Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Od ukončeného ukonceneho 4 mesice cca..na doporučení dětské..malá je na um a už kolem 3,5 měsíců začínala projevovat zájem o to co jíme my.. napřed zeleninu, ovoce cca o měsíc později…čaj mezi dávkami um dostávala od narození (fenyklový kvůli prdikum) od zavedení prikrmu má i různé stavy a ovocné dětské caje
Příspěvek upraven 20.03.22 v 13:22
Někdy od čtyř a půl měsíce ale malá byla na UM, pokud kojis, tak se začíná o něco dyl a hlavne prvně jenom zeleninou. Jinak počkej az ti řekne doktorka, kdy začít dávat a co a jak, nemusíš na to chvátat ![]()
Ve 4 a půl měsíce, ale nejdřív zeleninu, ovoce až tak o měsíc dýl, když sem měla zajeto pár druhů zeleniny.
Malá je kojena a začali jsme v pěti měsících, ale zpětně bych klidně ještě počkala. O jídlo moc zájem neprojevovala. Za Ina se zeleninou a po měsíci jsme přidali ovoce. Jinak když si zvykne na sladké, tak by ti zeleninu nemusela vůbec jíst.
Po ukoncemem pátem měsíci, a to je začínali velmi zvolna, bylo to spíš zvykani na lžičku než nejake jedeni. Snědl v prvnín týden třeba lžičku, dvě a já byla spokojená.
Od ukončeného 4. měsíce jsem začala dávat ovocné přesnídávky. A to byla krátce kojená, cca 3 měsíce, pak na UM. Zeleninové přesnídávky nechutnaly (nedivím se, jednou jsem jí taky ochutnala), tak asi od půl roku mohla jen mrkvovou kašičku.
Od necelých 5 měsíců. Dcera na UM. Začala jsem zeleninou, o 2 týdny později na dopolední svačinu přesnídávku na doporučení dětské doktorky.
Zkouším jí dávat pít kojeneckou vodu (čaje a stavy nechci) a zatím nevypije téměř nic. Na to potřebuje asi ještě čas.
Přidám s dovolením také dotaz. Dcera do 6 měsíců plně kojena, od ukončeného 6. měsíce dávám zeleninu, má velký zájem o jídlo, takže má zeleninu v poledne a k večeři, jinak stále hodně kojím. Maso zatím nechce, můžu dát už ovoce? A pít i vodu, nebo stačí kojení? Počůraných plen má hodně, kojím cca 10 krát denně. Děkuji.
Tak kolem 5teho mesice, jednodruhove zeleninove, pak maso, lepek, ovoce. Inspirovala jsem se na prikrmykrokzakrokem.cz, tam je to docela pekne rozepsane
@Micilin mně doktorka říkala, že ovoce až ve chvíli, kdy dítě sní plnou porci zeleniny k obědu, tj. cca 200 ml a bez dokrmu mlékem. A to z důvodu, aby si na zeleninu zvyklo, neboť ovoce je sladké a mohlo by ho potom preferovat. Ale mně 200 ml polévky nesní ani dvouleté dítě, takže bych se s ovocem načekala ![]()
Dobrý den, od kdy jste začínali s příkrmy
Třeba přesnidavka (mrkev s jablkem)