Jídelníček a spaní 8měsíční
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Jídelníček a spaní 8měsíční
Ahoj maminky, mám pár dotazů ohledně spaní a jídla dětí zhruba okolo osmého měsíce. U jídla mě hlavně zajímá, jak dlouho vydrží mléko jako samostatný chod. My jíme zhruba takto:
noc: 4:30 - asi 140 ml UM
snídaně: pak buď má po probuzení v 7:00 chuť ještě tak na 100 ml a svačina je až v 10:00, nebo už mléko nepije a svačina je v 9:00
svačina: buď v těch 9:00 nebo 10:00 ovocná přesnídávka nebo jogurt, cca 150 g
oběd okolo 12-13 asi 70 ml masozeleniny (jo, vím že je to bída, ale úspěch oproti ještě nedávnu kdy jí nechtěla vůbec) plus dojezení např. zbytkem přesnídávky, jogurtu, rohlíkem s máslem (mléko dávat nechci, razím zásadu, že když nechce jedno pevné jídlo, musí jíst alespoň jiné)
odpolední svačina 16:00 200 ml UM
večeře 19:00 kaše ze 180 ml UM
Zajímá mě, kdy jí mám dávat k odpolední svačině něco jiného než mléko. Někdy se mi zdá, že by si ještě dala i víc než 200 ml - mám začít dělat 250, nebo raději dát něco jiného?
A ohledně spaní. Malá mi spí celkem fajn, usne v 19:30 a většinu nocí prospí až do toho mléka okolo půl páté, páté, a pak chrní ještě do sedmi. To je fajn. Ale jsou noci, a obvykle bývají tři nebo čtyři za sebou, kdy se vzbudí okolo druhé a pláče a pláče. Mléko nechci dávat, ale ani ho nechce, zkoušela jsem asi dvakrát. (Celkem logicky po večerní kaši ještě nemá hlad když obvykle jídá až okolo páté)Takže hlady to není. Jdu k ní, dám vodu, dudlík, ale pláče dál. I když to zní blbě, zjistili jsme, že k nejrychlejšímu opětovnému usnutí vede víceméně tam sice občas zajít, pohladit, mluvit, ale jít zase pryč a nechat jí plakat. To se „upláče“ cca po 25 minutách. Když jí beru z postýlky, tiším, po položení pláče stejně dál a seance trvá i hodinu. Nevíte, čím by to mohlo být? Nevypozorovala jsem vůbec žádnou souvislost s ničím. Pláč nezní nijak moc zoufale, bolestivě, to určitě ne, to poznám, a opakuje se to většinou 3 noci ve stejnou hodinu. A pak je zas třeba týden klid. No a dotaz, který s tím souvisí. Když je takto špatná noc a dítko je druhý den unavené, přidáváte jedno spaní? Mě spí obvykle od 10 do 11 a pak od 14:30 do 16:00, ale když v noci „řádí“, je unavená už okolo deváté a vecpe se tam ještě jedno spaní v poledne, odpolední se posune. Mám jí tedy vyhovět, nebo držet režim dvou spaní i přes únavu? Raději bych jí vyhověla, jenže se bojím, že se vyspí přes den moc a akorát podporuju další noční řevy…je to začarovaný kruh…Jinak je to zdravé, veselé, usměvavé, lezoucí a zvědavé dítě, ty noční nepochopitelné řevy jsou jedinou dobou, kdy plakává. Díky za rady a postřehy k tématu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Rezii S jídlem neporadím, malej pije mlíko jenom večer a v noci… vstává v 6-7, přes den spí cca 9-11 v kočárku, pak po obědě 12:30 - 14:00 a chodí spát cca v 17:30
a mléko má v těch 17:30, 22, 02, 06…240-270ml
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
K tomu spaní: nemůže mít noční děsy? Že se to objevuje +,– ve stejnou hodinu, by k tomu celkem odpovídalo. U prvního kluka začaly někdy v 9 měsících, takže taky zhruba v tomto věku. Jinak to může být cokoliv. Takhle malým dětem se ty spánky rapidně mění klidně ze dne na den, můžou být nabití novými zážitky, které pak blbě vstřebávají, můžou to být zuby, zkrátka cokoliv… já bych teda vyřvat nenechala, po několika takových pokusech s prvním na tohle už nemám žaludek, stejně to nikam nevedlo. Jinak asi moc neporadím, první kluk trpěl na noční děsy, takže řvaní v noci bylo u nás celkem pravidlo, jinak se mi budil a budí dodneška (má víc jak 2,5 roku), druhého mám nastěhovaného v posteli od narození, nevstávám a nic neřeším. Ráno se mi budí v 6h., spát chodí o 9h., pokud se vzbudí nějak rozumně, tak jde kolem 13h. po obědě, pokud se vzbudí před obědem, tak spí až v kočáru venku. V podstatě spí přes den jen 2× (starší mi spával 3×), večer chodí mezi 19 a 20h.
Jinak k jídlu: mladší má aktuálně 7 měsíců, takže o něco méně, než tvoje holčička. Nicméně vstává v 6h., to kojím, další kojení má v 9h. a pak usíná. Na oběd dávám masozeleninu, sní mi Avent kelímek (180 g), na odpolední svačinu mívá opět Avent kelímek ovoce + pár křupek, večeří v 17h., dávám kaši nebo oběd, kaším moc nedá, moc mu nechutnají, takže spíš ten oběd nebo jen kojím, na noc má v 19h. 180 ml UM. V noci se budí zhruba 2 x na kojení, poprvé kolem půlnoci.
Na jednu svačinu jsem staršímu dávala ovoce, na druhou jogurt. Plánuji to stejně i u mladšího, jakmile mu ten jogurt zavedu. Pokud je po mléku ještě hladová, tak jí klidně udělej víc, nevidím v tom problém. Já jsem vždycky dělávala tolik, kolik dítě bylo schopno vypít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Teruna000 Jako, 240 ml na každou tu dávku? To je hroooozně hodně:) Sice, pravda, jedno má jako večeři a jedno jako snídani, ale stejně:) Malá vypije najednou max těch 200 nebo něco přes…no, je maličká, 7,35 kg, 68 cm, a od malička dost blbě jedla. Ale s tím už jsem se tak nějak smířila, je zdravá a jedlík to prostě nebude, no, jenom právě nevím, kolik má mít denně čistýho mlíka. Nevím jestli do mlíčný dávky nepočítat i např. jogurt, a kaši asi jo, když jí dělám z UM, takže nevím, jestli by jí čistý mlíko nestačilo jen nad ránem/ráno a odpoledne už není čas na něco jiného…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Rezii Do mléčné dávky se počítají všechny výrobky z mléka, takže i kaše, sýry, jogurty… atd. Po půlroce klesá denní dávka mléka zhruba na 500ml, postupně pak samozřejmě klidně i méně. Já bych to až tak neřešila, díky tomu, že dáváš UM, máš přehled. Kdybys kojila, nevěděla bys nic a nechala bys to na tom dítěti. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, moje mala ma taky 8 mesicu. Vstava okolo 7-8 hod, snidani ma kolem pul 9- UM-cca 200 ml, pak jde spat kolem pul 11 do 12. Obed ma kolem 13 hod- 220 ml maso-zelenovou smes. Pak spi 14:30- 15:30, svacina presnidavka okolo 16 hod. Pak spi 18-19hod, mliko 180 ml. Kolem 22 hod ma kasicku cca 200 ml, jde spat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@gabi.design Díky za postřehy. Noční děsy? Už jsem o tom slyšela. Co s tím? Ale ona spíš vypadá, jak kdyby se vztekala, ten pláč je spíš protestní, ne vyděšenej nebo bolestivej. Když mě uslyší v pokoji, hned pláč ustane, jak se vzdálím od postýlky, spustí zas. Taky nejsem přítelem krutých metod typu vyplakávání, jenže je to v konečným důsledku lepší i pro ni, déle se vyspí. Samozřejmě k ní pravidelně chodím, ale vyndávání z postýlky se prostě neosvědčilo, prodlužuje se to a ráno je pak unavenější. A přiznám se - jsem moc ráda, že většinu nocí pěkně spinká v postýlce a rozhodně ji nechci brát k nám do postele.
A k mlíku - jo, taky se mi zdá dobrý systém dopoledne ovoce a odpoledne jogurt, jenže ve dnech, kdy si nevezme ani snídani, protože pije mléko jen nad ránem a pak už svačí, by tím pádem měla jen 140 ml čistého mléka za celý den. Plus teda 200 ml mléka v kaši a další mléčnou dávku v jogurtu. Stačí to?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podle mě by jí už dvě mlíčka denně mohla stačit ![]()
moje malá (7 m.) má mlíko jen ráno 180ml a večer vypije 210ml a spí krásně celou moc až do těch 7 ráno. Dopoledne jídá ovoce (cca 150g), v poledne maso se zeleninkou (200g) a odpolední sváču má jogurt (toho teda moc nesní, to jí moc nejede
takže sní sotva 100ml) Kaši zatím nedávám, protože jí to mlíčko zatím stačí.
S pláčem v noci neporadím ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@gabi.design Předběhla jsi mě s tou mléčnou dávkou…takže asi by to tedy stačilo? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky všem za rady a postřehy..takže se mi tedy zdá, že noční mlíko 150 ml, kaše 200 ml a jogurt 150 g by mohly dohromady jako mléčná dávka stačit, a to si ještě někdy dá těch 100 ml k snídani…takže to tak zkusím:) A budu ráda, pokud se ozve ještě i nějaká maminka která třeba taky zná ty noční hodinový pláče…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Rezii Tak to na noční děsy nevypadá, pokud na tebe reaguje. Opravdu při nočních děsech to dítě spí, ač vypadá že je vzhůru, oči má normálně otevřené. Řve, řve a řve, vůbec nereaguje, pokud se člověk snaží nějak zasáhnout - mluvit na něj, vzít ho do náruče, tak spustí většinou ještě víc. Nelze s tím dělat nic, jen počkat, to dítě po různě dlouhé době zase normálně znovu usne. To asi spíš malá vyžaduje tebe, no. Co s tím dělat, asi nic moc, zkrátka vydržet a dělat to, co považuješ za vhodné a správné.
Já vím, je to na budku, my jsme takové blbé období, co se spaní týče, měli u prvního kolem 2-let.
K tomu mléku: jo, myslím, že to stačí. Když to spočítáš: 140 ml mléka + 200 ml kaše + nějakých 120 - 150 g jogurt, tak jsi na 460 - 490 ml za den. Podle mě je to naprosto v pohodě. První kluk byl třeba žrout, ten si dával na dávku 250 ml mléka, ale druhý je převážně kojený, UM má jen večer a ve srovnání s prvním pije mnohem méně. Neřeším.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Teruna000 To je prostě velkej a silnej jedlík:) Určitě taky váží a měří víc než moje cácora, to je takovej maličkej, hubenej a zatraceně rychlej poděs:)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Rezii tj, v 8 měsících 12,85 Kg a 78 cm… ale já si taky nevím rady, co s ním v noci… i když dám čaj, tak to nepomáhá ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Teruna000 No, to je hezkej cvalda:) Ale je taky hooodně velikej, takže asi v pohodě, ne? Já si to neumím představit, my máme od dr. úkol „vykrmit“ se do 10 měsíců na 8 kil:) Ale kromě prvních dvou měsíců, kdy nabrala dvě kila, přibývá mizerně už od té doby. No, noční mlíko malá pívala ještě cca před měsícem okolo jedné. Dr nařídila, že dokud bude v noci pít mlíko, bude ještě hůř přes den jíst pevnou stravu, a že už to nepotřebuje, tak jsem postupně odbourávala snižováním množství o 10 ml, to se celkem osvědčilo, když jsem jí naráz upřela posledních asi 30 nebo 40, nebyl to tak děsný řev a asi za 4 dny už se nevzbudila. Je pravda, že co nepije v noci, až v těch půl 5, 5 ráno (to jí neberu na to má podle mě ještě nárok), tak přeci jen trochu líp přes den jí a o malininko líp přibírá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit