Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky hlavně dětí ekzematiků. Mám dcerku půl roku starou a má od malička atopický ekzém. Leželi jsme i v nemocnici, protože to jednu dobu měla opravdu škaredé. Nakázali mi, že mám začít s prvními příkrmy až v půl roce a že mám ze zeleniny do jednoho roku věku dávat jen mrkev, brambor a brokolici. Z ovoce pak jablko, hrušku a banán a z masa krůtí a králičí. Jenže už jsme zjistili, že na mrkev máme alergii, protože se po ní osypala a když jí pak kadila, tak měla hodně červený zadeček. Brambor mi moc nechce a brokolice jí chutná, ale nadýmá. Zkoušela jsem rozvařit jablko a rozmixovat na přesnídávku, snědla pár lžiček a pak mi z toho ještě tři hodiny zvracela. Jsem nějak v koncích, nevím čím jí krmit… Není tu některá, která by mi mohla třeba poradit s jídelníčkem pro malou? Prý ani krupicové kaše a ani jiné nesmí, může prý jen nemléčnou rýžovou s tím mlíkem, co máme… ![]()
Ahoj, to je mi líto, že má takové problémy
zvracela 3 hodiny jablíčko, muj kluk má taky atopák, pravděpodobně alergie na kravskou bílkovinu, začalo ještě než jsem začala přikrmovat, takže tohle mi nikdo neřekl, že mám začít později, vím, že by se nesměl celer, banán, je to tropické ovoce, takže nechápu jak to, že ti byl banán doporučen, malýmu se po něm vyrážka zhoršila, zkus rýři, není alergická, bezlepková, červenou řepu, zajed si tady na stránku atopický ekzém klub, je tam bezva doktorka, moc nán všem pomáhá, dokáže přijít na příčinu, má na svých stránkách potraviny, který ano a ne a nedoporučuje kortikoidy, má jiný metody, genciána, zinková mast, sudocream, dáš tam fotky a poradí ti ![]()
Může -ovesné vločky, rýži, kuskus, bulgur, knedlíky, brambory, mrkev, celer, petržel prostě kořenovou zeleninu, hrášek, luštěniny, v podstatě cokoli krom čokolády, ořechů, rajčat, jahod, trop. kyselého ovoce, meruńky raději taky ne, prostě vař normálně. Začni s příkrmy a přidávej.
Důležité je-každou stravu opakovat alespn´3-4 dny a zapisovat, jestli se osypala. Jestli ano, tak zapsat po čem a vyřadit. A přidávat další a další.
Jablko mixuj s banánem, dávej ho i do kaší-kousek na ochucení, jen ale zralý.
Kaše dělej pohanku, ov. vločky, rýži, přidávej do nich um a kousek banánu na dochucení.
Jídlo dělej jak máš, pokud nechce, jemni kouskem másla a dobré je přidat odměrku UM na zjemnění, to děti přijmou raději, než tu chut´, která je. Dokud se nenaučí jíst tak, jak to chutná.
Vař, co tě napadne-špenát, brokolici, cuketu s bramborem, klidně míchej víc druhů zeleniny-mrkev s cuketou apod a jemni a zkoušej.
Mě děcka taky hodně jely na jídlo, kde byl vývar-z kuřete třeba.
@berry4 No mě právě v nemocnici řekli, abych se do roku úplně vyhla právě celeru, petrželi, kuřecímu masu, luštěninám, špenát taky ne:( po mrkvi se osypala.
Mladší syn má atop od necelých 3 měsíců, byl do roka na Neocate mlíku, měl to ze začátku taky dost ošklivé… Koupila jsem si knížku Alergie číhá v jídle a pití a ta mi hodně pomohla
http://www.sirion.sk/…-164545.html
@gabka1988 děvče moje. Oni preventivně vyřadí všechno, ale věř mi jedno-nejlepší je vlastní zkušenost. Tzn. Jeden den nabídnu něco z toho, klidně jen 2 lžičky dítěti, zapíšu a čekám. Reakce se objeví během hodin, max, do druhého dne. Pokud se osype, nedám, vyřadím, pokud ne, tak jedu dál. Každé dítě totiž reaguje na něco jiného a někdy to vůbec nejsou potraviny…
Mám 2 atopičky a s takovým přístupem a bez vlastního úsudku by musely žít snad jen z vody ![]()
U ae to je hodne individualni, manzel treba nesnese jablka… jinak obecne vynechat alergeny (celer, kyselejsi ovoce…) a my drzeli preventivne do roka bezlepkovou. A do 3 let nesmely mleko. Hodne to zhorsuje taky cukr
No rikali mi v nemocnici abych do roka zkusila vydrzet, ze by se ten jidelnicek mel dodrzet. a pak po roce teprve zkouset dalsi veci. nevim asi mam strach, abychom nezkoncili znova v nemocnici.uz ted me v noci fakt ubiji to, ze jsem 20× za noc vzhuru, abych stihla male chytit ruce a nohy aby se neskrabala. zkousela jsem ji zatocit do plinky, ale to neproslo, jak nema volne ruce a nohy, tak je to peklo.je mi jasne, ze jsou i horsi veci jak ekzem, ale zacinam byt uz vycerpana a i bojim se dat male cokoliv na to jidlo, aby se to jeste vic nezhorsilo.je pravda, ze uz ta mrkev me dostala, kdyz se po ni osypala a to pry je temer nealergenni potravina… ![]()
Synovi vadilo mléko, po mrkvi se taky osypal, alergoložka říkala, že v tom případě ani nezkoušet jablko. No zkusila jsem a měla pravdu
je to podobný alergen. Jinak mu nevadilo nic, dávali jsme hrušky, banány, meruňky, borůvky, červenou řepu, batáty…no skoro všechno kromě toho mléka, kořenovky a jablek.
No treba to ma nejakou souvislost to jabko, ze ho zvracela pak jeste tri hodiny a to, ze se osypala z te mrkve ![]()
@gabka1988 Zkuste tu hrušku. Tvrzení, že mrkev a jabko není alergen se už jen směju, alergie může být na cokoli ale zrovna ta mrkev je poměrně častá. Já už jsem se pak na nějaká doporučení vy… a klidně dala i „alergenní“ pomeranč, který mu vůbec ale vůbec nevadil ![]()
Jinak nám se pomocí diety povedlo ae hodně utlumit, skoro 4letá má dneska jen občas 2-3 malá ložiska, bez mokvání atd. ale je to o celkovem přistupu, od jidlo přes kosmetiku až k moři