Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
co dáváte dětem jíst v prvních dnech při průjmu a od kdy může jíst i něco nedietního díky ![]()
Nedodržuji pravidelně režim jídla, jí spíš průběžně menší porce. Dávám banán, jablečnou přesnídávku, piškoty, křupky, rohlík, rýži, mrkev. Normální jídlo ihned, jakmile průjem není. Ale mám malé dítě, takže relativně dietně jí stále.
mrkev staví, rýže staví, banány, černý čaj, piškoty, suchý rohlík..
záleží na věku
a jak dlouho? synátor 5,5 v úterý blil a průjmoval, st průjem jen ráno, včera dobrý - dieta, dnes ráno jogurt a průjem je zpět
jak dlouho ho držet na dietě a co dávat po té rýži,rohlíku, čaji, banánu, jabku, kuř. prsách atd děkuji
zkusila bych k obědu lehký kuřecí vývar, brambor s mrkví s masem. Mléčné výrobky jsou na průjem blbý. s těmi opatrně.
Nedávat mlíko s laktózou. Nevím, jestli kojíš ? Jestli ne, dávej, než to přestane, mlíčko bez laktozy. A samozřejmě ta dieta, jak tu holky psaly. A určitě dej Hylak forte ! Stejně konzultuj s dr. Ať jste brzy fit ![]()
Jakmile má syn průjem nebo si stěžuje „bolí bříško“ nasazuji přísnou dietu, kterou postupně uvolňuji (pokud už průjem není, pokud ano, stále jídelníček 1.dne). Takže asi takto:
1. den - suchý rohlík, čaj (oslazený), polévka vývar z mrkve (mrkev, sůl, voda), místo UM dám do flašky nemléčnou rýžovou kaši
2. den - suchý rohlík, čaj (oslazený), polévka z mrkve, jako druhé mrkev s rýží (případně trošku kuřečího masa), banán, jablko, místo UM nemléčnou rýžovou kaši
3. den - na rohlík přidám trochu másla, dovolím případně dušenou šunku a jako naprosto poslední vracím mléčné výrobky (i to UM)
Vnutila bych se do tohohle tématu s našim problémem. Synovi prokázali citrobacter. V první fázi to znamenalo vodnatou stolici, teď už kašovitou, ale je to běh na dlouhou trať, než se to samo upraví (dostává laktobacily, užívání smecty nemá žádný účinek). Funguje to tak, že co sní k obědu, najdeme večer v plence.
Já moc nevím, co mám vařit. Nevařím žádné omáčky a tak, ale stejně nevím, jak mám vařit bez mléčných výrobků, luštěnin a tak… Kdysi jsem najela na jídelníček, kdy máme v týdnu hovězí - rybu - drůbež- těstoviny - brambory - rýži - luštěniny.
TEď fakt nevím co - většinu zeleniny vyhodnotím jako luštěninu nebo nadýmací nebo samotnou o ničem (pro takhle velké dítě…), vařit dušené kuře na mrkvi s rýží nikomu dlouho nechutná.....
Uvedu příklad brokolice (pominu-li, může-li být nadýmavá…) - nevím, jestli ji můžu zapéct s těstovinami a vejcem. Samotná v páře s bramborama bez sýrové omáčky je nuda (nechci ani mastit brambory máslem…). Brokolicové placičky - opět vejce a smažené (i kdyby nasucho, stále to vejce…).
Nemáte nějaký dlouhodobější typ? A to už vůbec nemluvím o snídaních a večeřích…
Četla jsem, že dva dny po průjmu nepodávat mléčné výrobky a citrusové plody. To, že jste synovi podala jogurt zapříčinilo asi znovu vrácení průjmu..
Maminky, moc moc prosím o radu..
Syn má od včerejška vodový průjem, tak že máme dietu..
Je nám 1 rok a 4 měsíce..
Co vše mu mohu při dietě dávat papkat?
Zkoušela jsem rýži, ale tu mi stále plive, nechce ji..
Spapká rohlík, banán, jablíčko nebo piškoty.. co bych mu mohla ještě dát?
Je vhodná pro dietu i pohanka nebo jáhly? A přesnídávky?
Moc moc děkuji, Peťulka a Jiříček..
![]()
@Mariquitka přesnídávka ne, je slazená - můžeš zkusit brambory - rozmačkané. Rýži s mrkví a pod.. Chce to suché nemaštěné a neslazené věci ![]()
Moc moc děkuji.. brambory má rád, tak je zkusím.. ![]()
Ale s rýží máme problémy už od malička, do té se mu vůbec nechce.. ale dali by se nahradit tou pohankou a jáhlami? Podle mě to nic špatného není.. ![]()
Super se nam osvedcil napoj proti prujmu od Hippu:
http://www.lekarna.cz/…200mlcz2300/
jinak:
Nenuťte tedy dítěti stravu, pokud ji nechce. Jestliže chuť k jídlu projevuje, volte takové potraviny, které jsou k jeho zažívání nejšetrnější:
suché pečivo – veka, rohlík – lépe den staré, než zcela čerstvé
vařená rýže, brambory, mrkev – zásadně bez tuku, vařené těstoviny
banán, jablko - oloupané
Jestliže se vašemu dítěti uleví, nezvrací, průjem ustupuje, je možno zařadit do jídelníčku libové vařené maso a jiné potraviny, které neobsahují větší množství tuku či mléko.