za nejlepší. těžko se rozhodnu pro to, co si myslím, že dítěti ublíží, no ne?

mě máma sprdla, že chci synovi (na UM) začít dávat první mrkev už od pondělí, i když konec 4.měsíce má až ve středu :roll: no nechápu. kdyby se narodil jiný měsíc, tak by ty 4 měsíce měly klidně o 3-4 dny menší součet dní, tak to už je přece fakt úplně jedno. a to jako kuba ještě v pterý před půlnocí nebude schopen mrkev pozřít a ve středu ráno už jo? :zed:

jsem ráda, že někdo krmí už takhle hodně u menšího dítěte, my potřebujem dohonit některé minerály a prvky, kvůli rozumějšímu krev. obrazu, tak už se nebudu bát, že mu tím škodím a že jsme jediná hyena na světě ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4275
17.11.12 17:21
@Salvaje píše:
Můžu mít dotaz? Kolik toho masozeleninovýho příkrmu by měl malý sníst? Sní mi celou tu skleničku Hami a pak ještě vypije 100 ml mlíka (čajík ani vodu nechce) :nevim: Tak nevím, jestli mu dát třeba 1,5 skleničky? Nevíte? :nevim:

podle toho, co mi říkala doktorka se tohle ze začátku může stávat. dokud nebude kompletně na jídle. do té doby ale radši zvolit to dopití mlíkem, aby se vyloženě nepřejídal, přece jen to mlíko je něco mezi nápojem a potravinou. až bude jíst příkrmy celý den, tak by se to mělo nejpozdějc srovnat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9782
17.11.12 20:43

@Salvaje mě doktorka říkala, co sní to sní. Samo když hned od začátku byla schopná sníst fakt velké porce vařené mrkve (dělala jakoby to jedla od malička), tak jsem ji to malinko regulovala. ;) Jen si hlídej stolici. Mě se dcera při přechodu zacpala, ale zvládli jsem to a do budoucna vím, že tomu mohu předcházet a dát si větší pozor ;)
@ANEBjája na mě se prarodiče koukali taky jak na hienu, když jsem ji JEN plně kojila a nedávala ji ani čajíčky, šťávičky a takové ty mlsky mezi jídli :nevim:
Zda jsme ji zavedli klasickou stravu správně či ne, to nevím, ale jak tu někdo řek, vybrala jsem si taky prostě metodu - názor a věřím v to ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4275
17.11.12 21:20

@nemi hlavněže mi asi tak měsíc před tím říkala, že ročákovi by kldině dala rohlík s paštikou. paštika a dětem? jako ani předškolákovi, když to nebude nutný :zed: zbytek jsem ochotná diskutovat, ale paštiku ne! :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9782
17.11.12 21:31

@ANEBjája jo tak to je u nás podobné. Nebo mě dostávají potraviny typu „dětské“ Když si člověk přečte složení někdy to je horší, než klasické jídlo „pro dospělé“ :zed: Teda já nejsem žádná zarputilá na zdravou výživu, ale dochucovadlum a ruzným uzeninám se docela vyhýbáme :andel:
Ale narazila jsem ve školce, tak se na to připrav. Sice tam dodržují nějaké normy potřebných látek, ale když čtu jejich jídelníček :nevim: paštiku tam taky mají :nevim: ale zda je nějaká lepší, to člověk neví :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Klementýnka
17.11.12 21:39
@Maarlen píše:
Ahoj, tak mému synovi jsou 4 měsíce a týden a po konzultaci s doktorkou dávám, ráno mlíčko (150-180ml), dopo bílou activii (sladkou, sní co sní) + zapíjí heřmánkovým čajíkem, v poledne masozeleninový příkrm + čajík, odpo přesnídávka + čajík, večer kaše, pokud se probudí k ránu tak mlíčko, dr. říkala, že do přesnídávky můžu dát i piškot a už mohu pomalu koupit i obilné kaše, aby si začal zvykat na lepek, syn mi ale jí velice dobře, už ho mlíčkem nedokrmuji, i když sní třeba necelou půlku příkrmu, přesnídávku má také tak na dvakát

Wau… ve 4 měsících tykovýto jídelníček? Jaký to má výhody a přínosy pro dítě? Má malé jsou také 4 měsíce a týden, stále je jen na UM. Co Vás vedlo k tak brzkému zavedení příkrmů?

• Citovat
  • Upravit
4275
17.11.12 21:56

@nemi my tu máme lesní školku a „hyperekobio“ šéfovou, tam bude baštit líp jak doma ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí